Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Którą wybrać pomożecie ?
Autor Wiadomość
Jack013 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Mar, 2017   Którą wybrać pomożecie ?

witam znajomy jest myśliwym chciałem kupić mu w prezencie lornetkę zastanawiam sie nad tymi 2 konkretnie modelami ten pierwszy on podejrzałem jak gdzieś tam ogladał a ten drugi model ja wybrałem którą byście polecili...ja się kompletnie nie znam na lornetkach....pomożecie?

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Czw 16 Mar, 2017   

Nad tymi tzn nad którymi?

Jack013 
Nowy

DELTA OPTICAL DISCOVERY 10X50 VS Yukon Futurus 10x50 WA tak jak w opisie postu :)

widoczek 
Optyczny

Jak dla mnie to co byś nie wybrał to ten sam poziom :razz:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Jack013 napisał/a:
DELTA OPTICAL DISCOVERY 10X50 VS Yukon Futurus 10x50 WA

Z tym tylko, że wśród myśliwych raczej za uniwersalne uchodzą lornetki 7x50 niż 10x50. Zwłaszcza, jeżeli znajomy poluje o zmroku i w księżycowe noce, to jasność ma pewne znaczenie (7x50 są jaśniejsze).

Jack013 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Mar, 2017   

Jeśli chodzi o optykę to są chyba takie same ale wydaje mi die ze Yukon chyba solidniejszy w wykonaniu jak myślicie? No i te osłonki na okulary na stale to chyba będzie praktyczniejsze jak dla myśliwego nie pogubią się .

Abs 
Optyczny

Warto dołoźyć do Nikona Aculon

marman 
Uczestnik

Jesteś pewien, że Twój kolega myśliwy nie ma żadnej lornetki? Pytam, ponieważ jest to podstawowe wyposażenie każdego poważnego myśliwego. Ponadto według mojego rozeznania jest to dosyć drogie hobby i panowie zrzeszeni w kołach łowieckich dyskutują na forach raczej o tym, czy kupić starego używanego Zeissa za 1.500 zł czy nowego Swarovskiego EL za 10.000 zł. Aby nie być gołosłownym, popatrz jakie są ceny używanej optyki myśliwskiej:

http://www.optykamysliwska.pl/optyka.html?page=0

Jak widzisz, myśliwi na ogół stawiają przede wszystkim na jakość, która niestety kosztuje. Więc nie jestem przekonany co do wyboru taniutkiej lornetki za 200 zł. Piszę to absolutnie bez jakiejkolwiek złośliwości, ale musisz przemyśleć, czy lornetka z najniższego poziomu cenowego i jakościowego, trochę lepsza od sprzętu sprzedawanego na bazarach to dobry pomysł na prezent dla osoby, o której wspomniałeś. Lornetki w tej cenie na ogół mają słabą optykę i jeszcze gorszą jakość wykonania. Tani chiński plastik nie wytrzyma długo w trudnych warunkach leśnych i po krótkim czasie zwyczajnie się rozleci. Poza tym zgodzę się z przedmówcami, że 10x50 to nie są optymalne parametry do lasu, zwłaszcza o zmierzchu. Reasumując, istnieje duże ryzyko, że względów praktycznych i że tak powiem prestiżowych osoba, która otrzyma tę lornetkę w ogóle nie będzie jej wykorzystywać. Zgadnę, że kolega bardziej ucieszyłby się z dobrej whisky za 200 zł, którą mógłby się rozgrzać w towarzystwie po trudach polowania :???:

kot Sylvester 
Maniak

Jack013 w temacie tym jest jeszcze jedna zasadnicza kwestia, mianowicie wiek myśliwego. Jeżeli jest przed pięćdziesiątką to lornetka z dużą źrenicą wyjściową czyli 7x50, 8x56, 9x63, jak jest w wieku 50 plus to wystarczającą może się okazać 7x36, 8x42, 10x56.

Jack013 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Mar, 2017   

Napewno nie ma żadnej Lornetki dopiero wstąpił do kola łowieckiego. jeśli chodzi o wiek nie wiem czemu to ważne to ma 40 lat. Zamówiłem mu jednak Yukona trudno nie bedzie zadowolony to z czasem kupi sobie inna.

leniwiec 
Rozmowny

U młodych ludzi w ciemności źrenica rozszerza się do około 7 milimetrów. U osób starszych maksymalnie do 5. Spotkałem się różnymi szacunkami w jakim wieku ta "starość" następuje. Pewnie to do pewnego stopnia sprawa indywidualna. A dlaczego to ważne? Lornetka 10x50 ma źrenicę wyjściową 5 milimetrów, więc do takiej średnicy musi otworzyć się źrenica oka, żeby złapać całe światło przechodzące przez lornetkę. Lornetka 7x50 ma źrenicę 7-milimetrową, dlatego dla trzydziestolatka jest jeszcze świetną lornetką nocną ale już pięćdziesięciolatek nie wykorzysta jej potencjału (tzn. pole widzenia będzie takie samo ale obraz nie będzie już tak jasny).

widoczek 
Optyczny

Nieprawda, dużo 50-latków ma źrenicę 7mm

leniwiec 
Rozmowny

Średnia dla 50 latków to 6 mm przy sporym rozrzucie (Winn et al. 1994). Pomiar przy luminancji 9 cd*m^(-2). Nie mam pojęcia ile to jest te dziewięć kandeli na metr kwadratowy ale podejrzewam, że jest to ciemno jak w... ciemnym lesie po ciemku. ;) No więc część pięćdziesięciolatków wykorzysta pełen potencjał lornetki ale większość tylko częściowo.

A artykuł jest tutaj (rys 2a w PDFie): http://iovs.arvojournals....ticleid=2161149

widoczek 
Optyczny

Ale jak widzisz 10x50 jest niewystarczająca dla 50latkow. Poza tym nawet jesli źrenica rozszerza się do 6mm to i tak lepiej mieć lornetkę z źrenicą 7mm bo jest jeszcze coś takiego jak iluminacja pola ktora maleje w kierunku brzegu źrenicy wyjściowej lornetki.

leniwiec 
Rozmowny

To prawda. :) Dlatego szkoda, że nie ma na rynku więcej 7x42, 8x50. Szczególnie z dobrymi polami. Delcie jakoś udało się zrobić 8x56 z dobrym polem. Steinerowi 7x50.

Odpowiedz do tematu