Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 25 Lip, 2008
Kompakt do 1500zł
Autor Wiadomość
pacyfik8 
Nowy

Wysłany: Pią 25 Lip, 2008   Kompakt do 1500zł

Witam! Tak jak w temacie. Potrzebuje pomocy w wyborze aparatu cyfrowego max do 1500zł. Dodam, że nie jestem profesjonalistą, bo gdybym nim był nie zadawałbym takich pytań :P Dużo wędruję, więc chciałbym aparat, który nadawałby się do fotografii przyrody, krajobrazów itp. W takim wypadku dobra byłaby pewnie jakaś lustrzanka, ale nie stać mnie na to. Myślałem nad Panasoniciem FZ50, ale może doradzicie mi coś jeszcze. Z góry dzięki.

P.S. Wiem, co to jest opcja "szukaj" :P Pewnie wiele jest takich tematów, ale mogą już być stare, a wciąż wychodzą nowe aparaty.

Reklama

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 25 Lip, 2008   

W sumie odpowiedź jest prosta - wchodzisz na skąpca i tam sobie "zapytujesz" o to co chcesz widzieć, czyli ultrazoom w przedziale cenowym 800-1500 zł i masz

http://www.skapiec.pl/sit...309,302_0_0_0_0

Z uwzględnionych tam aparatów ja osobiście skusiłbym się na:

1. Fuji 9500/9600
2. Panasonic FZ18
3. Sony DSC H5 (bo miałem)
4. Olek 570

Aparaty te pozwolą na robienie zdjęć zarówno krajobrazowych (mała ogniskowa) jak i sporych zbliżeń (duża ogniskowa) dzięki dużej wartości zoooooooom :mrgreen:
Większość, co widać po popularności tematu zachwala FZ18 - to dobry wybór i niedrogi a jak dokupisz Raynoxa 250 to będziesz mógł cykać takie foty - http://forum.optyczne.pl/...=3324&start=195

Sony DSCH5 tez ma spory potencjał z Raynoxem - http://benas.atspace.com/sprzet.html
Poza tym nieźle odwzorowuje kolory, jak widać po zdjęciach :grin:

Jednak Panasonic bardziej przydaje się w krajobrazach za sprawą sporo mniejszej ogniskowej - 28mm vs 39 (z tego co pamiętam) Fuji i Olek również.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 25 Lip, 2008   Re: Kompakt do 1500zł

pacyfik8 napisał/a:
Pewnie wiele jest takich tematów, ale mogą już być stare, a wciąż wychodzą nowe aparaty.

Takich pytań jak Twoje jest kilka dziennie, gdybyś zadał sobie trud przejrzenia chociaż kilku ostatnich tematów w tym dziale znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie. Ciągłe powtarzanie tych samych zapytań jest strasznie frustrujące dla stałych bywalców tego forum. :sad:

ender 
Bywalec

Wysłany: Pią 25 Lip, 2008   Re: Kompakt do 1500zł

pacyfik8 napisał/a:
W takim wypadku dobra byłaby pewnie jakaś lustrzanka, ale nie stać mnie na to.

jaqk masz 1500zl to mozesz miec lustrzanke w avansie jest olympus e420 za 1399

kijos 
Entuzjasta

pacyfik8 napisał/a:
W takim wypadku dobra byłaby pewnie jakaś lustrzanka, ale nie stać mnie na to.

Czyżby? W tym momencie ceny lustrzanek są tak zawrotnie niskie, że w tej cenie będziesz miał już niezły wybór. Np. ostatnio testowany Nikon D60 z kitowym obiektywem - co na początek spokojnie starczy do krajobrazów. Z czasem, jeżeli będziesz miał taką potrzebę, rozbudujesz sobie system. Żaden kompakt nie da ci takich możliwości i jakości.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

A ja napisze z doświadczenia, że na kitowym obiektywie się nie skończy, będziesz chciał coraz więcej i coraz lepsze, większą lampę, statyw i budżet przekroczysz kilkakrotnie. Poza tym widze, że na wycieczkach to lustro specjalnie się nie sprawdza, ciężkie to, człowiek tylko się męczy i martwi o sprzęt. Jeśli nie masz jakichś artystycznych aspiracji to FZ18 w zupełności wystarczy i również nim będziesz mógł mieć zrobione piękne zdjęcia. Wejdź na galerię sz@kala to zobaczysz co ten mały Lumix potrafi.

Ważne jest nie to, jaki człowiek ma aparat ale jak potrafi wyczuć kadr, ustawienia ekspozycji i czy jest we właściwym miejscu o właściwym czasie. Można zrobić świetne zdjęcia kompaktem a cieniutkie nawet najbardziej wypasionym lusterkiem.

kijos 
Entuzjasta

MichalP napisał/a:
ciężkie to, człowiek tylko się męczy i martwi o sprzęt

Powiedz to inżynierom z Olympusa ;)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Tu nie chodzi o olympusa czy jakąkolwiek inną markę. Chodzi o lusterko, które same w sobie może być lekkie, ale jak podepniemy jakieś sensowne szkiełko, to już nie jest tak różowo i po jakimś czasie ręka boli. Wiem, bo właziłem na Kasprowy z d300 i Sigmą 17-70 (1,3kg). I przez jakiś czas miałem aparat w plecaku i cykałem po drodze swoim ulubionym SE k800i :mrgreen:

Możecie się śmiać, że 1,3kg to jeszcze nic, bo wystarczy 70-200VR i już waga przekracza 2kg, nie mówiąc o niektórych jasnych tele. hehe. Ale na dłuższą metę jest to niewygodne. Tak więc ja bym optował za fajnym kompaktem.

fatman 
Optyczny

Polecam moim zdaniem:

1. Panasonic FZ18 (wchodzi FZ28 więc ten będzie w niższej cenie teraz a jest IMHO lepszy)
2. Olek 570 (miałem)

miki97 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Sie, 2008   

ja bym radził panasonica fz28 z usa morzna go mieć już od 850 zł ale jesteśmy w polsce i tutaj kosztuje to 1340 zł do 1500 nie wiele morzna kupić dodatków do tego foto ale z usa to morzesz całą torbę tego kupić np(tulejki,statywy,szybkie karty np sandisk plus jest kartą i nośnikiem usb w jednym :) sam taką mam i rózne folie na wyświetlacz albo pokrowce i takie tam )
polecam panasonica dobry sprzęt dla amatora sam miełem taki problem mogłem mieć lustrzanke ale nie chce wyglądać jak dzięcioł a podrużuje dość i nie mam zamiatru targać walizki z obiektywami bo jak bym miał kupować lustrzanke to by mi to 1\2 bagarzu zajęło :)

RVir01 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   Aparat do 1500zl

Witam,

jestem nowy i zielony, więc z góry przepraszam za ewentualne błędy :) Potrzebuję kupić jakiś "dobry" aparat cyfrowy do 1500 zł, aby mi służył do dokumentowania wycieczek, spotkań rodzinnych itp. Myślałem nad Nikonem P80, wiem że zoom za duży itp itd ale chciałbym dobrze zainwestować pieniądze... Z góry dziękuję za podpowiedzi.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Czw 21 Sie, 2008   

RVir01 napisał/a:
Potrzebuję kupić jakiś "dobry" aparat cyfrowy do 1500 zł

No i bardzo dobrze Trafiłeś ;) Polecam Fuji S9600 - dosyć zaawansowany, FZ-18 zaawansowany ale z inteligentną automatyką, trochę drożej ale warty tej ceny Fuji S100, albo w tej cenie popatrz za jakimś lusterkiem z kitowym obiektywem nie będzie to duży zakres ogniskowych - rzędu 27/28mm do 70/80, ale jakością powali wszystkie kompakty/hybrydy na łeb a pozwoli znakomicie udokumentować wycieczki i spotkania rodzinne ;)
No to Masz troche do myślenia ;) :mrgreen:

RVir01 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Sie, 2008   

Rozchodzi się o to, że nie jestem "pro" :mrgreen: :razz: użytkownikiem i dla mnie aparat powinien robić ładne zdjęcia, najlepiej bez grzebania w ustawieniach i żeby nie ważył 10kg :razz: Lustrzanka pewnie odpada bo bym się pogubił :mrgreen:

A co myślicie o np Panasonic TZ5?

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Pią 22 Sie, 2008   

Spoko lustrzanka też ma tryb Auto ;)
A i my tu (w większości) też nie jesteśmy pro ;) Pro to siedzi w swoim studiu i grzebie się w fotach - bo zarabia tym na życie ;) a nie pisze na forach ;)

A jak Ci się znudzi "Auto" to będziesz miał porządny sprzęt, by rozwinąć skrzydła ;)

Odpowiedz do tematu