Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: MM
Sob 26 Lip, 2008
Panasonic Lx3
Autor Wiadomość
MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 25 Lip, 2008   

SE ma też "biznesowe" telefony choćby seria P - 1, 990i których i tak bym nie kupił ze względu na wieszającego się Symbiana. Uważam też, że do tego celu lepiej chyba kupić palmofona z ekranem dotykowym niż telefon.

Ale masz rację - Nokia ma więcej modeli z klasą dla ludzi obracających się w eleganckim, biznesowym kręgu

Co do mp3 to się nie wypowiem bo nie słucham przez telefon. Wolę specjalizowane narzędzie którym jest odtwarzacz Sony A-826 z porządnymi słuchawkami Koss Porta Pro.

Reklama

piotr_u. 
Rozmowny

Liszu napisał/a:
Wszystkie SE mają fajny dizajn, fajne funkcje, animowane ikony w menu, i aparat. Który model jest dla kogo? Ja się pogubiłem...

Nie znam się za bardzo na marketingu, ale czy na każdym produkcie musi być napisane dla kogo jest przeznaczony? Przecież każdy i tak każdy weźmie to co mu najbardziej odpowiada. To, że na co dzień używam podstawowych funkcji w telefonie nie znaczy, że powinienem kupić podstawowy telefon. Bo jeśli taki kupię i kiedyś najdzie mnie ochota posłuchać radia, albo mp3, to będę musiał sobie kupić dodatkowo mp3 player, itd, itp. W dzisiejszych czasach telefon komórkowy spokojnie można traktować jako elektroniczne urządzenie wielofunkcyjne, dlatego dla mnie dobrze się składa, że SE ma taką politykę jaką ma, bo w jednym modelu mogę mieć i dobry wyświetlacz i dobre radio i mp3 i wideokonferencję, plus jeszcze kilka innych rzeczy za, co ważne, dobrą cenę.

cube007 
Rozmowny

Lumix LX3 ma robic jedno - dobre zdjecia. Na papierze i na zdjeciach wyglada na fajny sprzet, ze swietnym obiektywem jednak mam spore obawy... LX2 tez mial matryce 10mpx o tym samym rozmiarze ktora byla dosc przecietna. Mam nadzieje ze 10mpx w LX3 + VE IV dadza dobre zdjeca, z niskim szumem i wysoka dynamika. Jesli nie to aparat pozostanie fajnym, ladnym gadzetem - niczym wiecej.

No i ceny sugerowane - 1899zł w PL i 499$ w USA. Smiech na sali, Polska to faktycznie bogaty kraj :lol:

Liszu 
Uczestnik

Widzę, że nie skończymy z tym offem, a miało to być jedynie nawiązanie do przykładu z innej branży :)

Jaki tam podpisany?! Chodzi o pozycjonowanie produktu do konkretnego klienta z konkretnymi potrzebami. Wyskoczę więc z bardziej czytelnym przykładem. Co robi większość ludzi, którzy chcą kupić samochód możliwie najbardziej bezawaryjny? Rozglądają się za Toyotą, bo choć nie jest podpisana "bezawaryjna" to nad taką marką pracuje od lat, konsekwentnie i skojarzenie jest oczywiste. Inny chce auto z najlepszym na rynku silnikiem. Zagląda więc do salonu BMW, bo firma ta od lat robi konsekwentnie wszystko by te trzy litery były kojarzone bez wątpliwości z dobrymi silnikami (vide hasło "maszyna do jeżdżenia" itp.) Bezpieczny? Volvo lub ostatnio Renault. I teraz wracamy do salonu operatora GSM. Wchodzi facet i mówi o tym, że szuka telefonu spełniającego takie, a takie wymagania. Nawet niech będzie, że nie mówi tylko po prostu szuka. I tu problemem SE jest to, że "ma wszystko", więc nie kojarzy się ze spełnieniem żadnej konkretnej potrzeby. Bo ludzie już tak mają, ze kupują płyn do naczyń, płyn do mycia podłóg, płyn do mycia okien, a nie uniwersalny środek czyszczący. SE nie może się zdecydować, a szkoda bo ma wszystkie argumenty, lecz musi wybrać jeden lub maks. dwa kluczowe by być w jakiś sposób kojarzoną marką. Nie twierdzę, że firma zbankrutuje - absolutnie. Ale na rynku są sprytniejsi gracze i - nawet jeśli mają mniej do zaoferowania - lepiej swoje atuty wykorzystują.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

tzw. strategia odbiorcy a nie produktu dla każdego.
i tak zostanę przy SE. dla mnie cały czas przoduje w tym, że włączając go - wiem że mam wszystko a nie mam Nokii która ma mp3, a nie ma aparatu, ma radio, a nie ma wejścia na kartę pamięci :/
p.s. nie wiem czy tylko ja tak uważam, ale przy dzisiejszych czasach, człowiek nie wchodzi do sklepu i nie wybiera telefonu na miejscu.
najpierw szuka w necie, czyta opinie i wybiera ten który mu odpowiada.
a jeśli tabela porównywawcza Nokię i SE jest bardziej wypełniona przez SE, to jakoś nie trafia do mnie że na mojej Nokii będzie napis "Sport" "Photo" czy "Business".
Ale że ludzie głupi (bez obrazy dla niektórych) to kupują sprawdzone Nokie.
P.S.2 przez moje biuro przewija się naprawdę wiele telefonów.
Najwięcej z nich trafia na ładowarki bo nie wytrzymują. Najczęściej leżą nowe Nokie.
Po nich trafiają LG. Później SE a na końcu Samsung ( po kolei co do frekwencji ładowania). Wg ich użytkowania wiem, że są tak samo eksploatowane.
W takim razie mam brać Nokię? Jest wiele minusów i plusów każdego telefonu, ale swojego będę niestety bronił bo po wszystkich markach na razie się rozczarowałem, a SE na razie mnie nie zawiódł (nawet pod względem awaryjności która przy starszych modelach była bolączką - vide joystick)

p.s.next
moderatorze, proszę wydzielić wszystkie dyskusje co do telefonów.

Amix 
Rozmowny

Nie powiedziano tu o jednym. Nokia pakuje do swoich nieco lepszych telefonow system Symbian. Sony Ericsson o tym nie mysli, na palcach jednej reki mozna policzyc SE z Symbianem, o ile jakis jest.
Dzisiaj telefon z wyzszej polki bez Symbiana to niestety niewypal, a SE takie produkuje i niestety spada juz popularnosc tego telefonu.

@edmun ja mam Nokie N95, niestety ma wszystko wlacznie z Symbianem i WiFi.

Co do LX3 to może być naprawdę swietna sprawa. Ja pewnie go kupię, taki do kieszeni.
Ostatnio zmieniony przez Amix Pią 25 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

MichalP napisał/a:
SE ma też "biznesowe" telefony choćby seria P - 1, 990i których i tak bym nie kupił ze względu na wieszającego się Symbiana. Uważam też, że do tego celu lepiej chyba kupić palmofona z ekranem dotykowym niż telefon.

SE serii P jest dotykowy z tego co wiem.

Liszu napisał/a:
Wyskoczę więc z bardziej czytelnym przykładem. Co robi większość ludzi, którzy chcą kupić samochód możliwie najbardziej bezawaryjny? Rozglądają się za Toyotą, bo choć nie jest podpisana "bezawaryjna" to nad taką marką pracuje od lat, konsekwentnie i skojarzenie jest oczywiste.

Ojej, bez urazy, ale taki sposób myślenia to tylko u osób zajmujących się marketingiem można spotkać. Czy widziałeś kiedyś człowieka, który kupując samochód powiedziałby, że szuka auta które może być awaryjne? Choć kupno auta to dla większości z nas poważna inwestycja to jednak każdy kieruje się troszkę opiniami, troszkę stereotypami, troszkę emocjami i własnymi upodobaniami, a troszkę kwestiami finansowymi.
Wydaje mi się że przeceniasz rolę marketingu w życiu człowieka. :)

ender 
Bywalec

a z tego co ja tu czytalem ze w malym miasteczku sprzedaje sie hp, samsung i sony jesli chodzi o aparaty to tak sie sprzedaje jak sprzedawcy sprzedaja a nie znaczy ze to najlepsze ;)

jesli chodzi o porownanie lx3 z sigma dp1 to wielkie lol bo dla sigmy nie ma konkurenta i chociaz aparacik ten jest troche rewolucyjny to jednak trzeba spojrzec prawdzie w oczy jest lekko niedopracowany

a jesli chodzi o segmentacje rynku to ja sprzedaje i nokie i se i samsungi

jesli chodzi o nokie to sprzet jest super z dobrze rozdzielonymi funkcjami na modele czyli segmentacja tez jest dobra i ceny fajne

jesli chodzi o samsunga to rzeczywiscie bardzo popularna marka ludzie przychodza i pytaja czy jest ten a ten model no i tak jak mowicie zrobili dobre slajdy i rozsuwane z czym np miala klopot nokia bo ja jestem swiezym sprzedawca ale ludzie ciagle na reklamacje przynosza rozsuwane nokie 5200 i 5300 kupione rok wstecz

a se to ja sam nie moge zrozumiec ich podialu na serie i nie zamierzam nawet telefoniki efekciarskie i mdle jak dla mnie bez polotu i kazdy podobny do jednego nic dziwnego ze ta firma traci rynek

Liszu 
Uczestnik

komor napisał/a:

Ojej, bez urazy, ale taki sposób myślenia to tylko u osób zajmujących się marketingiem można spotkać. Czy widziałeś kiedyś człowieka, który kupując samochód powiedziałby, że szuka auta które może być awaryjne? Choć kupno auta to dla większości z nas poważna inwestycja to jednak każdy kieruje się troszkę opiniami, troszkę stereotypami, troszkę emocjami i własnymi upodobaniami, a troszkę kwestiami finansowymi.

Się Pan zgadzasz ze mną w takim razie czy polemizujesz ? :wink: Opinie, stereotypy, emocje - toż przecież właśnie na to wpływ ma siła marki. Skoro Toyota uchodzi za bezawaryjną to jest to chyba powszechna opinia i stereotyp w jednym. Oczywiście, że nikt nie przychodzi: "dzień dobry szukam auta awaryjnego, co mi Pan poleci?". Ale jeśli dla kogoś ta cecha jest najważniejsza to nie wejdzie do salonu Alfy Romeo, bo ta zaskarbiła sobie właśnie opinię auta psującego się lecz także dającego wielkie emocje i styl. Do tego salonu wszedłbym ja, bo gdzieś mam 2 punkty usterkowości różnicy w rankingu na 1000 samochodów w trzyletnim okresie użytkowania. Interesuje mnie silnik wyjący przy 7500 rpm i wnętrze rodem z salonu mody. Tak więc delikwent szukający auta, które powinno sprawiać mu najmniej kłopotów w eksploatacji w pierwszym uderzeniu zawęzi krąg poszukiwań do pozycji, które nie sąkojarzone z zaprzeczeniem jego kryteriów: Toyota, Mazda, Nissan.

Cytat:
Wydaje mi się że przeceniasz rolę marketingu w życiu człowieka. :)

Wydaje mi się, że Ty jej nie doceniasz :) Gdyby świat wyglądał tak, że każdy zakup jest czystym dziełem przypadku, że ludzie wydają pieniądze bez opamiętania na wszystko co im w ręce wpadnie to zgodziłbym się. Ale właśnie przed zakupem podejmujemy decyzję, a na nią większy lub mniejszy wpływ przeważnie mają informacje podświadome lub głęboko zakorzenione w naszym "ośrodku opiniotwórczym" (chyba właśnie wymyśliłem nowe pojęcie haha). Dlatego właśnie pewnych opcji już na wstępie nie bierzemy pod uwagę, a wybór zawężamy do kilku pozycji. Wtedy do głosu dochodzą rekomendacje (znów siła marki ma tu duży wpływ), własne przekonania i analiza tabelek. A przecież to co w tabelkach także jest wynikiem marketingu, bo w danej klasie cenowej coś trzeba wyrzucić by coś dodać. Co zostawić, a co wyrzucić? Zależy od tego na kogo pozujemy.

PS. Przyznaję, że ciekawie się temat rozkręcił, ale popieram wniosek edmuna: wyeksportujmy to gdzieś, bo to nie ten topic.

ender 
Bywalec

ciagle jestesmy w temacie moim zdaniem bo rozwazajac lx3 to trzeba powiedziec o innych aparatach innych producentach i ich strategiach

piotr_u. 
Rozmowny

Wysłany: Sob 26 Lip, 2008   

Liszu napisał/a:
Jaki tam podpisany?! Chodzi o pozycjonowanie produktu do konkretnego klienta z konkretnymi potrzebami. Wyskoczę więc z bardziej czytelnym przykładem. Co robi większość ludzi, którzy chcą kupić samochód możliwie najbardziej bezawaryjny? Rozglądają się za Toyotą, bo choć nie jest podpisana "bezawaryjna" to nad taką marką pracuje od lat, konsekwentnie i skojarzenie jest oczywiste. Inny chce auto z najlepszym na rynku silnikiem. Zagląda więc do salonu BMW, bo

To ja też spróbuję prościej. Nie chcąc rezygnować z jednej dobrze zrobionej rzeczy na rzecz innej, wybiorę właśnie SE.

Amix napisał/a:
@edmun ja mam Nokie N95, niestety ma wszystko wlacznie z Symbianem i WiFi.

Szkoda tylko, że ciągle się wiesza, codziennie trzeba ją ładować, a o nawigacji lepiej nie wspominać...

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

piotr_u. napisał/a:
Szkoda tylko, że ciągle się wiesza, codziennie trzeba ją ładować, a o nawigacji lepiej nie wspominać...
...n95 jest jak d300 -> trzeba umieć z niej korzystać, żeby być w stanie coś z niej wyciągnąć...

piotr_u. napisał/a:
To ja też spróbuję prościej. Nie chcąc rezygnować z jednej dobrze zrobionej rzeczy na rzecz innej, wybiorę właśnie SE.
SE też się zwiesi :)

Co do tych dywagacji na temat telefonów - nie wziąłbym nigdy Samsunga, bo zależy mi na ładnym telefonie, który na dodatek będzie miał fajny wyświetlacz - takiego nie ujrzałem w Szajsungu, od kiedy szukam nowego telefonu + do tego nie za bardzo widziałem w tej marce porządnego high-endu - to jest jak sony w świecie aparatów - ilością sprzedanych A200 i A350 będzie miało 90% udziału na rynku, ale to wcale nie będzie znaczyć, że te aparaty są dobre.

iphone jest super jako przenośny komputer z możliwością dzwonienia :)

no i zdecydowałem się póki co na w960i, bo sym torrent, bo wifi, bo dotykowy wyświetlacz, bo wygodny zestaw słuchawkowy (na bt), bo świetny desgin no i 8gb pamięci, na które wreszcie będę mógł nagrać swoją ulubioną muzykę + będę miał jeszcze troche wolnego miejsca na dokumenty :) samsung mi tego nie da, nokia niestety też (a w cenie do 1100zł to chyba w ogóle..)

No i teraz po warnie każdemu, kto o komórkach coś w tym wątku napisał xD

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hehe mavierk, spokojnie. mam nadzieje że cała dyskusja przeniesie się w inne miejsce za pomocą naszych moderatorów, którzy o dziwo jeszcze nas tolerują.
p.s. n95. od 2 tygodni staram się skleić ten telefon w całość. tylna klapka to totalna porażka, kilka rozmów, odpalenie przeglądarki i aparatu i trzeba biegać za ładowarką.
vide k850i. ładowanie przy mocnym użytkowaniu zdarza się raz na 3 dni. przy normalnym użytkowaniu można raz na 5-6 dni :)
a co do marketingu to myślę że jest to niezwykle ważna rzecz która nas otacza.
gdziekolwiek nie spojrzysz masz marketingowe akcje. tylko trzeba mieć oczy szeroko otwarte

mavierk 
never knows best

edmun napisał/a:
p.s. n95. od 2 tygodni staram się skleić ten telefon w całość. tylna klapka to totalna porażka, kilka rozmów, odpalenie przeglądarki i aparatu i trzeba biegać za ładowarką.
No ale co Ty się dziwisz? Wyświetlacz 16mln kolorów, super duży i jasny, do tego korzystanie z aplikacji, których pewnie potem nie wyłączasz i zostają w sys trayu.

Ja mam w900 - telefon z super dużą i niby wytrzymałą baterią - normalnie niby trzyma 4-7dni -> przy moim użytkowaniu nigdy nie pociągnął więcej, niż 2.

Z n95 było by tak samo. Z k850i nie inaczej... jak ktoś intensywnie korzysta z telefonu, nie tylko dzwoniąc, nie ma co się dziwić, że bateria pociągnie tylko 20-30% oferowanej długości czasu. Mój ojciec, jakiego fona by nie miał - codziennie musi ładować (bardzo dużo rozmów przez telefon). Więc nie ma co się dziwić, że nowy telefon - nowe bajery = krótsze trzymanie baterii.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Moderatorzy was tolerują bo np. mnie tej pisaniny czytać się nie chce i generalnie kompakty omijam szerokim łukiem. Niemniej z tego co widzę to tematem wątku jest jakiś aparacik a nie telefon komórkowy, więc proponuję do tego kompaktu wrócić w swoich dywagacjach :twisted:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi