Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zdjęcia z lampą zewnętrzną w kościele
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 29 Lip, 2008   

Jak w kościele ktoś ma parcie na robienie przy f/8 i ISO 400 to czarno to widzę... dosłownie CZARNO. Widoczne pierwsze tło wyjarane lampą i resztę ginącą w ciemnościach. Wiele starych zdjęć z kościoła tak wygląda, widać parę młodą i nie widać, że to był kościół (nawet moi rodzice mają taką "pamiątkę" ze ślubu). Koszmarny rodzaj fotografii - takiego zdecydowanie nie polecam.

Reklama

k1caj_ns 
Optyczny

No koszmarny zgadzam sie . Tak swoją drogą to f8 i wyżej mija się z celem bo po co nam większa głębia ostrości jak cały drugi plan stanowi jedną wielką czarną plamę? :razz:

Jasio 
Bywalec

Nieladnie sie tak nabijac, napisalem przeciez ze nie znam sie na uzyciu lampy i po to chyba jest forum zeby tu sie pytac ?
A dla ulatwienia nie mam w planach robienia zdjec w kosciele, ale wiedza zawsze sie moze przydac. A nawet gdybym mial w planach to bym dzien wczesniej przyszedl do kosciala i zrobil kilka testowych zdjec.
Dzieki za pomoc tym ktorzy sie nie nabijali i chcieli mi naprawde pomoc.

Arek 
Redaktor

Jasio, nikt się tutaj z Ciebie nie nabija. MM ma taki styl pisania. A przecież kłamać Ci nie kłamał... Bez urazy, wyluzuj :)

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

Wysłany: Sro 30 Lip, 2008   

ja z troszkie innym problemem (też dotyczy lampy zewnętrznej+trudnych warunków):

byłem dwa razy na imprezach plenerowych, odbywających się częściowo na świeżym powietrzu, a częściowo - w namiotach (w sumie niezbyt trafne określenie-pawilon? ... no, trzy ściany+stelaż+dach :razz: )
w tych "namiotach", z powodu braku innego źródła, korzystałem z lampki wbudowanej, którą ustawiałem na -1,0- -0,5EV... i zdjęcia stawały się loterią :???:
ostatnio kupiłem lampkę zewnętrzną i znów wybieram się na taką imprezę

WIĘC (uwaga! przechodzę do sedna sprawy)

jakie ustawienia zastosować, żeby zdjęcia "pod dachem" wychodziły co najmniej zadowalające?
odbijać błysk nie ma od czego (dach i ściany z materiału, koloru ciemna zieleń lub granatowy, raczej pochłoną większą część błysku niż odbiją), a poleganie na błysku odbitym od karty może też być loterią... :roll:

jeśli to ma pomóc w doradzeniu:
- Nikon F-80 + N 50/1,8D (zoom`ów do portretów rzadko używam)
- lampa SB-28DX
- do portretów używam Kodaka Portry NC

Paweł_G 
Maniak

W sierpniu mam w rodzinie 2 śluby więc idę tam trochę się pouczyć reportażu ślubnego. Wiem że młodzi mają już fotografów. Czy myślicie że wskazane byłoby strzelanie z lampą? Nie chciałbym komuś popsuć roboty poprzez nie planowane przez niego doświetlanie sceny. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia w tym temacie?

Jasio 
Bywalec

Ja mam niewielkie doswiadczenie ale na forum o slubach pisza ze w umowach czesto fotografowie zastrzegaja sobie ze w kosciele TYLKO oni robia zdjecia, czasami nawet prosza ksiedza aby to w czasie mszy powiedzial. Pewnie chodzi przede wszystkim o tlok, bo jak sie wszyscy rzuca to bedzie wesolo. Poza tym zeby robic zdjecia w kosciele trzeba miec ukonczony kurs i zaswiadczenie z kurii, moze to ksiadz przestrzegac a moze nie. Najlepiej chyba wczesniej pogadac z fotografem.
A ja mam pytanie bo masz w stopce soften. Jak on sie sprawdza czy czesto go uzywasz i czy tylko w pomieszczeniach ? W instrukcji zalecaja kat 45 stopni a nie odbicie prosto od sufitu (na ile znam angielski). Mnie bardziej teraz uzycie lampy w plenerze interesuje.

kijos 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 31 Lip, 2008   

garreth napisał/a:
wychodziły co najmniej zadowalające?

Full automat z lampą skierowaną do przodu ;)
Paweł_G napisał/a:
Czy myślicie że wskazane byłoby strzelanie z lampą? Nie chciałbym komuś popsuć roboty poprzez nie planowane przez niego doświetlanie sceny.

Jeżeli to będzie "normalny człowiek" to na pewno nie będziecie sobie przeszkadzać.
Jasio napisał/a:
w umowach czesto fotografowie zastrzegaja sobie ze w kosciele TYLKO oni robia zdjecia

Na wielu ślubach nie byłem ale na tych na których mi się zdarzyły to każdy pstrykał do woli.

garreth 
Maniak
Nikonier-analogowiec

kijos napisał/a:
Full automat z lampą skierowaną do przodu ;)

:shock: ale tak bez dyfuzorka? twarze nie będą "świecić" na papierze? :roll:

Monastor 
Optyczny

Paweł_G,
Cytat:
Czy myślicie że wskazane byłoby strzelanie z lampą? Nie chciałbym komuś popsuć roboty poprzez nie planowane przez niego doświetlanie sceny. Czy ktoś ma jakieś spostrzeżenia w tym temacie?

Mała szansa, choc jak fotografowałem siatkówkę to zdarzało mi się łapac na zdjęciu światło czyjejś lampy (od 2 do 8 aparatów na sali).

Ciekawe natomiast na ile wkurzałoby to kamerzystę. W końcu błyskający co chwilę flesz nie dodaje pewnie uroku nagraniu z ceremonii.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ostatnio coraz częściej mam tak, że kamerzysty nie wynajmują - jest tylko fotograf :mrgreen:

MC 

Ja 2 tygodnie temu widzialem biedaczka, ktory mial na szyi zawieszone 5D i jakas kamere. I tak biegal przy mlodych...

Monastor 
Optyczny

MC, powinien miec zamontowany aparat na kamerze. Coś jak karabin z podpiętym granatnikiem, ino do foto ślubnego :razz:
No, ale starczy już specyficznych żartów w moim wykonaniu. Do zobaczenia w wątkach, na temat rzeczy, o których mam jakieś pojęcie :smile:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

MC napisał/a:
Ja 2 tygodnie temu widzialem biedaczka, ktory mial na szyi zawieszone 5D i jakas kamere. I tak biegal przy mlodych...

Często mam "przekierowania" telefoniczne z wiadomego sklepu foto, gdzie kamerzyści nie mający pojęcia o fotografii pytają się jaki mają kupić sprzęt foto do zdjęć ślubnych. Rynek zmienia preferencje a oni chcą pracować, ewentualnie wykroić większy kawałek tortu bo ludzie zwyczajnie mają parcie na coraz lepsze zdjęcia. Niektórzy kamerzyści są dość szemrani, idą na łatwiznę i robią "zdjęcia ślubne" małpkami. Jak to może wyjść w ciemnym kościele zostawiam bez komentarza...

MC 

Ten facet akurat sprzet mial calkiem ok. Nawet ciekawie kadry wymyslal. Ale troche to musialo mu przeszkadzac (ciezar).

Odpowiedz do tematu