Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Widoczek a co ty wnosisz do dyskusji poza tym, że sobie coś ubzdurałeś? Może polecisz coś od siebie skoro chłopak prosi, a nie szukasz dziury w całym i zagęszczasz atmosferę?
Nic sobie nie ubzdurałem, potrafię myśleć i kojarzyć fakty więc wiem że polecasz swoje lornetki udając że to są jakieś "przypadkowe" z olx od nieznanych Ci sprzedających. Trochę pokory by Ci się przydało. Gdybyś chociaż pisał przy propozycjach że to Twoja lornetka na sprzedaż to bym się nawet słowem nie odezwał. A tak to robisz sobie z forum reklamę swoich lornetek na sprzedaż udając że nie są Twoje.
P.S. Nie mówię że to są złe lornetki tylko nie podoba mi się sposób w jaki to robisz.
Widoczek nie Ty jeden potrafisz kojarzyć fakty. Poczułeś się wyjątkowo? Ale na szczęście nie jest to wątek o tym co ci się podoba a co nie, tylko o dobrych i sprawdzonych lornetkach .Skoro nie masz nic do zaoferowania w tym temacie to po co w ogóle zabierasz głos. Tobie polecam:
,, Zielonooka'' to bardzo dobra lornetka. Śmię twierdzić, że to najlepsza rosyjska lornetka wszechczasów.Chyba nawet lepsza od Jeniaczy i sporo tańsza. Ostrość, kontrast, mechanika na najwyższym poziomie. A odwzorowanie bieli lepsze niż w Jeniaczach.
On nie jest tak dobry, jak chwalona Foresta 7x50, ale to fajna lornetka. Patrzyliśmy przez nią na pierwszym Festiwalu Optycznym. Gdybyś ją jeszcze kupił w tej cenie jak tutaj:
https://www.astrozakupy.p...resta-8x42/223/
to nie byłby to zły pomysł.
Arek czy ty miałeś kiedyś to zielonookie bpc przy oku, czy z góry ją zaszufladkowałeś do ruskich lornetek, które jak wiadomo nie sa doskonałe. Uwież mi, że ta jedyna warta jest swojej ceny. Każdy szanujący się kolekcjiner powinien ją mieć w swojej kolekcji choć przez chwilę. Polecam.
Oczywiście, że mogą. Nikt nikomu nie broni mieć własnego zdania. Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Po prostu mam obawy, że potraktowałeś tę lornetkę z buta nie widząc jej wcześniej na oczy. A tego na tym forum nie lubimy. Nie wierzę, że ty znawca Jeniaczy jesteś w stanie coś złego na jej temat powiedzieć. A to sugeruje mi, że najprawdopodobniej nie patrzyłeś przez nią, bo jest ona wyraźnie lepsza od Jeniaczy z tamtego okresu. Ale luz. Nie mam zamiaru się o to z tobą ani nikim innym boksować.
Szukaj modeli z późnymi numerami seryjnymi. Chodzi o to, żeby kupić model wyprodukowany po 1978 roku, kiedy to wprowadzono wielowarstwowe powłoki T3M. Tak więc nr seryjny powinien być większy niż 4820812.
Nie bój się kupować za granicą. Tam częściej są zadbane sztuki. Zalicytuj np. tutaj:
Kolekcjonerskie sztuki Jeniaczy 8x30 kupuje się nawet za okolice 1000 zł. Można wyrwać je jednak taniej, jak się ma szczęście to nawet za 500-600 zł. Sztuki w ładnym stanie, bez pudełka i papierów, ale z futerałem to koszt 400-500 zł.
W Polsce da się kupić jeszcze taniej. Problem w tym, że jak Niemiec pisze super stan, to lornetka jest w stanie takim jak należy. Jak Polak pisze super stan, to często znaczy, że lornetka działa. Stąd w Polsce kupuje się taniej, ale z większym ryzykiem
Jeśli chodzi o stare 8x30 to polecam zapolować na lornetki marki optołyth osiris albo jeszcze lepiej alpin. Jena jest popularna ale optycznie szału nie ma. Optolythy robia z niej miazgę. Wiem co piszę bo mam je wszystkie. Odkąd uzbierałem kolekcję optolythów podjąłem decyzję, że pozbywam się produktów Jeny. Szafa za mała, żeby je wszyskie trzymać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9