Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Manualny telekonwerter x2 do zestawu D7200 + Tamron 150-600
Autor Wiadomość
bassista 
Uczestnik


Posty: 58
Wysłany: Wto 12 Gru, 2017 21:28   Manualny telekonwerter x2 do zestawu D7200 + Tamron 150-600

Chcę kupić manualny telekonwerter w zasadzie tylko pod kątem wykorzystania go do zdjęć przelotu ISS na tle księżyca.
Założenia:
- zestaw Nikon D7200 + Tamron 150-600 g1
- całość na montażu paralaktycznym
- zdjęcia przelotu ISS na tle księżyca przy ogniskowej łącznie ok 1200mm
- nie interesuje mnie tu przenoszenie automatyki i AF bo spokojnie tu mogę ustawiać ręcznie

Na allezło jest wystawiony manualny Kenko 2x NAS Teleplus MC7 za ok 140zł. Pytanie czy warto go kupić, czy jakość takiego obrazka będzie lepsza niż crop z 600mm?

[ Dodano: Sro 13 Gru, 2017 07:41 ]
Jeszcze jedno, tak mnie teraz olśniło. 150-600 nie ma pierścienia przesłony. Jaka jej wartość będzie wtedy ustawiona przy tym manualnym konwerterze?
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Negatyw 
Entuzjasta



Pomógł: 10 razy
Posty: 509
Skąd: Reda
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 00:45   Re: Manualny telekonwerter x2 do zestawu D7200 + Tamron 150-

bassista napisał/a:
...150-600 nie ma pierścienia przesłony. Jaka jej wartość będzie wtedy ustawiona przy tym manualnym konwerterze?
Mnożysz krotność telekonwertera razy przysłona obiektywu. Czyli dla 600mm i przysłonie 6,3, konwerter ×2: 6,3×2=12,6. Tylko jak nie ma pierścienia to przysłona będzie 40 i wtedy 40×2=80. Widzę ciemność.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 366 razy
Posty: 19791
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 11:04   

bassista, Tamron nie ma pierścienia przysłon, a możesz powiedzieć, czy ma mechaniczny popychacz przysłony, czy jest sterowany w pełni elektronicznie?
 
 
bassista 
Uczestnik


Posty: 58
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 16:24   

Tamron ma mechaniczny popychacz przysłony. Na zdjęciach konwertera widzę, że też go ma.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 366 razy
Posty: 19791
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 16:59   

Tak teraz sobie pomyślałem, że jeśli to jest jakiś starożytny telekonwerter za tak niewielkie pieniądze, to crop z dobrej matrycy D7200 i przyzwoicie ostrego obiektywu, jakim jest ten Tamron, na 90% da lepsze efekty.
 
 
bassista 
Uczestnik


Posty: 58
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 20:05   

Czyli jest szansa, ze jak podepne tamrona to przeslona w nim bedzie maksymalnie otwarta i bedzie wtedy 600mm x 2 = 1200mm i f/(6.3 x 2) czyli f/12.6?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 366 razy
Posty: 19791
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 20:20   

bassista, nie jestem nikoniarzem, więc mogę bazować tylko na wiedzy ogólnej, ale jeśli na zdjęciach widać, że ten telekonwerter przenosi popychacz przysłony, to powinna dać się ustawiać. Tylko nie wiem, na czym wtedy polega manualność tego Kenko? Że nie ma styków elektrycznych? Śrubokręta? A jeśli tak, to czy na pewno ma popychacz przysłony?
 
 
bassista 
Uczestnik


Posty: 58
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 20:28   

Manualność kenko polega na braku styków i śrubokręta

to jest kenko:


(lewa dolna strona)

[ Dodano: Czw 14 Gru, 2017 20:30 ]
Dokładnie ten:

http://allegro.pl/b033-ke...7084470008.html
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 366 razy
Posty: 19791
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 14 Gru, 2017 21:56   

No już go sobie w międzyczasie obejrzałem na Allegro. Może więc przenosi samą przysłonę? Tak czy owak konwertery 2x zwykle są słabe, o ile nie kosztują fortuny, a i wtedy dobrze współpracują z wybranymi, dobrymi teleobiektywami. Z drugiej strony 140 zł nie majątek, można sprawdzić co będzie lepsze – crop czy telekonwerter.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12