Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?
Autor Wiadomość
Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Wto 28 Lut, 2017   Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?

Cześć.

Patrząc na ofertę lornetek Canona mam dwa skojarzenia : wielka cena i stabilizacja obrazu.
Oglądam kolejne modele i widzę że model 8x25 IS kosztuje 1,2 tys. To nawet niewiele w porównaniu z innymi modelami. Pytanie czy ta stabilizacja nie wpływa ujemnie na jakośc optyki? Jak to jest? Patrzyliście prze takie cacka? Z tego co wiem to Nikon i Fujinon też mają takowe lornetki w ofercie. Pytam bo cena ceną, ale kusi ta stabilizacja. Wiadomo że waga ich jest większa od tradycyjnych lornetek ale przepaści nie ma. Gdyby kiedyś wymyślono przyzwoitą optycznie lornetkę ze stabilizacją za rozsądną kasę to byłaby rewolucja. Czy za komfort stabilnego obrazu warto tyle zapłacić? I jeszcze w temacie bajerów zapytam czy spotkaliście się kiedyś z "kombajnem" który miałby na pokładzie stabilizację i zoom?

Reklama

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Wto 28 Lut, 2017   

Ostatnio oglądałem :

http://www.fotoplus.pl/lo...-IS-All-Weather

powodem była moja ciekawość sprawdzenia skuteczności stabilizacji. Rzeczywiście działa dobrze. Stabilizację można używać lub nie ale korzystając z niej zaangażowane są obie ręce (prawą trzeba cały czas przyciskać przycisk) a lewą ustawia się ostrość. Nie sądzę aby stabilizacja wpływała w znaczący sposób na jakość optyki, natomiast na pewno ma taki na cenę produktu [podejrzewam wzrost od 30-50%]. Czy warto za to płacić to już kwestia indywidualna.

Co do innych bajerów to na amerykańskim Ebay-u można znaleźć :

Alpen Trail-Tec 8X28 WP Binoculars ( LCD digital compass, thermometer, clock )

Ps.Swojego czasu Minolta robiła lornetki z autofokusem

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

No to nieźle. Myślałem że ta stabilizacja jest na stałe a nie "z przyciskiem". Ale to szczegół.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 2017 20:45 ]
Jakbyście mieli jakieś kolejne ciekawostki lub nowinki to piszcie. :wink:

Maciek 
Maniak

Jak szaleć to szaleć: http://www.stanleylondon.com/survivalbinocs.htm pozostaje tylko wyczernić brzegi soczewek według metody Goornika i jest czad :wink:

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Faktycznie czadzik. Czegoż to ludziska nie wymyślą :smile:
Może temat się rozkręci bo ma potencjał :smile:

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sro 01 Mar, 2017   

Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych, choć doceniam ich potencjał w pewnych zastosowaniach. Np dla Inspecji Transportu Drogowego, Policji lub Straży Granicznej.
A nie lubię ich, bo:
- mają małe pole widzenia
- dają ciemny obraz (np taka 16x32 ma źrenicę 2 mm!)
- są duże*
- są ciężkie*
- sa brzydkie*
- są delikatne*
- wymagają zasilania

*- w porównaniu z takim samym modelem klasycznym.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Właśnie goornik. Podobne mam odczucia co do tych lornetek. Ale u mnie to tylko odczucia bo niestety nigdy takową lornetką się nie "bawiłem". A zapytałem o nie bo śledzę również wpisy na innym forum dotyczącym astronomii a tam padł pozytyw dla lornetki Canona 18x50 IS w obserwacjach astro. Tu mi coś nie pasuje. Jest przecież ciemna.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 10:35 ]
Jest model 10x42 za jeszcze większą kasę.

Benedykt 
Bywalec

Dziubiński M. napisał/a:
Właśnie goornik. Podobne mam odczucia co do tych lornetek. Ale u mnie to tylko odczucia bo niestety nigdy takową lornetką się nie "bawiłem". A zapytałem o nie bo śledzę również wpisy na innym forum dotyczącym astronomii a tam padł pozytyw dla lornetki Canona 18x50 IS w obserwacjach astro. Tu mi coś nie pasuje. Jest przecież ciemna.

Co Kolega rozumie przez pojęcie "ciemna"?

Marlut 
Optyczny

Jasność obrazu w 18x50 będzie podobna do modelu 10x28, czyli jest to sprzęt na dobre warunki oświetleniowe. Wzmiankowany Canon powinien być fajny np. do obserwacji Księżyca, być może będzie w nim także widać fazy Wenus.

jutomi 
Bywalec

goornik napisał/a:
Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych,
A nie lubię ich, bo:

I tutaj Canony 15x50 IS i 18x50 IS mające AFOV na poziomie 67° są chlubnymi wyjątkami. Tylko ta cena. :sad:

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Marlut napisał/a:
Wzmiankowany Canon powinien być fajny np. do obserwacji Księżyca, być może będzie w nim także widać fazy Wenus.

No i to jest fajne że do jasnych obiektów wcale nie potrzebujemy dużej źrenicy. Zauważyłem że podpatrując Księżyc w pełni raził mnie obraz w EXie 8x40. I tak sobie teraz myślę że wezmę moją Dakotę 7x28 na obserwacje nocnego nieba.

goornik 
Optyczny

jutomi napisał/a:
goornik napisał/a:
Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych,
A nie lubię ich, bo:

I tutaj Canony 15x50 IS i 18x50 IS mające AFOV na poziomie 67° są chlubnymi wyjątkami. Tylko ta cena. :sad:

Miałem na myśli pole rzeczywiste, nie pole okularów...
Tego typu powiększenia z tego typu polem widzenia daje mi refraktor 80APO (stabilizowany przez statyw, nie potrzeba baterii), który kosztuje podobnie co Canon IS z obiektywem 50 mm. A zyskuję jeszcze wymienność okularów i duuuuuzo większą średnicę.

Marlut 
Optyczny

Dziubiński M. napisał/a:

No i to jest fajne że do jasnych obiektów wcale nie potrzebujemy dużej źrenicy. Zauważyłem że podpatrując Księżyc w pełni raził mnie obraz w EXie 8x40. I tak sobie teraz myślę że wezmę moją Dakotę 7x28 na obserwacje nocnego nieba.
Na nocne niebo najlepsze są czarne lornetki ;)

8x30EII 2m.jpg
Plik ściągnięto 8019 raz(y) 235,25 KB

Arek 
Redaktor

I jeszcze na wyprawy do Afryki też. Bo ludzi o czarnej skórze najlepiej obserwuje się przez czarne lornetki.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Marlut napisał/a:
Na nocne niebo najlepsze są czarne lornetki ;)

Nic dodać, nic ująć. Sprzęcik na medal. :wink:

Odpowiedz do tematu