Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zamierzam kupić obiektyw do fotografii portretowej i aktu posiadam aparat canon eos 350d niestety mogę wydać tylko około 1500 zł. Czy jest coś w tej cenie co możecie z czystym sumieniem mi zaproponować?
Do tego aparatu jak najbardziej canon 50 /1.4 lub C 85 /1.8 . Kwestia teraz doboru ogniskowej ale do cropa brałbym najpierw 50 /1.4 i dodatkowo masz w tym wypadku lepsze światło chociaż do uzyskania lepszej ostrości i tak go będziesz lekko przymykał pewnie. Nie ma się tutaj chyba co rozwodzić nad innymi firmami moim zdaniem.
btw. temat powinien być w "pomagamy w wyborze obiektywu"
Do portretów zdecydowanie C 85mm f1.8, to najlepsza ogniskowa do portretów na aparatach z cropem. Zresztą to jednej z najostrzejszych obiektywów w stajni Canona. Niestety z aktem może być już troszkę gorzej używając tego szkła bo może Ci brakować trochę szerszego kąta.
Mi bardziej pasuje 50mm, sprawdzałem przykładowe zdjęcia portretowe i większość byla robiona na ogniskowej ok 50mm (obiektywem c24-105), 85 na cropie (136mm) to trochę za dużo, szczególnie w pomieszczeniach, na FF jak najbardziej. Poza tym 50-tka jest lżejsza i jaśniejsza. Jak nie wiesz co wybrać to zrób parę zdjęć zomem (lub zobacz te które zrobiłeś) i sam oszacuj co Ci lepiej pasuje.
ja tam mam 85 na cropie i jestem zadowolony chociażby z tego że nie musze podchodzić tak blisko do ludzi aby uzyskać czego chcę, nie zawsze jest to tym co powinno jednak być i warto w szerokie jasne szkło również się zaopatrzyć, w moim przypadku do uzupełnienia 85/1.8 kupiłem 28/1.8:) ostre od 1.8 (sprawdzane na tablicy:)) wtedy nie ma sensu dopłacać do 24/1.4 bo od 2.0 są trudne do rozróżnienia.
Do aparatu z cropem najlepszym obiektywem portretowym do 1500 zł jest zdecydowanie Canon 85/1.8. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. 50mm przy ciasnym portrecie może dać wypaczoną perspektywę. Do tego 85/1.8 jest ostrzejszy, szybszy i lepszy optycznie.
muad, 50-tka wymaga zbyt bliskiego podejścia przy zbliżeniach twarzy, co powoduje zauważalne zniekształcenia i dlatego musi być bardzo umiejętnie stosowana. 85-tka na analogu też była używana raczej do szerszych portretów. Do większych zbliżeń jest raczej 135-tka lub dłuższy obiektyw, czyli coś w okolicach 85-tki dla APS-C...
85mm na pełnej klatce jest dość bezpieczne jeżeli chodzi o bliskie podejście ze względu na dość wysoką minimalną odległość ostrzenia. To nie jest przypadkowe. Nie jest też przypadkiem, że na pełnej klatce idealnym obiektywem portretowym jest 135mm, a tyle mnie więcej wynosi przeliczenie 85mm na matrycy z Canona 350D...
jaad75, ja akurat patrzę przez pryzmat zdjęć robionych przeze mnie i własnych potrzeb. Rzadko robię zdjęcia bardzo zbliżonych twarzy, przy 10mpx jak dla mnie zawsze można wykadrować. Nawet jeśli potrzebuję większego zbliżenia to zawsze mam 24-105 - wiadomo, że to nie to samo co 85 f1,8 ale od biedy może być. Poza tym w moim niezbyt przestronnym mieszkaniu 50-tka lepiej się sprawdza, dla mnie jest bardziej uniwersalna (tj. będzie choć pierwsza będzie sigma 12-24 być może już za tydzień ).
Jeśli portret byłby dla mnie bardzo ważny to także bym wziął 85 f1,8, tu jednak rozmycie tła jest dużo ładniejsze. Jednakże przy moim amatorskim podejściu muszę efektywnie wydawać kasę, na sigmę znalazłem forsę bo krajobrazy mnie bardziej kręcą niż portrety, w końcu ile mogę robić zdjęć żonie
Jakoś innym osobom nie mam zbyt częstych okazji robić, żona za to jest dobrym obiektem do testów moich różnych pomysłów , choć szybko się zniechęca, ale to pewnie dlatego, że nie ma do czynienia z profesionalistą niemniej staram się jak mogę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10