Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 Filtr do Canona 450D +KIT
Witam!!
Jestem amatorem i dopiero wszystkiego sie ucze, prosze o pomoc czy przy obecnym sprzecie jaki posiadam , warto robic zdjecia uzywajac filtra UV lub jakiegos innego uniwersalnego.... . Domyslam sie ze dla niektorych moje pytanie moze byc dziecinne ale zrozumcie mnie.
Dziekuje
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 01 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Niezbyt rozumiem co masz na mysli piszac "filtra uniwersalnego".
Filtr UV w zasadzie mozna uzywac jako ochrona przedniej soczewki obiektywu, ale ja nie mialem, nie mam i miec nie zamierzam.
Co innego to filtr polaryzacyjny, a do zdjec krajobrazu - szary polowkowy. Byly juz watki na ten temat.
Chodzi mi o to aby ktos mi pomogl jakich filtrow uzywac kiedy i czy warto, o polaryzacyjnym czytalem, o UV tez i z tego co wyczytalem lepiej go nie stosowac bo moga sie pojawic duszki itp........
Skoro o polarze czytales to ten watek pozostawie.
Co do polowkowego szarego, jest on przydatny przy fotografii krajobrazu.
Na przyklad: kadr masz podzielony na polowe. U gory masz niebo, nizej linia lasu. Matryca ma ograniczona rozpietosc tonalna, tzn. jesli pomiar swiatla ustawisz na niebo, to las wyjdzie Ci jako ciemna plama. Jesli na las, to zamiast nieba bedzie bialy przepal. Filtr polowkowy przyciemnia tylko polowe kadru dzieki czemu i las bedzie w miare poprawnie naswietlony i niebo niebieskie.
macbuj po pierwsze NIE PISZ tematów wielkimi literami. Do obiektywu kitowego ja bym nie kupował filtra UV. Jeśli już chcesz kupić to lepiej zainwestować w polaryzacyjny kołowy. Poczytaj inne tematy w tym dziale, a znajdziesz do czego służą poszczególne rodzaje filtrów.
Wysłany: Czw 07 Sie, 2008 Jaki filtr do Canon EF-s 17-85 f/4-5,6 IS?
Zastanawiam sie jaki kupic filterek UV czy Polaryzacyjny? Czym on sie roznia? W jakich warunkach uzywa sie poszczegolne filtry? I z jakiej firmy najlepiej kupic no i oczywiscie ktory model!
O filtrach UV : TU a o filtrach polaryzacyjnych : TU. Poczytaj trochę innych tematów z tego działu.
A krótko w praktyce: filtr UV będzie Ci służył w zasadzie tylko do ochrony obiektywu, nie pogarsza jasności, możesz go nie zdejmować z obiektywu.
Filtr polaryzacyjny umożliwia redukcję odbić światła, robienie zdjęć przez szybę, przyciemnienie nieba. W zależności jak ustawiony powoduje pogorszenie światła do 2 EV (dwie przysłony) używany jest więc tylko w specyficznych sytuacjach.
Do EF-S 17-85 mogę tobie polecić B+W 67 CIRCULAR-POL MRC. Szczególnie ze względu na jego jakość wykonania. Niedawno byłem w Grecji i w dzień go nie zdejmowałem. Spełniał dwie rolę - polaryzował światło i chronił przednią soczewkę. Jak się zakurzył to przecierałem go koszulką. Zarysowań na nim nie znalazłem. Jednak taki sposób czyszczenia TYLKO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10