Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Volver znając twoje wymaganie Ty potrzebujesz lornetki z najwyższej pólki. Nie mecz się niepotrzebnie. Ja miałem okazję porównać wspomnianą MHG z moją Leicą 7x42 i jestem przekonany że już nie mam potrzeby zmieniać sprzętu.
Rozumiem, że masz na myśli ocenę MHG jako gorszej od Leica? Jaki model L posiadasz dokładnie? Przyznam, że chyba dobrze oceniasz, męczę się trochę znowu... coś naprawdę dobrego ze źrenicą 5,25 do 6 mm..
Zgadza się. Mam Leice 7x42HD. Kupiłem nową za 4500 zł i w tej cenie nie widzę konkurencji. Optycznie 7 radzi sobie doskonale jest bardzo ostra i bardzo kontrastowa super odwzorowanie kolorów. Głębia obrazu jasność wygrywa z 10 jakie posiadam. Porównywałem z EL 8.5 x42 to jedyna lornetka którą dała porównywalny obraz. Mam na nią chrapkę i zamierzam kupić
Syn był na kontrakcie w Arabii Saudyjskiej i tam nowa wychodziła ok 4.700 zł i teraz żałuje że nie kazałem kupić, ale w pażdżierniku znowu jedzie tak że na pewno wróci z nową EL. Okazuje się że nie tylko paliwo tam jest tanie 60 groszy litr benzyny. Jak dobrze poszukasz to u nas kupisz EL lub Leice w granicach 5000 i będziesz już koniecznie zadowolony z obrazu i co ważne z jakości wykonania. W MHG przeraziły mnie np muszle okularowe już pierwszy kontakt i już minus a szkoda bo cała reszta to solidna japońska robota.
Mam już KOWĘ Genesis 8,5x44...muszę się jej nauczyć, właściwie to nie muszę, a ogarniam. Jeśli jest ktoś zainteresowany w Krakowie polukaniem, to zapraszam. W ciągu kliku dni podejmę decyzję co z nią będzie.
Volver czy ta deklaracja jest tak samo bez pokrycia jak ta z września 2015 roku? :
Wiesz, pokrycie deklaracji zależy od tempa reakcji na nie.... Kowa w tym wydaniu ogólnie powala jakością wykonania, ale optyką już nie na 100%... Spieszmy się testować lornetki, tak szybko się zmieniają....
Kocie, czuję w Twoim głosie zarzuty. Jeśli chcesz obejrzeć Kowę, to jest na to czas jutro. Odpowiadając na pytanie o jakość. Kowa wykonana jest wybitnie, seria Genesis jest lepsza od XD BD o długość, podobne od Zena ED2 7x36, który jest na poziomie Kowa XD. Zaryzykowałbym twierdzenie, że mechanicznie i jakościowo to Swarek SLC, a praca muszli, pokrętła ostrości i regulacja prawego toru daje kontakt z najwyższą klasą. Korpus, natomiast, na nieco nieporęczny jak dla mnie kształt. Lornetka gdy leży na płasko jest trudna do pewnego uchwycenia, tu konstrukcje Open Hinge są duuużo lepsze.
Optycznie, Zen jest baardzo dobry, Kowę zrecenzuję za jakiś czas, dam jej szansę....
Kocie, czuję w Twoim głosie zarzuty. Jeśli chcesz obejrzeć Kowę, to jest na to czas jutro.
Wybacz ale jutro niestety nie wszyscy mają wolne, ja muszę iść do pracy.
Ps. Co do mojej poprzedniej reakcji na deklaracje dotyczącą Swarka to również była krótsza niż doba, co łatwo sprawdzić (data i godzina umieszczenia posta)
Korpus, natomiast, na nieco nieporęczny jak dla mnie kształt. Lornetka gdy leży na płasko jest trudna do pewnego uchwycenia, tu konstrukcje Open Hinge są duuużo lepsze.
Owszem konstrukcje otwarte lepiej się trzyma i obsługuje ale te "zamknięte" też nie stanowią problemu. Ja przynajmniej go nie mam jeśli chodzi o podnoszenie gdy leży na płasko. Domyślam się nawet na czym polega Twój błąd.
Też mi nie wypada z dłoni...ale otwarte są dla mnie wygodniejsze. Powoli oswajam i doceniam tę Kowę, chyba zostanie. MHG muszę jeszcze obejżeć na Studenckiej. Ale relacja Marluta rozwiewa większość wyobrażeń o jego przewadze nad Kową poza polem 8,3. Jego relacja i Kolegów pokrywa się z opiniami na forum ptasiarskim: ghosting i odblaski w nocy i pod Słońce, szybka utrata ostrości pola, ostrość so-so. Zdam swoją za parę dni.
Też mi nie wypada z dłoni...ale otwarte są dla mnie wygodniejsze. Powoli oswajam i doceniam tę Kowę, chyba zostanie. MHG muszę jeszcze obejżeć na Studenckiej.
Nie chodziło o wypadanie tylko o podnoszenie z pozycji leżącej ale mniejsza o to. MHG na studenckiej jest:
Taki też mam plan. Kowa jednak coraz mocniej przekonuje...
[ Dodano: Sob 06 Maj, 2017 14:10 ]
Ha, obejrzałem Kahlesa 8x42. No...no....lekki, solidny, bardzo poręczny i ładny, transmisja i ostrość na poziomie Nikona EII, lekka AC w centrum i na brzegu, podobnie jak w Nikonie znowu. Co ciekawe, niewielkie zniekształcenia pola i ostrość spada w niewielkim stopniu od 80% i nawet na samym brzegu pola czytelne są szczegóły, całkiem w przeciwieństwie do Kowy Genesis, gdzie rewelacyjna ostrość i jakość obrazu kończy się po ok. 70%, a od 80% obraz jest zdegradowany. Pole lekko powyżej 7 stopni, co widać, przydałoby się więcej. Warta rozważenia, jeśli ktoś szuka pancernego sprzętu w tej klasie. 3690 PLN.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9