Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Źrenica wyjściowa a jasność
Autor Wiadomość
Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Sro 01 Mar, 2017   Źrenica wyjściowa a jasność

Dyskusja wydzielona z wątku Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?

Ciemna, czyli mała źrenica.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 04 Mar, 2017, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Benedykt 
Bywalec

Wysłany: Sro 01 Mar, 2017   

Dziubiński M. napisał/a:
Ciemna, czyli mała źrenica.

Czyli uważasz, że lornetka 25x100 ze źrenicą 4 mm jest "ciemniejsza" niż 7x50 ze źrenicą 7 mm? Szczerze? Mnie to kompletnie nie przekonuje.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

No i mam pytanie. Czy większa apertura powiedzmy min. "50" daje różnice in plus w jasności obrazu w przypadku lornetki o powiększeniu 15,18X gdzie wartość źrenicy jest mała? Zawsze myślałem że do astro to źrenica od 5 wzwyż.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 11:06 ]
[quote=Czyli uważasz, że lornetka 25x100 ze źrenicą 4 mm jest "ciemniejsza" niż 7x50 ze źrenicą 7 mm? Szczerze? Mnie to kompletnie nie przekonuje."Benedykt"][/quote]

Tak uważam. Chyba nie piszę herezji?

Benedykt 
Bywalec

O jasności instrumentu optycznego decyduje apertura i sprawność optyczna (na którą bardzo duży wpływ mają rodzaje użytych warstw). Natomiast wielkość źrenicy wyjściowej dla instrumentu o założonej aperturze i sprawności optycznej decyduje o jasności powierzchniowej powstałej "plamki". I zależność jest taka: im mniejsza źrenica wyjściowa, tym jej jasność powierzchniowa jest większa.
http://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?t=1036

Czym innym jest natomiast kwestia zoptymalizowania rozmiaru źrenicy wyjściowej w ten sposób, by wielkość źrenicy wyjściowej lornetki była zbliżona do wielkości źrenicy oka. Jeśli źrenica oka będzie mniejsza niż źrenica wyjściowa, to część światła nie zostanie przez oko zarejestrowana. Jeśli źrenica oka będzie większa niż źrenica wyjściowa, to nie wykorzystamy w pełni możliwości naszego oka. Problem jest o tyle trudny, że w zależności od ilości docierającego do oka światła źrenica zmniejsza się lub zwiększa. No chyba, że ktoś cały czas aplikuje sobie atropinę. :mrgreen:

Arek 
Redaktor

Benedykt napisał/a:
im mniejsza źrenica wyjściowa, tym jej jasność powierzchniowa jest większa.

Akurat dokładnie na odwrót :)

Benedykt 
Bywalec

Arek napisał/a:
Benedykt napisał/a:
im mniejsza źrenica wyjściowa, tym jej jasność powierzchniowa jest większa.

Akurat dokładnie na odwrót :)
:shock:

To ja poproszę o wyjaśnienie.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Czyli zwiększając wartość powiększenia przy stałej aperturze zwiększamy jej jasność?
To by oznaczało że w lornetce 15x50 jasność obrazu jest wyzsza niż w 10x50 chociaż jej wielkość źrenicy jest mniejsza??
Ostatnio zmieniony przez Dziubiński M. Sro 01 Mar, 2017, w całości zmieniany 1 raz  

widoczek 
Optyczny

Benedykt napisał/a:
Natomiast wielkość źrenicy wyjściowej dla instrumentu o założonej aperturze i sprawności optycznej decyduje o jasności powierzchniowej powstałej "plamki". I zależność jest taka: im mniejsza źrenica wyjściowa, tym jej jasność powierzchniowa jest większa.

Jasność powierzchniowa źrenicy wyjściowej jest zawsze taka sama, niezależnie czy będzie to 2mm czy 7mm. Zależność jest natomiast taka - im mniejsza źrenica wyjściowa tym mniejsza jasność powierzchniowa obserwowanego obiektu

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

No to się dogadaliśmy. :smile:

Czyli jasność lornetki(jasność obserwowanego obiektu) będzie większa w lornetce o większej źrenicy wyjściowej. To w tym Canonie 18x50 IS musi być jednak obraz ciemny. Oczywiście odczucia obserwatora to sprawa kolejna.

Arek 
Redaktor

Benedykt napisał/a:
To ja poproszę o wyjaśnienie.

Jasność powierzchniowa obrazu jest odwrotnie proporcjonalna do powiększenia. Mając ten sam obiektyw i zadane powiększenie mamy określoną jasność powierzchniową. Gdy zwiększymy powiększenie jasność powierzchniowa spadnie, ale przy tym samym obiektywie zwiększenie powiększenia spowoduje zmniejszenie źrenicy wyjściowej. Czyli zmniejszenie źrenicy wyjściowej to zmniejszenie jasności powierzchniowej.

RoboBat 
Optyczny

Co do jasności plamek źrenic wyjściowych to pamiętam z dzieciństwa zabawy w podpalanie lupą różnych rzeczy poprzez skupianie wiązki światła słonecznego. Zmniejszanie powierzchni plamki ewidentnie zwiększało jej jasność do takiego stopnia, że w pewnym momencie zaczynał leciec dym. Myślę, żę w lornetkach jest podobnie, tylko dla oka ta mała plamka, która może być nawet jaśniejsza niż duża zaprzęga do współpracy mniej komórek odowiedzialnych za widzenie, przez co dla obserwatora obraz wydaje się ciemniejszy, choć sama plamka może być

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 22:14 ]
jaśniejsza niż gdyby była większa. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Czw 02 Mar, 2017   

RoboBat to raczej nie tak. Czy zmniejszając średnicę np. rury przez którą przepływa woda zwiększasz ilość tej wody na wylocie? Sorry za taki przykład na tym forum :grin: ale Panowie to optycznie już wytłumaczyli. No chyba że jeszcze nasze indywidualne doznania powodują różną ocenę tego zjawiska.

Jar 
Maniak

RoboBat, to nie tak. Ta wiązka światła, która operujesz w eksperymencie podpalacza :wink: ma silnie zbieżny/rozbieżny charakter (zależnie od odległości od soczewki lupy), jej związek ze średnicą źrenicy wyjściowej złożonego układu optycznego lunety/lornetki jest żaden.
Wiązka światła za okularem lornetki/lunety zachowuje się inaczej. To tak jakbyś daleko za lupą o bardzo słabej "mocy" (długiej ogniskowej- soczewka obiektywu) ustawił dodatkową soczewkę o krótszej ogniskowej (okular). I badał zachowanie wiązki światłą na końcu tego układu.
Pozdrawiam
-J.

RoboBat 
Optyczny

Dziubiński M. wody nie przybywa, ale ciśnienie wzrasta. Nikt nie podważy faktu, że bardziej skupiona wiązka jest jaśniejsza niż ta mniej skupiona. Okular ma za zadanie powiększyć tą skupioną plamkę do większej lub mniejszej źrenicy wyjściowej czyli ta bardziej powiększona będzie rozkładała tą samą ilość światla z plamki na większą powierzchnię czyli ostatecznie duża źrenica wyjściowa będzie ciemniejsza od mniejszej. Choc nasze oko może widzieć to inaczej bo więcej komórek światłoczułych wtedy pracuje, ale sama plamka światła jest ciemniejsza niż gdyby byla miej powiększona.

[ Dodano: Czw 02 Mar, 2017 18:25 ]
To tak jak by wodę pod dużym ciśnieniem tłoczyć w dyszę o małym przekroju i ją rozpylać, a okular ma za zadanie ukierunkowac tą rozpylona wodę do jakiejs średnicy wyjściowej za dyszą. Wody nie przybywa, ale zagęszczenie kropelek jest większe w mniejszej rurce wylotowej niż w większej. To samo tyczy się fotonów i ich zahęszczenia na wyjściu z okularu. Lepiej wam tego chyba nie zobrazuję.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

RoboBat rozumiem twój wywód teoretyczny ale w praktyce jest odwrotnie. Większa źrenica to więcej światła dla naszego oka. Te światło nie może być oczywiście zbyt mocne bo wtedy nasza źrenica automatycznie zareaguje i zmniejszy się. Wczoraj wykorzystałem fakt iż niebo w mojej okolicy było bezchmurne i zabrałem moje dwie lornetki o parametrach 8x40 i 7x28. Było przed 23 i mgławica w Orionie niestety była już nisko ale zdążyłem popatrzeć na Nią przez te 7x28 a potem na Plejady. I tak szybko jak popatrzyłem tak szybko stwierdziłem że to był zły pomysł. Źrenica 4mm ciemna jak diabli. Oczywiście zakładam że parametry tej budżetowej lornetki są prawdziwe. Potem popatrzyłem na te dwa obiekty przez 8x40 i o niebo jaśniej. I dlatego najchętniej to kupiłbym coś ze źrenicą 6mm bo na 7-ke to chyba jestem za stary(brutalna prawda). Reasumując jestem po stronie Tych którzy twierdzą że większa źrenica to jaśniejszy obraz. Ale widać że jest to bardzo rozległy temat :smile:
I tak ciekawi mnie jak ma się ta cała teoria w przypadku np. lornetki którą podałeś tzn. 25x100? Czy obraz z niej jest wystarczająco jasny?

Odpowiedz do tematu