Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zeiss victory pocket 8x25mm
Autor Wiadomość
ponidziak 
Rozmowny

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2018   

stereoKiss napisał/a:
Volver napisał/a:
Potwierdzam, EL ma transmisję 120% ...chyba. Efekt rzuca na kolana.

a czy miał Pan okazję zerknąć w nocy przez nowego nighthuntera 8x56 od Steinera ? Swarek 10x50 EL ma pole widzenia 6.6 stopnia, Steiner nighthunter 7.5. Co ma pole widzenia do transmisji ? A no okazuje się,że ma,kto porównywał ten wie o czym pisze. Efekt "doświecania" w nocy jest bardziej spotęgowany w lornetce o większym polu widzenia.

A może ma to związek z dużymi pryzmatami w steinerze?

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Wto 03 Kwi, 2018   

Duże pryzmaty światła nie wyprodukują... Wręcz przeciwnie - bardzo duże (jak w Nikonie WX) sporo światła pochłoną. Chyba, że chodzi nie o ogólną jasność obrazu, ale o brak spadku jasności na obrzeżach pola widzenia. Wówczas zgoda - duże pryzmaty to jaśniejszy brzeg.

Volver 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 04 Kwi, 2018   

No to gratulacje! Także z powodu silnika, oczywiście, WOW! :mrgreen: :twisted:

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Kwi, 2018   

Dziś byłem na Targach Hubertus w Wawie i miałem w rękach i przy oku zarówno Swarovskiego 8x25 Pocket jak i Zeissa 8x25 Victory.
Optycznie powiedziałbym, że obie są równie cudowne!
Zeiss nie zachwycił mnie asymetrycznym mostkiem (po raz kolejny) oraz specyficznie działającym pokrętłem regulacji dioprtażu, centralne kliknięcie jest za mocne. Poza tym pokrętło jest arcy nieergonomicznie umiejscowione. Za to Zeiss jest chyba (?) lżejszy od Swara.....

Kupujta Nikona 8x20 High Grade :)

kimek27 
Optyczny

Róznica w wadze może dlatego że jeden ma mniej gumy, albo victory z magnezu odlany :)

andrzejek 
Uczestnik

Zeiss nie zachwycił mnie asymetrycznym mostkiem (po raz kolejny) oraz specyficznie działającym pokrętłem regulacji dioprtażu, centralne kliknięcie jest za mocne. Poza tym pokrętło jest arcy nieergonomicznie umiejscowione.
Masz cały czas na mysli pokret,lo do ustawiania dioptrii czy pokretło ustawiania ostrosci?
Dlaczego asymetryczny mostek ci nie pasuje?Czy wskazujacy palec prawej reki swobodnie sięga kólka ostrosci czy tez wymaga wysiłku i palców pianisty {dlugich}?

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 07 Kwi, 2018   

Nie, miałem na myśli Zeissa Victory - praktycznie nie da się korygować wady wzroku z lornetką komfortowo przy oczach.
Mostek niestymetryczny w Zeissie nie pasuje mi, bo lornetka po złożeniu jest większa, niż niż wynika to z położenia tubusów obiektywów.
Z kolei niesymetrycznie umieszczone pokrętło ostrości nie przeszkadza mi zupełnie - tak jest w dwuprzegubowym Zeissie 8x20B, któego opisywałem w klasykach.

Piotr_0602 
Rozmowny

A może taniej ale optyczne przyzwoicie można zastąpić zeissa tym kompaktem:
www.opticsreviewer.com/elite-custom.html

kimek27 
Optyczny

https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
Zalezy kto co lubi, ja bym nie wymienil, ale za 1/5 ceny victory myśle ze to przyzwoita lornetka.

kot Sylvester 
Maniak

goornik napisał/a:
Duże pryzmaty światła nie wyprodukują... Wręcz przeciwnie - bardzo duże (jak w Nikonie WX) sporo światła pochłoną.

Goornik sory ale nie rozumiem wyjaśnij mi proszę w jaki sposób pryzmaty Abbe-Koeniga które są podobno bezstratne jak porro pochłaniają światło?

Cytat z testu Nikona WX10x50: Idąc dalej natrafiamy na pryzmaty ustawione w dachowym systemie Abbe-Koeniga. W przypadku lornetek nocnych to dobra wiadomość, bo podobnie jak w przypadku pryzmatów Porro, mamy tutaj układ działający w oparciu o zasadę całkowitego wewnętrznego odbicia, a więc dający obraz o wysokiej jasności i dobrym kontraście.

goornik 
Optyczny

Kocie, drugi brakujący cytat to ten:
"Nie wiemy jakiego szkła użył Nikon do produkcji swoich modeli, ale możemy założyć, że jest to szkło najwyższej jakości porównywalne z wprowadzonym ostatnio do wielu topowych lornetek szkłem Schott HT, które dla światła 400 nm charakteryzuje się pochłanianiem 0.2% na drodze 1 cm. Problem w tym, że w pryzmatach trzeba użyć szkła BaK-4, a w jego przypadku, nawet dla szkła HT, strata ta wzrasta do 0.7%. Można też wykorzystać szkło SK, gdzie pochłanianie to zmniejsza się do 0.4%.
Schemat Nikona pozwala oszacować drogę optyczną w szkle i proste przeskalowanie pikseli do centymetrów pokazuje, że światło w szkle WX-a przechodzi drogę około 13 cm, z czego połowa to droga w pryzmatach. W sumie musimy więc liczyć tutaj na dodatkowe 6-7% straty światła niebieskiego. Dla centrum zakresu i dla światła czerwonego pochłanianie jest niższe i ubytek ten będzie wyraźnie mniejszy. "

Chodzi o to, że długa droga światła w pryzmatach (każdego typu: porro, S-P, A-K czy Uppendahla lub Pergera) zawsze oznacza istotne pochłanianie. Czyli odbicie odbiciem, ale pochłaniania nie da się uniknąć

kot Sylvester 
Maniak

Goornik dzięki za przypomnienie! Skleroza to najpiękniejsza z chorób bo nic nie boli. Całe szczęście że nie wszyscy ją mają.

andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2018   

Udało mi sie przez chwilę pomacać tego zeissa i pokrótce: jest mniejszy, niż wyglada na "obrazku"
ale świetnie układa sie do dłoni,dwa najmniejsze palce wokół tubusa,srodkowy na mostku i wskazujacy na pokretle ostrosci, jak stworzony do obslugi jedną ręką.Swobodnie miesci sie do kieszeni kurtki, zawiasy pracują z nalezytym oporem.O optyce sie nie wypowiem, bo zerkałem tylko chwilkę.Potwierdzam wrazenia goornika dotyczace ergonomii tej lornetki.Jak dla mnie to za małe okulary lornetki,czulem dyskomfort przy przylozeniu do oczu, mimo oparcia na lukach brwiowych .kóko dioptrażu b. niewygodne, pokrętło ostrosci moim zdaniem mogloby byc wieksze i polozone blizej srodka {ale to bylaby wtedy lornetka symetryczna},gdyż obracanie nim wyprostowanym palcem po dluzszym czasie moze byc meczące.Ja już straciłem zainteresowanie lornetkami typu 8x25 mm {chyba, żeby powstało cos podobnego w stylu 6-7x25 z wiekszymi okularami} i zwróce sie do 8x30 {choc tez wolalbym 6-7x30}.Niestety z lornetkami jest jak z butami, dla jednego wygodne, dla innego ani,ani.

kimek27 
Optyczny

Wysłany: Pią 20 Kwi, 2018   

Wybierajac mala lornetke liczymy sie z niedogodnosciami takimy jak male muszle oczne ( zeiss ma akurat jedne z wiekszych)
Kazda lornetka 30mm znow nie jest mala, i za kompaktowa uznac ja ciezko.
Cos za cos.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 21 Kwi, 2018   

Dla mnie klasa 20-25mm to klasa kieszonkowa. I tu do 1000 zł moim faworytem jest używana Leica 8x20 BC / BCA
28/30/32 - to klasa kompaktowa. I tu liderów mam dwóch: Monarch 7 8x30 / E II 8x30.
Wszystko większe to już full size, choc są tu wyjątki, np Leitz Tronvid 10x40 jest mniejszy i lżejszy niż Nikon EDG 10x32....

Odpowiedz do tematu