Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 09 Mar, 2017 Coś przyzwoitego w zakresie 8x42mm i/lub 7x35mm?
Czy możecie polecić lornetke o parametrach 8x42 mm , o niewielkiej masie { okolo 700g i chetnie mniej} lub lepiej coś podobnego o powiekszeniu 7 czyli 7x35 lub 7x42 w rozsadnych pieniadzach (3-4 tys. zl) ze sporym obszarem widzenia.Czy ktos porownywał np. zen ray 7x36 do np. nowego nikon monarch hg 8x42?Moze cos podobnego, endavour lub kahles 8x42?
W tym budżecie masz masę fajnych lornetek. Nie brałbym jednak pod uwagę Endeavora 8x42. On jest gorszy od 10x42 i wcale nie ma dużego pola widzenia. Zdecydowanie bardziej Monarch HG, Zeiss Conquest HD (za granicą do dostania taniej niż w Polsce) czy Alpen Optics Rainier HD ED 8x42 (dla Ciebie pewnie za ciężki). W tych pieniądzach kupisz też dziewiczy egzemplarz Leiki Trinovid BN 8x42 czy 7x42, a jak będziesz miał szczęście to nawet Ultravida.
Chińszczyznę w stylu Zen Ray'a sobie odpuść.
Ostatnio zmieniony przez Arek Czw 09 Mar, 2017, w całości zmieniany 1 raz
Niewiele jest lornetek wyższej klasy średniej o powiększeniu 7x z dużym polem. Podobno warto zerknąć na Meoptę B1 7x42, tylko że jest ciężka.
Ja mogę pokazać w Warszawie ZENa 7x36.
Lornetki 7x bardzo różnią się od ósemek głębią ostrości i stabilnością obrazu, moim zdaniem jest to zupełnie inny rodzaj sprzętu i wrażenia z obserwacji. Jeśli chcesz dwie lornetki, siódemka z dziesiątką świetnie się uzupełniają, polecam.
Tak w zasadzie kryterium wagi, pola, jakości obrazu i solidności wykonania spełnia najlepiej Monarch HG.
Dla mnie to optymalny wybór przy Twoich założeniach, ale warto spojrzeć przed zakupem.
Rzeczywiscie , widze w sprzedazy nową Leikę trinovid bn 8x42 , ale nie widzę 7x42 {czy moze chodzi o starszy, nieprodukowany model}?Nikon hg 8x42 wyglada interesujaco, ciekawe jak w porownaniu do "legendy" Leiki bn 7x42 trinovid?
Nie ulegając opiniom o Zen Ray, zachęcam do jego obejrzenia. Służę swoim w Krakowie, podobnie jak Marlut posiadam Zena 7x36 i Nikona EII 10x35, które oceniam jako niezwykle udany duet w obserwacjach ziemskich. Cena łączna jest dla mnie jest na poziomie kapitalnym w odniesieniu do moich okresowych zastosowań i jakości zestawu. Chociaż mógłbym kupić cokolwiek, tu znalazłem optimum.
Szkoda Arku, Ja ją miałem przez sekunde przy oczach od przypadkowego przechodnia i zrobiła na mnie dobre wrazenie.
Ciekawe jak byś wysłał zapytanie do centrali, czy też by sprawe olali
W centrali jest taki bałagan, że pewnie też by nic nie wyszło. Jak oni tam pracują niech świadczy sytuacja po teście wytrzymałościowym. Kolejność zdarzeń była następująca.
1. zadzwonił do mnie Pan z Leica i ładnie poprosił o przeprowadzenie jeszcze jednego testu na innym egzemplarzu Ultravida HD
2. zgodziłem się ale ostrzegałem, że test będzie trwał dłużej
3. odpowiedział, że nie ma problemu, ale że wyślą mi nową lornetkę jak oddam stare
4. ze zdziwieniem stwierdziłem, że przecież dawno oddałem obie
5. on ze zdziwieniem stwierdził, że mają tylko jedną, a ja brałem przecież dwie
6. chyba znaleźli zgubę, bo wysłali nowy egzemplarz do testów
7. zacząłem test
8. przysłali mi fakturę za lornetkę (!!!), którą oczywiście zignorowałem
9. odebrałem telefon od lekko zdenerwowanej pani, która pouczyła mnie, że strasznie długo trzymam ich lornetkę i mam ją natychmiast odesłać
10. odpowiedziałem, że test wciąż trwa i ostrzegałem że tyle będzie trwał. I jeśli teraz ją odeślę, to zmarnuję tylko swój czas i ich
11. pani kategorycznie kazała lornetkę odesłać
12. odesłałem
13. po dwóch tygodniach napisał do mnie jeszcze inny pan z Leica, który stwierdził, że allbinos to taka świetna strona i chętnie mi by coś wypożyczyli do testów
14. opadły mi ręce i odpisałem, że z powodu braku ich profesjonalizmu nie mam ochoty na współpracę
Po przeczytaniu tych 14 punktów z łatwością rozszyfrowałem nazwę LEICA;
Luksusowa Ewidentnie I Całościowo Anormalna
TS [Usunięty]
Wysłany: Sob 11 Mar, 2017
A ja myślę, że tylko formalizm załatwi sprawę. Arek, czy podpisałeś z nimi umowę na przeprowadzenie testu? W paru punktach wyszczególnione na jak długo bierzesz lornetkę, jaka procedura, że nie ponosicie odpowiedzialności za uszkodzenia wskutek tej procedury, itp. Podpisane prze obie strony własnoręcznie (mailem wysyłacie sobie skany). Bo jeśli to była tylko wymiana maili (lub co gorsze - telefonów), a np. któryś z ich pracowników poszedł na urlop, ale odszedł z pracy, to wszystkie ustalenia przepadają razem z nim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9