Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dobre lornetki 8x20mm vs 8x25mm vs 8x30mm ?
Autor Wiadomość
andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Czw 16 Mar, 2017   dobre lornetki 8x20mm vs 8x25mm vs 8x30mm ?

Lornetka spacerowa, dzienna, lekka i poreczna. 1-Chodzi mi o różnice w ergonomii (to subiektywne) ale przede wszystkim wygodzie i komforcie na linii okular i oko ( brak mroczkow, latwe dopasowanie do oka] oraz wygoda uchwytu, pokretla ostrosci itp. w zaleznosci od srednicy obiektywu 20mm-25-30mm, czy jest ogromna czy zblizona, czy tez 20 moze byc wygodniejsza od 25mm? 2- różnice optyczne czyli ostrosc,kontrast czy "zawsze" wieksze znaczy lepsze czyli 20mm jest gorsze niz 25 mm a te gorsze niz 30mm?
Dobre lornetki ,ktore chcialbym porownac to : z zakresu 20 mm to nikon hg 8x20 , leica ultravid 8x20mm , opticron dba oasis 8x21mm lub nowa kowa genesis 8x22mm, versus zakres 8x25mm czyli zeiss terra 8x25, swarovski cl 8x25 i zapowiadany zeiss victory 8x25mm, versus zakres 30mm czyli nikon monarch 8x30, kite lynx 8x30,swarovski 8x30mm lub opticron traveller bga mg 6x30 czyli lornetki ponizej 500 g.Z tych małych szczególnie wyrozniaja sie te o wiekszym polu czyli opticron 8x21, kowa 8x22 czy zapowiadany zeiss victory 8x25mm.Wszelkie uwagi tych, ktorzy mają, mieli, patrzyli, macali te i podobne lornetki mile widziane.Stosunkowo małe i lekkie lornetki sa kuszące,obok albo pomimo posiadanych wiekszych braci,chyba dla sporej grupy uzytkowników.

Reklama

GeneralFajeczka 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Mar, 2017   

Od siebie mogę napisać, że mam kilka lornetek ale najczęściej (ze względu na rozmiar) używam właśnie nikona hg 8x20. Dla mnie jest bardzo wygodny ale nie kupiłbym go bez wcześniejszego sprawdzenia. Na pewno nie będzie pasował każdemu, bo nie ma co ukrywać, że jest bardzo mały i inaczej się przez taką lornetkę patrzy.

Optycznie nie mogę powiedzieć złego słowa. Jest lepiej niż dobrze. Oczywiście obserwacje po zachodzie słońca odpadają (chociaż na księżyc z przyjemnością można popatrzeć) ale w dzień ten maluszek naprawdę daje radę.

goornik 
Optyczny

Moje uwagi o modelach przeze mnie znanych lub używanych:
- Nikon 8x20 HG: świetne wykonanie mechaniki, doskonała optyka
- Nikon 8x25 Sportstar EX: tania i chińska, ale optycznie bardzo dobra, wielkie pole widzenia
- Swarovski 8x25 Pocket: Cudowna optyki i mechanika, ale cena zabija
- Nikon 8x30 Prostaff 7s: całkiem rozsądna, dobry wybór jeśli nie możemy finansowo pozwolić sobie na
- Nikon 8x30 Monarch 7: jedna z moich ulubionych lornetek, jedna z dwóch dachówek, po które sięgam regularnie. Uwielbiam ją; mój faworyt.

andrzejek 
Uczestnik

Do goornika.W takim razie jak możesz porównać nikona hg 8x20 ,swarovskiego 8x25 i nikona m7 8x30 jesli chodzi o ergonomie,dopasowanie okularów do oczu i łatwosc obserwacji, pokretlo ostrosci i wlasnosci optyczne, cechy charakterystyczne, co lubisz a czego nie, co przeszkadzało itp?Osobiscie podwójny zawias wybitnie mi nie leży i małej lornetki uzywam czesciej trzymajac ją jedną ręką.

goornik 
Optyczny

Nikon HG - wadą jest jej ZA mały rozmiar i obiektyw tylko 20 mm. Pole widzenie też mogłoby być większe. Mechanika świetna
Swarovski - jak na "kieszonkowca" w zasadzie idał. Gdyby nie cena i małe pole widzenia
Monarch 7 - nie jest kieszonkowa jak dwie poprzednie, ale tu dostajesz najwięcej lornetki za pieniądze. Optyka jest bez zarzutu, jakość wykończenia mogłaby być lepsza (jakość muszli ocznych i gumowego obicia) Z powodzeniem daje się obsługiwać jedną ręką. Z tych trzech chyba wybór optymalny

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pią 17 Mar, 2017   

Przez dluzszy okres mialem nikona 8x20 HG L (mialem tez olimpijska 10x25). Mialem tez Leiki, zaissy i wszelakie inne "kundelki"
Teraz mam skwarka 8x25 od prawie 2 lat i ciagle jezt ze mna
Pola takie same aczkolwiek w skwarku wygodniej sie je wykorzystuje ze wzgledu na poreczniejsze/wieksze muszle oczne.
Optycznie skwarek ma rewelacyjna transmisje, jest jasniejszy i ma neutralne kolory. Nikon jest za to bardzo ostry oraz ma zero astygmatyzmu
Mechanicznie, W nikonie odpryskuje farba/ tubusy sa nie ogumowane wiec trzeba obchodzic sie jak z jajkiem.
W nikonie notorycznie luzowal mi sie pierscien kryjacy soczewke okularu.
Skwarek mial duzo za luzne ramiona prosto z pudelka. W HGL dokrecalem jakos po roku.
Nikon przy dzisiejszym kursie jest drogi, coraz drozszy!
8×25 CL nie zamienil bym na Monarcha 7 8x30. Moze ma i duze pole widzenia, ale musial by byc optycznie conajmniej taki jak EII a raczej mu daleko. Tak to fajna lornetka do schowka w samochodzie gdyz do kieszeni ciezko wlozyc.

.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Pią 17 Mar, 2017   

Andrzejek tu trochę moich spostrzeżeń o Kite Lynx HD 8x30 i Opticron DBA OASIS 8x21:

http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=60

andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Sob 18 Mar, 2017   

Kite lynx..czy nie ma problemow z odblaskami {glare} i czy wysuniete muszle okularów sa stabilne i po przylożeniu do oczu nie poddaja sie pod naciskiem?

Maciek 
Maniak

8x25 vs 8x32 - co do najistotniejszych różnic w innym wątku pisałem:
Pomimo teoretycznie niewielkiej różnicy 8x25 i 8x32 to zupełnie dwa odmienne typy lornetek. 8x25 jest mega mobilna, przy masie ok 300 - 400 gram i niewielkich rozmiarach można ją zabrać dosłownie wszędzie - nawet na wycieczkę rowerem górskim czy wspinaczkę. Ale mobilność okupiona jest małym polem widzenia i komfortem użytkowania gorszym niż w większych lornetkach.

8x32 to zupełnie inna bajka, większe pole, zdecydowanie lepsza jasność i komfort użytkowania. Są jednak znacznie większe i cięższe więc na rower się jej zabierze.

Na rynku pojawiło się jednak dwóch zawodników z większym polem widzenia: Kowa genesis 8x22 i Zeiss victory 8x25. O ile ma się taką kasę to naprawdę można mieć przyzwoity kompromis a traci się już jedynie na jasności obrazu.

kot Sylvester 
Maniak

Maciek napisał/a:
8x25 jest mega mobilna, przy masie ok 300 - 400 gram i niewielkich rozmiarach można ją zabrać dosłownie wszędzie - nawet na wycieczkę rowerem górskim czy wspinaczkę. Ale mobilność okupiona jest małym polem widzenia i komfortem użytkowania gorszym niż w większych lornetkach.

8x32 to zupełnie inna bajka, większe pole, zdecydowanie lepsza jasność i komfort użytkowania. Są jednak znacznie większe i cięższe więc na rower się jej zabierze.

Na rynku pojawiło się jednak dwóch zawodników z większym polem widzenia: Kowa genesis 8x22 i Zeiss victory 8x25. O ile ma się taką kasę to naprawdę można mieć przyzwoity kompromis a traci się już jedynie na jasności obrazu.

Maciek na rynku już od jakiegoś czasu w segmencie lornetek kompaktowych jest kilku zawodników z większym polem w różnych cenach:

Nikon Sportstar EX 8x25 DCF 8,2 st.
Danubia Rain Forest 8x25 8,2 st.
Danubia Rain Forest II 8x25 8,2 st.
Opticron Imia 8 x 25 8,2 st.
Eschenbach Trophy F 8x25 ED 8,2 st.
Levenhuk Karma PLUS 8x25 8,2 st.
Bynolyt Puffin 8x25 DWCF 8,2 st.
Luger Compact 8x22 LD 8,2 st.

Nie jestem pewny czy wymieniłem wszystkich. Obawiam się że w klasie 8x32 nie ma tylu z takim polem wbrew temu co Twierdzisz.

Andrzejek w warunkach jakich oglądałem Kite Lynx 8x30 żadnych odblasków nie widziałem ale też ich nie szukałem. Muszle oczne były stabilne.

andrzejek 
Uczestnik

Ależ urodzaj tych 8x25mm, nie zdawalem sobie sprawy.8x30mm juz mam,ale nie tak lekka jak nikon m7 czy kite lynx.Ergonomia podwojnego zawiasu niezbyt mi sie widzi, bo inaczej miałbym już dawno swarka cl 8x25, ale nowe kowa 8x22 i zeiss victory 8x25mm wygladaja w teorii ciekawie.Mała lornetka bylaby uzywana przez 90 % czasu , więc w tym ukladzie akurat na nia powienienem wydac stosownie więcej pieniedzy,skoro mam ją głównie używać.Nikon m7 8x30mm czy nadal maja problemy z flarą,odblaskami?

kot Sylvester 
Maniak

andrzejek napisał/a:
Ergonomia podwojnego zawiasu niezbyt mi sie widzi, bo inaczej miałbym już dawno swarka cl 8x25, ale nowe kowa 8x22 i zeiss victory 8x25mm wygladaja w teorii ciekawie.

Zapomniałem tak jak przypuszczałem o Celestron 8x25 Outland-X WP 8,2 st. ten model NIE MA! podwójnego zawiasu.

http://www.celestron.com/...-8x25-binocular

Marlut 
Optyczny

andrzejek, Kowa Genesis 22 jest podobno znakomita zarówno pod względem wykonania jak i obrazu.

kot Sylvester napisał/a:

Nikon Sportstar EX 8x25 DCF 8,2 st.
Danubia Rain Forest 8x25 8,2 st.
Danubia Rain Forest II 8x25 8,2 st.
Opticron Imia 8 x 25 8,2 st.
Eschenbach Trophy F 8x25 ED 8,2 st.
Levenhuk Karma PLUS 8x25 8,2 st.
Bynolyt Puffin 8x25 DWCF 8,2 st.
Luger Compact 8x22 LD 8,2 st.
Ciekaw jestem, czy deklarowane pola widzenia pokrywają się z faktycznym.

andrzejek 
Uczestnik

Ja z kolei jestem ciekaw zeissa victory 8x25, ciekawe kiedy bedzie dostepny w sprzedaży, ergonomia "na oko" wydaje mi sie lepsza, niz podwojne zawiasy, ale pozostaja jeszcze inne kwestie do obadania.Swarek ma juz cl 8x25mm, zeiss równiez nowe victory, moze leica pokaze nowego ultravida 8x25 oraz moze nikon nastepce hg 8x2o czyli 8x25??Tylko czemu wciąż 8x a nie 6-7x25mm?

kot Sylvester 
Maniak

Marlut napisał/a:
Kowa Genesis 22 jest podobno znakomita zarówno pod względem wykonania jak i obrazu.

Ciekaw jestem, czy deklarowane pola widzenia pokrywają się z faktycznym.

Marlut za taką kasę to Kowa łachy nie robi, gorzej jeżeli okaże się że nie jest znakomita.

Bynolyt Puffin 8x25 DWCF sprawdzałem dwa razy jest dokładnie jak na stronie producenta z tym że tam podają tylko w metrach na kilometr - 143 a to jest 8,15 stopnia.

Odpowiedz do tematu