Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 27 Lip, 2008 PENTAX K200D, Sony Alpha 300 czy Canon 400D?
Witam!
Chciałem uniknąć tego typu tematu, jednak wybór aparatu pochłonął mi masę czasu, a nadal nie jestem zdecydowany. Budżet do dyspozycji to ~1800. Największym problemem, który ogranicza i utrudnia mi wybór jest to, że przez kilka miesięcy będę skazany na kitowy obiektyw. Na razie pod uwagę biorę:
PENTAX K200D - z uwagi na bardzo dobry kitowy obiektyw i świetne wykonanie jest to w tej chwili mój faworyt. Obraz całości psuje duża programowa ingerencja w zdjęcia.
Canon 400D - na plus matryca CMOS i świetna jakość zdjęć. Na minus wykonanie i brak punktowego pomiaru światła.
Sony A300 - ma pewne wady - nisko podnoszona lampa, czy plastikowe mocowanie obiektywu, jednak wydaje mi się całkiem fajnym aparatem. Problemem jest tutaj śmieciowy kit.
Liczę na argumenty, które pomogą mi podjąć ostateczną decyzję. Za ewentualne sugestie innych aparatów również będę wdzięczny.
@MichalP - nie, nie wykluczam żadnego aparatu. Myślałem o Nikonie i chcąc zawęzić wybór, odrzuciłem go. Jeśli sugerujesz, że warto go kupić, na pewno jeszcze raz przemyślę jego wybór.
@jaad75 - sugerujesz, że przy wyższych czułościach PENTAX wcale nie uskutecznia programowego odszumiania, którego nie da się wyłączyć?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Lip, 2008
Iras, a jesteś pewien że w ogole to dostrzeżesz?
masz aż takie wymagania? zajmujesz się np. astrofotografią , że zastapię w odpowiedzi jaad75
Owszem sugeruję bo spokojnie mieści się ten zestaw w założonym przez Ciebie budżecie.
Ponadto co można kupić (zaraz będą do mnie strzelać z armaty )
Olek E-510 z dual kitem. (poniżej budżetu)
Tak jak wspomniałem d60 z kitem VR a jeśli coś dorzucisz do d80 z kitem VR (2200)
Canon 400/450 z kitem IS - można założyć, że są właściwie w tej samej cenie (różnica body ok 100 zł więc żadna) cena ok 2100-2200 no chyba że kupisz zwykłego kita to okolice 1900-2000.
O Pentaxach się nie wypowiem bo się nie znam.
Kolejność wg mnie jakościowo Canon-Nikon-Olek
Kolejność wyposażenie i jakość/cena Olek-Canon-d60-d80
krisv740 [Usunięty]
MichalP, przeginacie obywatelu
polecasz olka, a o pentax tak mało ? imho pentax jest dużo lepszym wyborem niż olek
Iras, sugeruję, że każdy aparat "uskutecznia" takie odszumianie, tylko, że akurat w przypadku testu K200D zostało to zaakcentowane i "poszło w świat"... Sugeruję również, że to straszliwe odszumianie wcale nie przeszkadza, w robieniu zdjęć, zwłaszcza, że Pentax akurat pozostawia mnóstwo szczegółów dzięki słabemu filtrowi AA.
Jeśli tak boisz się odszumiania, to nie rozumiem, dlaczego bierzesz pod uwagę aparaty z matrycą CMOS, skoro odszumianie jest integralną częścią przetwarzania sygnału z matryc w tej technologii...
MichalP, przeginacie obywatelu
polecasz olka, a o pentax tak mało ? imho pentax jest dużo lepszym wyborem niż olek
Ależ kolego kris. Niczego nie sugeruję - nie mogę się wypowiadać w "egzotycznym" dla mnie sprzęcie. Jeśli Pentax jest wg Ciebie dobry to bazując na Twoim doświadczeniu mogę być skłonny do dopisania go do mojej listy. Zwłaszcza, że z kitem mieści się w budżecie.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Nie 27 Lip, 2008, w całości zmieniany 2 razy
krisv740 [Usunięty]
MichalP, alez kolego
moje doświadczenie jest może ciut większe, ale nie "porażające"
czytałem testy i robiłem testy "łapkowe"
pentax górą - mój niedoszły nr.1
@krisv740 - czy dostrzegę, okaże się w praktyce. Po prostu jestem uczulony na takie zagrywki. Odszumić zawsze mogę na kompie. Aparat nie musi robić tego za mnie, na dodatek nie pozostawiając mi wyboru. Kiepskiej - wg Optycznych - stabilizacji nie wymieniam, bo nie zamierzam robić zdjęć w biegu. Zdjęcia seryjne też mi nie potrzebne, ale o odszumianiu wspomniałem (może trochę dla zasady), bo rawy powinny wychodzić bez takich sztuczek.
@MichalP - dzięki. Pomyślę jeszcze o D80 i 450D. Trochę nieprecyzyjnie określiłem budżet - poniżej 1800 nie zamierzam schodzić, a jeśli będzie to 2000, też specjalnie nie zbiednieję.
[dodane]
Jeśli każdy aparat tak ma, a tylko w przypadku Pentaxa zostało to zaakcentowane, to ok.
Zresztą K200D to ciągle mój numer jeden (obiektyw).
Ostatnio zmieniony przez Iras Nie 27 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Odszumiać nie musisz - przez pewien czas miałem C40D i zauważyłem na ISO800 że szum ma dominantę czerwoną. Po ustawieniu NR w aparacie szum zmienił sie na monochromatyczny, bardzo przyjemny dla oka. Podejrzewam, że 450 będzie się zachowywać bardzo podobnie.
Jeszcze kilka słów co do ingerencji w zdjęcia - przy JPEGach jest to nieuniknione, gdyż producenci, starając się za wszelką cenę uniknąć szumu, obniżają go poprzez "blurowanie" przez co szum faktycznie jest niższy ale też i detale umykają. Niezłe podejście do detali mają Canony, Pentaxy (ale przyglądałem się K10 i K20) oraz, o dziwo, A700 (do ISO1600)
Za to w przeważającej większości ingerencji takiej nie będzie przy RAWach. Praktycznie wszystkie lustra oferują zapis do tego standardu.
dopisek - K100 też nieźle sobie radzi ze szczegółami (do ISO1600) więc myślę, że 200 też da radę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9