Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
[ Dodano: Nie 12 Mar, 2017 19:36 ]
Witam . Chciałbym prosić o radę w wyborze lornetki. Naczytałem się testów,rankingów,wykresów itp itd.. I mam lekki mętlik w głowie..Bo nie mam czasu i możliwości osobistego sprawdzania i porównania. Więc bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem tych ,którzy mają już w tej dziedzinie doświadczenie..Posiadam obecnie Tento 10x50 ,wcześniej Tento 7x35. Szukam lornetki dziennej do zabierania ją bardzo często w góry na dłuższe chodzenie. Poza tym w plener widoki,krajobrazy rzeczne,jeziora. Ta obecna jest za duża i za ciężka..nie zawsze chce się dźwigać. Z tego względu preferuje małą lornetkę o możliwie jak najlepszej optyce, ze stosunkowo dużym polem widzenia. Parametry to w okolicach 8x30 , 7x30,max 8x42. Bez znaczenia czy dachowa czy porro , byleby w przedziale cenowym do 500-max 800 zł okazała się najbardziej sensowna i dobra optycznie. Chciałbym żeby była znacznie lepsza od Tento .. ... Raczej nowa...ale nie wykluczam używki w idealnym stanie...choć to już ryzyko.... Po kilku tygodniach przeglądania forum,opinii,testów mam pewne typy.... 1. Nikon 8x30 E II- podobno kultowe i najlepsze małe porro...Niestety odpada ze względu na cenę 2.vixen new foresta 8x42.....Po nikonie nie znalazłem nic lepszego w granicach mojej ceny... Jedynie jej delikatność i mechanika mnie niepokoi 3.vortex raptor 8.5x32 -ku tej obecnie się skłaniam.... 4.nikon action ex 8x40 lub 7x35,,,, bo super duże pole ,,,ale już spora waga i rozmiary....Choć jeśli lepsza od poprzednio wymienionych to może??? 5. delta optical forest ii 8x42,,,,,już ją miałem kupować,bo podobno trwała niezawodna....ale nie wiem czy optycznie porównywalna z wcześniej wymienionymi modelami...........Brałem pod uwagę jakieś starsze Zeiss 8x30 lub 6x30????? Ale pewnie te nowe to już inna klasa??? A może nie????.. A może jeszcze jakieś inne modele warto rozważyć.... Jeśli można to bardzo proszę o jakieś konkretne porady,...Może ktoś ma jakąś z lornetek ,które wymieniłem...Z góry dziękuję. Marek
Ja podobnie jak Dziubiński M. uważam, że najlepszy w tej cenie będzie Nikon Action Ex 7x35 lub 8x40. Pierwsza z nich ma ogromne pole widzenia, dużą głębię ostrości i bardzo małe drżenie obrazu. Druga trochę mniejsze ale wciąż bardzo dobre pole widzenia i bardzo uniwersalne powiększenie (zobaczysz trochę więcej szczegółów). Ja wybrałbym siódemkę, bo więcej frajdy sprawiają mi obserwacje przy mniejszym powiększeniu. Ale to jest po prosu moja indywidualna preferencja. Obydwie lornetki są dobre.
Deltę Forest miałem ze trzy lata temu w rękach. Nie pamiętam jej bardzo szczegółowo, ale zrobiła na mnie wrażenie zaskakująco dobrej jak na dachówkę poniżej 500 zł. Osobiście wybrałbym Nikona (lepsza transmisja, lepsza kontrola jakości w Nikonie, prawdopodobnie lesza jakość obrazu - choć nie miałem jednocześnie dwóch w rękach, więc głowy nie dam) ale jeżeli Delta bardziej Ci się podoba (choćby z wyglądu) to i tak będzie o dwie klasy lepsza niż lornetka z bazaru.
Napisz koniecznie co wybrałeś i czy jesteś zadowolony z zakupu!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,62 sekundy. Zapytań do SQL: 14