Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 17 Maj, 2017 monocular dla starszej osoby
Witam
Bardzo proszę o rade jako totalnie niezorientowana osoba.
Chce kupić mamie monocular, ma 70 lat jest jednooczna stad ten pomysł. Jeździ dużo na wycieczki i lubi obserwować las i ptaki w górach i podziwiać krajobrazy. Dodam ze w widzącym oku ma -6,5 dp. Powinna to być,rzecz prosta w obsłudze, mobilna najlepiej w osłonie gumowej i lekka. Zaczęłam oglądać w necie co jest ale w ogóle nie mam pojęcia na co zwracać uwagę, myślałam że im większe powiększenie tym lepiej, poczytałam Was i widzę, że wcale nie.
Proszę poradźcie coś, za 200-300 zł kupię coś w miarę dobrego. Pozdrawiam
Wysłany: Sro 17 Maj, 2017
...lub Vortx o najlepszej gwarancji http://teleskopy.pl/produ...ortex_Solo_8x36
Nie wiem czy warto kupić ten ostatni ale gwarancja i parametry ok. Nie ma sensu patrzeć na powiększenie większe niż 8x.
Mono łatwiej skorygować i nawet tańszy sprzęt nie jest taki zły.
Ciekawa jest seria z Levenhuka https://pl.levenhuk.com/katalog/monokulary-items/#.WRypWOvyi00
Nie miałem okazji osobiście testować (raz Celestrona Nature i by fajny) ale może ktoś coś jeszcze dopowie.
Nie wiem czy lornetki/monokulary mają taki zakres ostrości, żeby nadrobić wadę -6. Natomiast wiele osób używa lornetki razem z okularami. Wtedy ważnym parametrem jest odstęp źrenicy (eye relief, ER), czyli odległość oka od soczewki okularu. Aby można było wygodnie używać lornetki powinien wynosić przynajmniej 18 mm. Większość lornetek ma wykręcane (wysuwane) muszle oczne umożliwiające dopasowanie zarówno do oczodołów jak i okularów. Drugi parametr na który powinnaś zwrócić uwagę to pole widzenia rzeczywiste (field of view, FoV) i jeszcze ważniejsze pole widzenia pozorne (apparent field of view, AfoV). Pole pozorne mówi Ci jak szeroko widzisz obraz w okularze. Możesz je policzyć w przybliżeniu jako pole rzeczywiste x powiększenie. Do komfortowej obserwacji powinno wynosić (moim zdaniem) przynajmniej 50 stopni. Dla mniejszych wartości masz wrażenie patrzenia przez czarną rurę albo tunel. I tu wychodzi duża wada Celestrona – pole poniżej 35 stopni to bardzo, bardzo mało. Ja osobiście nigdy nie używałem monokularów ale czytałem kiedyś dobre opinie o Vortexach Solo. Ósemki są dwie 8x25 (260 zł) i 8x36 (480 zł). Jeżeli możesz sobie pozwolić na zwiększenie budżetu, to polecam tę drugą – jest istotnie jeaśniejsza (ważne w pochmurny dzień i wieczorem) i ma większy ER. Dodatkowo Vortex ma rewelacyjną gwarancję o której wspominał Abs. Na papierze ciekawie wyglądają Levenhuki ale ja też nie miałem ich w rękach. Natomiast do samej firmy mam mieszane uczucia - jak w większości chińskich marek kontrola jakości jest kiepska, więc nie wiadomo na co trafisz.
Skąd jesteś? Vortexy możesz obejrzeć w sklepach teleskopy.pl w Warszawie, Krakowie i Chorzowie. W kilku miastach są również militaria.pl – tam mają dośc taniego Bushnella 8x32 Off Trail – na papierze wygląda dobrze, ale jak się sprawuje optycznie i mechanicznie – niestety nie wiem. Może ktoś go kiedyś oglądał?
[ Dodano: Czw 18 Maj, 2017 01:46 ]
Jeżeli się nie mylę, to przy wadzie "minusowej" problem ze złapaniem ostrości dotyczy obiektów dalekich (poprawcie mnie proszę, jeżeli jest odwrotnie). Może więc Twoja Mama będzie mogła załapać ostrość bez okularów przynajmniej na bliskie obiety - takie obserwacje też dają sporo frajdy. Nawet owady latające wokół kwiatków wyglądaja super.
Dziękuję bardzo za objaśnienie tematu, dobrze, że tu zajrzałam bo mogłam wyrzucić kasę i guzik by było z prezentu.
Muszę jeszcze raz przeanalizować Wasze propozycje i na coś się zdecydowć.
Jestem z Oświęcimia u nas są Militaria ale sklep jest dość kiepski i pan zaproponował, że mi zamówi coś za 50 zł . Więc raczej cos zamówię z neta. Jeszcze raz dziękuję
Też się rozglądałem za czymś małym i lekkim dla żony (jest obuoczna i jednak młodsza niż twoja mama) i brałem pod uwagę także monocular. I gdyby, to jednak brałbym Vortex 8x25 - duuużo lżejszy, a to na wycieczkach ważna sprawa Nie wiem tylko, jak z tą wadą -6,5, ale przy odsunięciu źrenicy wyjściowej 14,5 mm to można i w okularach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10