Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED
Autor Wiadomość
RobertO 
Administrator

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008   Test obiektywu Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED

Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED to obiektyw, o którego test pytano nas w listach bardzo często. Dotarł on wreszcie do naszej redakcji i mieliśmy okazję przyjrzeć mu się uważniej. Co wyszło z tego przyglądania, możecie sprawdzić czytając nasz najnowszy test obiektywu Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED.

http://www.optyczne.pl/13..._f_2.8G_ED.html

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008   

NO wkońcu!

Dziękuje :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Świetny obiektyw. Następny po jeszcze ciut lepszym Zeissie. Teraz to już tylko czekam na prezentacje Canona. Może na Photokinie Canon coś zaprezentuje. Jak nie to wchodze w Nikona :roll:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Te bzdury naprawdę napisał Arek czy to może robota gaciowego? Cytuję treść z testu...
" Z długością jest największy problem. Podane w tabeli parametry dotyczą pozycji minimalnej i takie postawienie sprawy działa na niekorzyść Nikkora. Canon i Sony, w pozycji złożonej osiąganej dla ogniskowej 24 mm, mają wysokość tylko 111-123 mm, tymczasem u Nikkora jest to wartość aż 133 mm, którą osiąga dla okolic 50 mm. W przypadku Canona i Sony wraz ze zwiększaniem się ogniskowej, długość obiektywu wzrasta, osiągając nawet ponad 180 mm."
Od kiedy to w Canonie 24-70/2.8 L wraz ze wzrostem ogniskowej rośnie długość obiektywu? Oj bo chyba będę musiał recenzować teksty przed publikacją :twisted: :razz:

Pewne kwestie z ogniskowaniem i długościa wypisywałem już tutaj. Arek - mogłeś spytać :wink:
Ostatnio zmieniony przez MM Pon 28 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

AQQ 
Maniak

Nie doczytałem jaki jest max mtf (mtf50 dla 24mm f4).
W testach Zeissa 24-70 i Nikkora 50/1.8 było wyraźnie zaznaczone (46.4 i 47.3).

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

MM, jak tak dalej pójdzie to będą się wkrótce redaktorzy pytać Ciebie, czy wogóle test jakiegoś obiektywu warto pisać :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Akurat ten konkretny Niikor był najpierw w moich łapkach :mrgreen:
Co jak co, ale skuchy w temacie Canona nie przepuszczę i tyle.

muad 
Rozmowny
dib

Wiadomo, że powinno się patrzyć przede wszystkim na zjecia robione przez dany obiektyw, jednakże ja należe do tych co patrzą też na tabelki, ta z mtf zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Szkoda, że troszkę lepiej nie jest na brzegach kadru. Ale ta cena...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

jutro 35 000 000 do zgarnięcia w lotto. więc pierwszą rzeczą jaką kupię po odbraniu wygranej będzie to szkiełko, a później D700 i 14-24. :)

mavierk 
never knows best

życzę, żebyście sobie to wygrali, ja sobie życzę, żebym miał ambicję i pomysł, żeby tyle zarobić w przeciągu następnych 10 lat :)

A co do szkła - ja tam chce 14-24, bo z trypletu 14-24 / 24-70 / 70-200VR ten ultra szeroki przypadł mi do gustu najbardziej :)

AQQ 
Maniak

mnich napisał/a:
później D700

Zaczekaj pół roku - rok; D300 to nowe i niezłe pudełko na ten czas.
W międzyczasie konkurencja może coś pokaże nowego ("?6D") dzięki czemu cena D700 osiągnie rozsądniejszy poziom. Przynajmniej ja tak podchodzę do tej nowości.

A co do 24-70, to wcześniej robiłem sobie małe porównanie z 50/1.4 przy f.2.8 i miałem wrażenie, że 24-70 na 50mm i f2.8 ma "na oko" ok. 10% wyższą rozdzielczość. Nie pisałem o tym, bo byłem ciekawy wyniku testów. No i z przyjemnością stwierdzam, że test daje praktycznie ten sam wynik.

Arek 
Redaktor

OK MM, poprawiłem. Chciałem zbyt szybko napisać i wyszedł za duży skrót. Sony jest najkrótsze dla 24 mm, Canon dla 70 mm, a Nikkor dla środka zakresu ogniskowych. Nie chodziło o krytykowanie lub wychwalanie któregoś z rozwiązań, tylko stwierdzenie faktu.

AQQ 
Maniak

Arek napisał/a:
Nikkor dla środka zakresu ogniskowych

zgadza się, dokładnie dla 50mm

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Dziękuję ślicznie Drogi Arku za szybką reakcję. Szkło jest dobre technicznie, ale "duszy" w nim nie stwierdziłem. Może jest na FF :wink:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

AQQ napisał/a:
Zaczekaj pół roku - rok; D300 to nowe i niezłe pudełko na ten czas.

Z taką gotówka miałbym czekać?? ;)

Odpowiedz do tematu