Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d300 a Canon 40d
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Lip, 2008   

Baku napisał/a:
Soniccameras mają dobrą opinię, ale nie ma cudów. Za półdarmo nikt nie da, a z witryn krzyczą towary których nigdy nie kupisz za podane ceny.

jak juz parę razy pisałem i potwierdza się to na wielu forach są na pewno dwa solidne sklepy : B&H photo i adorama. może nie za darmo, ale ceny są ok i do tego to naprawdę solidne sklepy :cool:

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

A jak te wasze ostatnie wywody się mają do tematu wątku? :twisted:

jaad75 
Klub Pierdzieli

krisv740, jest znacznie więcej solidnych sklepów, tylko trzeba wiedzieć coś o kupowaniu w Stanach i o tym jak się za to zabrać. Jak widać naiwnych (by nie nazwać tego dosadniej) nie brakuje...

krisv740
[Usunięty]

MM napisał/a:
A jak te wasze ostatnie wywody się mają do tematu wątku? :twisted:

bo co poniektórzy kombinują jak koń pod górę i trzeba ich wyprostować :mrgreen: :twisted:
jak można zastanawiać się nad kupnem aparatu nie znając kosztów tej zabawy :evil:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 29 Lip, 2008   

Cytat:
jest znacznie więcej solidnych sklepów, tylko trzeba wiedzieć coś o kupowaniu w Stanach i o tym jak się za to zabrać. Jak widać naiwnych (by nie nazwać tego dosadniej) nie brakuje...

Przyznaje się - ja również popełniłem grzech łatwowierności. Zmierzyłem ich swoją własną miarę i po prostu chciałem uwierzyć, ale dzięki temu zebrałem trochę doświadczenia i wiem że kolejne elementy foto również kupię za oceanem, tylko inaczej to rezegram.

MM - nasze wypowiedzi mają się do wątku. Kolega prosi o pomoc w zakupie aparatu, informując że kupuje go w USA przez kolegę, a my go ostrzegamy przed pewnymi pułapkami. Może to nie meritum, ale istotny kontekst, którego już chyba kontynuwać nie trzeba.

getfunfell 
Nowy

Dziękuje Wam koledzy za zwrócenie uwagi na takie rzeczy, ale jak zobaczyłem na tym sklepie podawanym przez Baku to ceny obiektywów są wyższe o 50$ niz te co podawałem i samych body tez o 150(Canon)-300$(Nikon), czyli i tak nie jest źle a zawsze lepiej kupic już z pewniejszego źródła.

Czyli co byście radzili:

1) Nikon d300 + 18-70 czy
2) Canon 40d + 17-85mm f/4-5.6 IS USM + 50mm f/1.4 USM

[ Dodano: Wto 29 Lip, 2008 10:42 ]
Jeszcze ewentualnie:
Canon 40d + 17-40 f/4 L

komor 
Moderator

Nikon D300 to wyższa półka niż Canon 40D, więc wszystko zależy czy chcesz się dalej rozwijać, inwestować w szkła itd. Jeśli docelowo masz wylądować z tym kitem 18-70 podłączonym do rakiety jaką jest D300 to moim zdaniem bez sensu. Ja bym wziął Canona 40D no i ewentualnie tego 17-85 IS, choć ciemny jest, to uniwersalny i ze stabilizacją, jeśli chcesz pstrykać wakacyjnie. Jak chcesz się rozwijać fotograficznie to weź Tamrona 17-50/2.8 i to jasne canonowskie szkiełko 50/1.4. Jak ci zostanie kasy to lampa czy jeszcze jakieś drobne szkiełko. Nie zapomnij o innych dodatkach (karty, torba/plecak), ale tu pewnie nie wszystko będziesz targał z USA.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wszystko przemawia za tym, że D300 to wyższa półka niż 40D, ale w takim razie co to za półka? Najniżej mamy "entry level" (Nikon, Canon, Sony, Olympus)
- D60, 1000D, A100, E410
później klasyki z plastiku
- D80, 450D, A350, E510
teraz średniaki:
- D200 (D300?), 40D, A700, E3
pełna klatka (kompakt):
- D700, 5D
zawodowcy:
- D3, 1DsIII
No i co zrobić z D300? Moim zdaniem to mimo wszystko średnia półka, tylko że wybijająca się na plus od konkurencji.

A co do dylematu zakupewego, to moim zdaniem warty grzechu by był 40D z Tamronem i właśnie 50tka (jak starczy mamony). 17-85 Canona jakoś nie potrafi mnie przekonać. Miałem to szkło w ręku i na aparacie i jakoś "nie przypadliśmy" sobie do gustu.

komor 
Moderator

Nazwanie D80 klasykiem z plastiku jest dużą nobilitacją dla Canonów 400D/450D :lol:
Widzisz, moim zdaniem jest tak, puszki Canona i Nikona nie leżą na tych samych półkach, tylko nieco tak pomiędzy sobą.
Najniżej umiejscowiłbym D40/60 i tu jako wyjątek pojawia się Canon 1000D. Potem, nieco wyżej są Canony 400/450D (nie mają wykastrowanych kilku dość podstawowych funkcji w porównaniu do N. D40/60). Potem wyżej jest Nikon D80 i starsza seria D70, który jest większy, lepiej zbudowany i lepiej wyposażony w zaawansowane funkcje lustrzanki. Jak sobie porównywałem mojego 400D ze starym złomem D70 kolegi Mavierka to od razu wiedziałem, że choć to starsza maszyna, to jest z wyższej półki niż moja.
Potem jest Canon 20/30/40D, oczywiście to modele z różnych okresów czasowych. Być może uzasadnione byłoby porównywanie np. Canona 20D do Nikona D70 a może do D200, nie wiem, za mało wiem o tych puszkach i nie miałem z nimi większej styczności. W każdym razie dziś stan aktualny jest taki, że Canona 40D umieściłbym wyżej niż D80 Nikona.
Potem wyżej jest Nikoś D300, który nie bardzo ma odpowiednika w Canonie. Wyżej to już nawet nie ma co pisać, bo jeszcze bardziej sprawa się komplikuje. :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Myślę że komor przedstawił słuszną wersję darabinki multi-systemowej :)
Może niech jeszcze MM dopisze co jest dalej po D300

jaad75 
Klub Pierdzieli

Baku napisał/a:
Wszystko przemawia za tym, że D300 to wyższa półka niż 40D, ale w takim razie co to za półka? Najniżej mamy "entry level" (Nikon, Canon, Sony, Olympus)
- D60, 1000D, A100, E410
później klasyki z plastiku
- D80, 450D, A350, E510
teraz średniaki:
- D200 (D300?), 40D, A700, E3
pełna klatka (kompakt):
- D700, 5D
zawodowcy:
- D3, 1DsIII

Muszę zaprotestować - a gdzie Pentaxy? Gdzie Fuji? Sigma? Gdzie wciąż zawodowy model Nikona jak D2x? Co z reporterskim 1D? Gdzie A200? A300? Gdzie E520, czy E420?
Sony A100, to zdecydowanie wyższa półka niż D60, czy 1000D i bliżej mu do półki na której umieściłeś 450D, tyle, że to starszy aparat... Wszystko Ci się pomieszało, bo jeżeli porównujesz aparaty różnych generacji, to zaczyna się prawdziwy problem z klasyfikacją...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Spokojnie :wink: wrzućmy trochę na luz. Tak, pomieszało się, bo może się pomieszać. Testy przeprowadza się porównując dany aparat do najbliższej konkurencji. W teście A700 jest porównywany do 40D i D300 - stąd moje wątpliwości; co zrobić z D300. Wiadomo, jest pozycjonowany wyżej niż 40D i w pewnym sensie jest konurencją sam dla siebie, niemniej trudno robić specjalną kategorię tylko na same Nikony (D80, D300).

Brak na półkach Pentaxów, Fuji czy Sigm nie wynika z mojego lekceważenia tychże, jeno po prostu ze zbyt małego zorientowania w tych systemach. Fakt - zabrakło półki "reporterskiej" - mea culpa.

Sony 200/300 - niewiele wiem o tych aparatach...

Szczerze powiem, to sam chętnie bym poznał jakąś dobrą systematykę lustrzanek - może ktoś się podejmie?

mavierk 
never knows best

ale taki podział można zrobić na dwie kategorie: na jakość i na cenę ;) Bo nijak 30d postawić obok nawet najnowszego e-520 :)

muad 
Rozmowny
dib

Wysłany: Sro 30 Lip, 2008   Re: Nikon d300 a Canon 40d

getfunfell, z tego co napisałeś moim zdaniem lepiej jest wybrać 40d, w końcu nie potrzebujesz jakiegoś szczególnego aparatu. Za 40d przemawia cena, bynajmniej w polskich warunkach jest bardzo duża i za różnicę dostaniesz ciekawy obiektyw. Skoro przesiadasz sie z S5500 (tak jak ja to zrobilem) to na początek nie ma co szaleć z body, lepiej zainestować w dobry/e obiektyw/y - rozważ kupno tych pasujących od razu na FF, w przyszłości wymienisz tylko puchę, obiektywy zostaną. Przyłączam się do wcześniejszych uwag, że kupno N d300 ze zwykłym kitem to niezbyt ciekawe rozwiązanie.

getfunfell napisał/a:

Obecnie używałem Fuji S5500 na manualu, tzn przeważnie na trybie przysłony i zastanawiam sie czy dam sobie rade z D300.

Dasz radę.

Odpowiedz do tematu