Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wiliam Optics. Hmm. Niedawno sprzedałem. Wielki, solidny i ciężki (jak wszyskie BA8). Okulary tak duże, że opierają się na nosie. Bardzo to irytujące. Duże pociemnienia brzegowe. Pole widzenia wydaje się wąskie. Nie dla okularników. No i ta indywidualna regulacja ostrości. W astro ok. Za dnia niekoniecznie. Ale to moje odczucia. Niezdecydowanym proponuje sprawdzić przed zakupem i nie kupować w ciemno, bo można się rozczarować. Obraz OK ale reszta to już masochizm.
A czy lornetki z tej serii, mam na mysli Action to relatywnie dobry sprzęt?, i czym sie roznia od linii Aculon....
Jak wyglada porownanie egzemplarzy o tych samych, lub podobnych parametrach?
Zastanów się jeszcze w takim razie nad rosyjskimi BP 20x60 lub 26x70. W ładnym stanie daje się je kupić blisko Twojego budżetu. Pod niebem sprawdzą się one znacznie lepiej niż jakakolwiek 50ka, którą rozważałeś.
Do nieba, czyli gwiazd najlepsze są lornetki z dużym polem widzenia. Powiększenie nie ma takiego znaczenia, bo gwiazdy to punkciki, które w powiększeniu 10x, 15x a nawet 30x wyglądają tak samo. Są to tak odległe obiekty, że takie powiększenia nie robią na nich wrażenia. Inaczej jest w przypadku planet. Tutaj powiększenie ma znaczenie by dostrzeć szczegóły. Jednak lornetkowe powiększenia są zbyt małe by cokolwiek satysfakcjonującego tam dostrzec. Do tych zastosowań sugerowałbym jednak teleskop. Pozostają jeszcze obiekty mgławicowe. Są to obiekty rozległe i w tym przypadku oprócz szerokiego pola widzenia potrzebna jest odpowiednia jasność. A jasność to zazwyczaj aperatura. Im większa tym lepiej. Polecam 12x80, 16x80 lub 22x100 (jest taka akurat wystawiona na olx). Jednak duże aperatury mają zawyczaj małe pola widzenia i dużą wagę i gabaryty, i ostatecznie przyjemność z obserwacji jest czasami mniejsza niż z lornetki typu 10x50. Dla mnie osobiście (wiek 40+) najlepszą lornetką do przeglądu nocnaego nieba jest szerokokątna 10x50. W przypadku 10x50 za szerokokątne można uznać lornetki z polem ponad 7 stopni. 8 stopni to już marzenie. Zdarzają się takie. Jednak to starsze konstrukcje, które mają zwykle słabszą transmisję od tych nowoczesnych. Ale to pole! Nowoczesna lornetka 10x50 z szerokim polem widzenia to Nikon WX. Dlaczego własnie takie parametry wybrał nikon do zrobienia swojego flagowego produktu? Bo to najlepsze parametry dla lornetki do przeglądu nieba i oni o tym dobrze wiedzą.
Ujjj... Napisałeś dużo rzeczy kontrowersyjnych, z którymi zdecydowanie się nie zgadzam.
Po pierwsze, trzeba wziąć pod uwagę komu doradzamy. Kolega ma już Activę 8x40, więc upieram się, że w tym przypadku kupowanie 10x50 jako lornetki ukierunkowanej na astro jest kompletnie bez sensu. Co więcej, za ciekawsze parametry przeglądowe do astro uważam 7x50, 8x56, 9x63 ewentualnie 10x56, 10x60, jak ktoś woli ciut mniejszą źrenicę wyjściową.
RoboBat napisał/a:
Powiększenie nie ma takiego znaczenia, bo gwiazdy to punkciki, które w powiększeniu 10x, 15x a nawet 30x wyglądają tak samo.
To zdanie świadczy o tym, że nie do końca wiesz o czym piszesz i nigdy nie porównywałeś obrazów gromad kulistych i otwartych przez różne lornetki. Gwarantuję Ci, że lornetka 20x60, 25x70 czy 15x70 pokaże te obiekty znacznie lepiej i ładniej niż jakakolwiek 10x50, nie ważne jakie pole miałaby. Abstrahując od tego, że przy wzrastającym powiększeniu, nawet przy tym samym obiektywie, rośnie zasięg gwiazdowy.
RoboBat napisał/a:
Nowoczesna lornetka 10x50 z szerokim polem widzenia to Nikon WX. Dlaczego własnie takie parametry wybrał nikon do zrobienia swojego flagowego produktu? Bo to najlepsze parametry dla lornetki do przeglądu nieba i oni o tym dobrze wiedzą.
Zdajesz się zapominać, że Nikon, nie bez powodu, zrobił też WX-a 7x50.
Arku. Ja to wszystko wiem. Nie będę doradzał 7x50 osobom po 40tce wiesz zapewne dlaczego. Ponadto jak sam wspomiałeś zasięg gwiazdowy mniejszy. Większe lornetki/powiększenia mają oczywiście wszystkie zalety o których piszesz ale nie dają takiej frajdy z obserwacji. A do rozdzielania poszczególnych gwiazd w gromadach kulistych to służą teleskopy. Ostatecznie przy przeglądzie nieba za pomocą lornetki ważnym jest aby tą gromadę zlokalizować a nie liczyć w niej gwiazdy. Ponadto rozległe obiekty mgławicowe prezentują się dużo lepiej w dużej jasności i małych powiększeniach.
Większe lornetki/powiększenia mają oczywiście wszystkie zalety o których piszesz ale nie dają takiej frajdy z obserwacji. A do rozdzielania poszczególnych gwiazd w gromadach kulistych to służą teleskopy. Ostatecznie przy przeglądzie nieba za pomocą lornetki ważnym jest aby tą gromadę zlokalizować a nie liczyć w niej gwiazdy.
Pisząc takie rzeczy tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że nigdy nie patrzyłeś na różnego rodzaju DS-y i gromady przez różne lornetki. Otóż duże lornetki potrafią dać ogromną frajdę z obserwacji i wcale nie chodzi w nich o rozdzielanie czegoś w gromadach kulistych.
Ostatecznie przy przeglądzie nieba za pomocą lornetki ważnym jest aby tą gromadę zlokalizować a nie liczyć w niej gwiazdy. Ponadto rozległe obiekty mgławicowe prezentują się dużo lepiej w dużej jasności i małych powiększeniach.
Delikatnie skłaniam się do opinii Arka. Popatrz na M13 lub M31 przez 12x50 SE lub (lepiej!) przez 18x70 WF a przekonasz się ile daje wieksze powiększenie. Rośnie skala obrazu i zbliżamy się do powiększenia rozdzielczego!
Ile masz na niebie obiektów lepiej prezentujących się w małych powiększeniach?
Plejady? Hiady? "hi+ha persei"?
Cała reszta łącznie z M42 i M31 jak najbardziej potrzebuje powiększenia! 10x, 12x, 15x, 20x - to jest ten zakres! Nawet takie monstrum TS25x100 ma pole 2,4° więc te wielkie obiekty dadzą radę wypełnić pole.
Potem o dużych różnicach możemy mówić w klasie 12x w lornetce 50mm i 12x w APO 80mm (oba warianty sprawdzam regularnie) Ale w ten sposób odchodzimy od bino w stronę mobilnego refraktora ED / APO
Arek. Luz. Testowałem wiele lornetek. Aktualnie z astronomicznych sprzętów posiadam TS 25x100. 15x70 BA8, 11x80, kilka 10x50 i 7x50. Kiedyś nawet miałem dwie 30x80, w tym Vixena, i wiele wiele innych nie astonomicznych, których nie będę teraz wymieniał bo nawet ich wszystkich nie pamiętam. I uwierz mi, że używam ich wszyskich, czasami po kilka na raz. Ale to co napisałem to moja prywatna opinia, co zaznaczyłem w mojej wypowiedzi. Masz oczywiście prawo się z nią nie zgadzać. Przecież tylko dyskutujemy. Każdy wyciągnie z tej konwersacji swoje własne wnioski. I chwała mu za to. Jesteś ostatnio bardzo drażliwy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10