Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Mar, 2017 Prośba o pomoc - zwrot zakupionej na eBay lornetki
Witajcie. No i się wkopałem. Dostałem wczoraj zakupioną na eBayu "nową" lornetkę, która wcale nie jest nowa. Pasek z urwanym karabinkiem, mocno sfatygowane pudełko, na którym widnieje naklejka z napisem "OPTISCH DEMO BYN PUFFIN 8x25". W opisie aukcji było, że przedmiot nowy, nieużywany, nieuszkodzony ... http://www.ebay.pl/itm/By...XgAAOSwknJX0w8T
Chcę zwrócić tą lornetkę. Zapłaciłem za nią z PayPala. I tutaj mam pytania do doświadczonych kolegów i koleżanek w dokonywaniu zakupów na eBayu. Mogę wybrać jedną z dwóch opcji: zwyczajny zwrot (w ciągu 14 dni) lub niezgodność przedmiotu z opisem. Którą opcję lepiej wybrać? Czy w przypadku zgłoszenia niezgodności przedmiotu z opisem mam szansę na zwrot kosztów za przesyłkę od sprzedawcy do mnie? Jak długo PayPal rozpatruje zgłoszenie?
Z tego co wiem ebay gwarantuje zwrot pieniedzy bynajmniej ebay uk i mnie.musisz zaczac procedure,raz mialem tylko przypadek ze nie otrzymalem przedmiotu wiec dostalem zwrot pieniedzy w przeciagu 3 tygodni jak pamietam,ale to zalezy,ktora opcje mysle ze ta druga,ale nie jestem pewien,
Na ebay UK znalazlem,fakt ze sie musialem natrudzic.ale nie wiem jak jest z pl.
[ Dodano: Czw 16 Mar, 2017 18:15 ]
a czy przesylke odebrales za podpisaniem?? bo jesli nie to zrob akcje ze nie otrzymales wogule jej,wiem ze jest to nie w porzadku ale jesli sprzedawca swiadomie wyslal ci to co nie trzeba no to,gdzies kiedys na ebay uk czytalem ze jesli przedmiot jest nie zgodny z opisem to mozna ubiegac sie o zwrot pieniedzy bez odsylania zakupionego przedmiotu,.
dzisiaj poinformowałem sprzedawcę, że przedmiot nie jest zgodny z charakterystyką (nie jest nowy, tylko używany). Oczywiście załączyłem fotografie i opisałem sytuację. Zażądałem zwrotu pieniędzy na konto PayPal i zadeklarowałem odesłanie lornetki. Jeżeli nie dostanę zwrotu pieniędzy za lornetkę, to uruchamiam procedurę ochrony zakupów na eBay i PayPal.
Zwrot albo sprawa na ebay, sprzedawca ma obowiązek podania etykiety zwrotnej, gdyż towar nie jest zgodny z opisem. Najpierw uruchom procedure, po co masz płacić za koszt odsyłki. Na ebay wszystko trzeba robic oficjalnie, zeby nie było problemów.
Nie blokuja, moze byc tylko opcja zaplac po dostawie, ale sprzedawca zawsze i tak ma kase od razu. Pamietaj ze sprawe na ebay mozesz otworzyc do 45 dni, na paypal do 180dni od zakupu. Przynajmniej tak jest na ebay.co.uk na .pl nie mam pojecia jak to jest rozwiazane bo nie uzywam.
A to nie jest tak, że PayPal z ebayem blokują środki dopóki opinii pozytywnej nie wystawisz?
Jak sie jest nowym sprzedawca to blokuja srodki do jakiegos czasu,ja tak mialem a po jakims czasie juz nie, w tej chwili od razu po otrzymaniu pieniedzy moge je odrazu wybrac,
Wygląda na to, że wszystko jest na dobrej drodze. Sprzedawca się odezwał, przyznał że nastąpiła pomyłka, przeprosił i zaproponował do wyboru przeze mnie kilka rozwiązań. Od możliwości zwrotu lornetki (za pokryciem przez niego wszystkich kosztów odesłania) i oddania pieniędzy, poprzez wymianę na nowy egzemplarz, a skończywszy na możliwości zatrzymania przez mnie tego egzemplarza i otrzymaniem sporego upustu. Prawdopodobnie poszedłbym na wymianę na nowy egzemplarz, ale niestety mam poważne obawy odnośnie gwarancji na lornetkę. Kilka dni temu wysłałem zapytanie do europejskiego dystrybutora lornetek Bynolyt. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi. Strach pomyśleć, co co by było gdybym musiał skorzystać z usług serwisu. Ja chcę kupić lornetkę z prawdziwą gwarancją, a nie fikcyjną. Dlatego wybrałem opcję zwrotu lornetki.
O finale sprawy oczywiście poinformuję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9