Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Do końca lipca muszę kupić aparat pełno-klatkowy + dobre obiektywy. Przeznaczenie w pierwszym momencie pomoc przy reportażach. W przyszłym roku planowana rozbudowa systemu i puszka prawdopodobnie trafi do studio. Do dyspozycji ok. 16000 PLN. Mało czasu, nie mam kiedy szukać i zastanawiać się.
Pierwsza myśl:
Canon EOS 5D (body)
Canon BG-E4 Battery Pack
Canon 70-200/2.8 L IS USM
Canon 16-35 f 2.8 EF-L USM
Czy polecacie coś innego? Biorę pod uwagę każdy system i każdego producenta obiektywów. Jednak musi to być FF i takie ogniskowe. Proszę o pomoc.
a więc to dlatego szukałeś właściciela D700?
Jeżeli ten milimetr na dole nie jest taki ważny to do D700 ( dobrze wiemy że ma sporo zalet, poza "plastyką") 70-200VR (ponoć lepszy niż Canonowski odpowiednik/ sam mam i jestem bardzo zadowolony) no i 17-55/2.8.
Edit: Oczywiscie chodzi o 17-35/2.8.
Ostatnio zmieniony przez mnich Wto 29 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie musi być Canon. Spoko mogę łykać D700 ale nie wiem czy wart ceny - różnica jest spora. Sprzęt nowy i nie sprawdzony, choć jak to z nowością ludzie się zachwycają. O tym, że mam kupić dowiedziałem się wczoraj. Jakbym wiedział wcześniej to na zlocie uważniej bym się rozglądał. Oferta Sigmy i ich działania marketingowe bardzo mi się podobają. Jedynie miałem pecha z tym 70-200 2.8. Czekać nie mogę bo transakcja musi być zawarta do końca miesiąca. O lampie nie myślę. Mam 580, a poza tym to żaden wydatek w razie zmiany systemu.
To co do tej pory wszelkiego rodzaju imprezy + czasami zdjęcia reklamowe (produkty) coś tam do folderu. Na sprzęt się nie ślinie bo nawet kitem da się to dobrze robić (i to nie dlatego, że klienta nie stać na coś lepszego) ale jak kupować to porządnie. O AF 5D się nie martwię bo mam jeszcze 40D. W założeniu 70-200 na 40D, 16-35 na 5D. Zestaw bardziej pod reportaż dlatego nie rozmawiajmy o obiektywach typowo studyjnych.
Jeżeli masz zamiar korzystać z 40D to oczywiście kupuj 5D. Choć moja praktyka jest taka, że 70-200 na 5D to jednak coć sporo fajniejszego niż 70-200 na cropie. Ten zakres dopiero na FF pokazuje jaki jest zarąbisty w fotoreporterce.
Gdybym miał jednak kupować od podstaw sprzęt do fotoreporterki na chwilę obecną (nie znam następców 5D) to zdecydowanie bym wybrał D700 (choć zdjęć nim nie robiłem, ale wiem co potrafi duża matryca i jak przyjazny w tym typie zdjęć jest D300) plus dwa obiektywy podstawowe - oczywiście znakomity Nikkor 70-200/2.8 VR (jest delikatnie lepszy niż odpowiednik Canona) i Nikkora 17-35/2.8 (zdecydowanie właśnie ten a nie ogromniasty i mało praktyczny 14-24).
Dokupujesz gripa do D700, sabinkę SB-900 i masz zarąbisty zestaw dla fotoreportera. Z pewnością łatwiej tym się prawidłowo naświetla kadry niż Canonem, o niebo łatwiej jest je ocenić na wyświetlaczu a AF w sytuacjach ekstremalnych rozwali ten z 5D na łopatki (chodzi głównie o bardzo dynamiczne kadry na 70-200).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10