optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 16 Sie, 2017 09:25
PC nie wyrabia, czyli upgrade czy po prostu złe nawyki?
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy



Pomógł: 46 razy
Posty: 4760
Skąd: UK
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 16:49   PC nie wyrabia, czyli upgrade czy po prostu złe nawyki?

Jako informatyk, aż wstyd zadawać takie pytanie, ale.
Żonie niedawno trochę odświeżyłem sprzęt do obróbki foto.
Zamiast jednego kiepskiego monitora, są dwa.
Na główną tapetę poszedł Eizo a stary jest jako drugi do narzędzi.
Obróbka zazwyczaj w Lightroomie, jakaś stara, nieaktualizowana wersja.
Dysk wymieniony na SSD, na którym jest cały LR Library.
RAM zmieniony z 6GB na 16GB.

Procesor zmieniony z jakiegoś AMD dwurdzeniowego, na jeden z mocniejszych Intel Core 2 Duo. Na i3/i5/i7 niestety na razie po prostu nie stać, bo trzeba by było zmieniać znowu od nowa wszystko, wraz z reinstalką systemu.

System wciąż tak samo jak zawsze, Windows 7 64bit Professional.
OS podciągnięty na tweaki w taki sposób, jak każdy mój sprzęt, czyli wszystkie automatyczne zadania powyłączane, niepotrzebne usługi powyłączane, upiększenia systemu powyłączane.
Ogólnie OS jest tak ustawiony, że na dziesiątkach moich komputerach (i setkach klientów) wszystko chodzi bez zarzutu latami (mówię o 4-5 latach bezproblemowej pracy systemu gdzie nie ma żadnych spowolnień).


Problem polega na tym, że Lightroom na komputerze żony, lubi mieć zwiechy. Obróbka zdjęcia, dodanie kilku clone'ów, pędzli i adjustmentów/korekcji na jakiś obszarach i nagle cały program zwalnia do takiej prędkości, że po przejściu do następnego zdjęcia w kolekcji, trzeba czekać 5-10 sekund na to, żeby RAW zaczytał się kompletnie. Miniaturki jpgowe działają raczej szybko.
Obecnie podejrzewam, że jest to kwestia tego, że dyski na których są RAW'y, po prostu są za wolne, no ale kurcze - są to normalne dyski użytkowe typu WD 320GB SATA2.
O ile pamiętam, mam tam jakiś RAID, ale czy to 0 czy 1 to niestety nie pamiętam, bo jak człowiek naprawia dziennie 50-60 problemów z ogólnej sfery IT, tak po wejściu do domu nie ma ochoty słyszeć jakichkolwiek "zgłoszeń" że coś nie działa.

Czy ma ktoś pod ręką, jakieś sprawdzone metody na ulepszenie pracy z Lightroomem albo miał podobne problemy, że po kilku latach cały system, mimo uprade'u zwalnia coraz bardziej i bardziej? (teoretycznie, może katalog jest już za duży?).

Czy trzeba jednak szukać przyczyny w sprzęcie?

P.S. Pośpieszny troubleshooting zazwyczaj wskazuje, że winowajcą byłoby CPU, bo zużycie jest zawsze na poziomie 100%, ale i temp są w normie, jak i nigdy nie było problemu, żeby procesor tej prędkości miał jednak zadyszki...
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową



Pomógł: 20 razy
Posty: 4958
Skąd: Chełm I stolica PRL!
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 17:53   

Miałem podobnie, powodem było zapchanie się kocim futrem radiatora na procesorze na głucho. Póki się nie nagrzał chodził normalnie a potem jak w zwolnionym tempie. Ale to pewnie nie Twój przypadek, bo nie masz kota :) .
 
 
90s 
Optyczny
}{



Pomógł: 6 razy
Posty: 1518
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 18:44   

W folderze "Pictures" masz folder Lightroom który jak pracujesz dużo potrafi mieć kilka GB i skutecznie wieszać LR. Usuń go i odpal LR na nowo, powinien odzyskać witalność.
Druga sprawa zamiast dwóch monitorów lepiej nauczyć się skrótów klawiszowych. PS, LR to nie 3D max a praca na jednym monitorze wraz z nauką podstawowych komend jest dużo bardziej efektywna i wygodna.
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 26 razy
Posty: 2472
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 19:10   

edmun,
Jeśli w folderze Obrazy\Lightroom masz folder Backups, to uważaj. Usuń z niego najwyżej starsze podfoldery (są nazwane datą), zostawiając dwa, trzy ostatnie. Ja już kiedyś odratowałem wielomiesięczną pracę, a przede wszystkim ostatni stan Lightrooma, dzięki zachowanemu backupowi.
 
 
edmun 
Optyczny
Niemarkowy



Pomógł: 46 razy
Posty: 4760
Skąd: UK
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 19:48   

Ok. Tak na wszelki wypadek zaznaczę tylko ze na pewno nie mam folderu Lightroom w pictures/obrazach. U mnie zmienne środowiskowe plus foldery użytkownika są na innych dyskach. Backup również pod inną ścieżka. 90s mówisz o tych gigabajtach do usunięcia to mówisz o backupach? Jeśli nie, mógłbyś podrzucić screena o jakich plikach folderach mówisz? P. S. Skróty klawiaturowe znam, ale praca na wielu monitorach jest czymś z czego niestety nie mogę zrezygnować (w pracy pracuje na czterech lub pięciu jednocześnie). maziek, tak prawdę mówiąc jedyne czego nie mogę zrozumieć to temp procesora mimo wydajnego chłodzenia (radiator prawie na pół obudowy), może faktycznie będzie to pasta? Dawno tego nie rozbieralem a pobieżne odkurzanie może nie załatwia sprawy.
 
 
90s 
Optyczny
}{



Pomógł: 6 razy
Posty: 1518
Wysłany: Wto 15 Sie, 2017 20:03   

@edmun na pewno gdzieś masz ten folder, domyślnie jest w tym miejscu. Jest to folder w którym są wszystkie twoje ruchy i zmiany jakie wprowadzasz na zdjęciach które wgrałeś do LR wraz z nimi by szybko ci się ładowała biblioteka.
Czyszcząc go czyścisz całego LR wraz ze ścieżką dostępu, po ponownym odpaleniu LR pyta się ciebie czy ma go utworzyć domyślnie w/w folderze.
Miałem podobny problem do Twojego jakiś czas temu LR wieszał się po przejściu z Liblary do Developer chociaż regularnie go czyszczę.


Możesz też zwiększyć Camera Raw Cache Settings znajdziesz w preferences/File handlig.

mam obecnie 9 sesji wgranych i folder ma 1,6 GB
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 16 Sie, 2017 09:24   

edmun, na Core2Duo nie masz co liczyć na aktualną wydajność sprzętu i żaden dysk SSD tego nie zmieni. Napisz jednak może, która to wersja LR, bo ja zanim się przesiadłem z C2D na i7, a miałem już nowe, aktualne LR, to też miałem dość wolno, pomimo dysku SSD (niestety tylko 3 GB RAM mogłem mieć w tym kompie z C2D). Zmiana komputera na nowszy bardzo dużo zmieniła. Pliki jak rozumiem 10-12 mpix obrabiacie, czyli relatywnie nieduże, jak na dzisiejsze czasy?

90s, u mnie Lightroom Catalog.lrcat ma 12,34 GB, Lightroom Catalog Previews.lrdata ma 104 GB i wszystko hula bez spowolnień. Owszem, jak kliknę „All photographs”, to chwilę się ładuje, ale przy normalnej pracy na folderach dziennych nie mam żadnych spowolnień.
 
 
 
edmun 
Optyczny
Niemarkowy



Pomógł: 46 razy
Posty: 4760
Skąd: UK
Wysłany: Czw 17 Sie, 2017 13:14   

Odpisałem wczoraj, ale po kliknięciu w "Wyślij" forum akurat padło.
Taki pech, człowiek po wielu latach wraca na forum, chce coś napisać a tu forum ma jakieś błędy krytyczne bazy php :/


Ale.. Wracając do tematu:

Co do Lightroomowego komputera.
Na razie tylko zdalnie zaglądam bo w pracy jestem.
CPU: Intel Core2Duo 6600 (2.40GHz)
RAM: Mój błąd - tutaj zostało 6GB, a nie 16GB (a w głowie siedzi że kiedyś mu dorzucałem RAM, może moja pamięc szwankuje)

Library.lrcat to 618MB
Folder previews ma 10GB
Lightroom jest w wersji 5.6




Co do mojego własnego, to mam i5-4690k (czyli odblokowany), 16GB HyperX Beast 2400Mhz, SSD Crucial z serii MX ale niestety ten składałem sobie przez rok czasu i służy jako nasza główna stacja (multimedia, tv, serwer, gry) i raczej go dla Lightrooma nie oddam.


Oj chyba przed świętami w takim razie czeka nas wydatek z nową płytą główną, prockiem i pamięcia.
A dopiero co miałem dyski nowe kupować bo na starych się nie mieścimy z archiwum.

:(
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 209 razy
Posty: 7087
Skąd: Halifax
Wysłany: Sob 19 Sie, 2017 14:22   

edmun, poleciałeś z memtest 86+?
 
 
edmun 
Optyczny
Niemarkowy



Pomógł: 46 razy
Posty: 4760
Skąd: UK
Wysłany: Sob 19 Sie, 2017 18:55   

Pamięć jest sprawna. Tylko gdzieś mi 10GB gdzieś zniknęło i nie pamiętam już gdzie przekładałem :-)
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 209 razy
Posty: 7087
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 09:30   

Dobre sobie, pamięć sprawna a nie pamiętasz hihi :P
A tak na serio, pytam o ten linuxowy memtest86 bo to najlepsza kosiarka do pamięci. Jak jest strzelona, to jeszcze mi się nie zdarzyło by nie wykrył, gdzie inne, np te z diagnostyki Windows przepuszczały.
Nie myślałeś o zmianie, a raczej dołożeniu żonie SSD?
 
 
edmun 
Optyczny
Niemarkowy



Pomógł: 46 razy
Posty: 4760
Skąd: UK
Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 10:35   

SSD już jest. Memtest znam. Zajmuje się diagnostyką kompurterów od tak 18-tu lat.
Tutaj po prostu brak czasu i brak środków na upgrade stwarzają sytuację, że nie wiem jak jeszcze podciągnąć ten sprzęt co jest, żeby dawał z Lightroomem radę. Aż głupio, że jeden kombajn do zdjęć ma aż takie wymagania :( Z drugiej strony widzę ile ma do "robienia"
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 351 razy
Posty: 19205
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 20 Sie, 2017 11:02   

Jak byś kochał żonę bardziej niż gry, to byś oddał jej swój komputer. :twisted: W Tetrisa na pewno da radę zagrać na tym złomie, co obecnie musi ciągnąć Lightrooma… :mrgreen:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14