Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XI Zlot Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki iMac?
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 212 razy
Posty: 7451
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 09 Lip, 2018 17:40   Jaki iMac?

Do tych co mnie znają, nie, piekło nie zamarzło, tylko muszę opuścić pokój i skompresować sprzęt aby zmiescić się na niewielkim stoliku, dlatego rozważam iMac'a.
Co mam? I7-3770 / 16GB RAM / R9 290X / 2x SDD + 3x HDD / nagrywarka Blu Ray / 3 monitory / Win10.
Co używam? Ligthroom / PS / Premier / Vegas i dodatkowe do authoringu, masterowaniu dźwięku oraz tworzenia, budowania płyt / Diablo 3 / odtwarzacze filmów z regulacją szybkości odtwarzania.
O ile to co z Adobe mam licencje PC/Mac, podobnie jak Diablo 3, tak nie wiem czym zastąpić programy od Sony i odtwarzacze multimedialne.
Co potrzebuję? IMac 27" tylko po 1 nie wiem czy 5K czy 2560x1440 i boję się o moc obliczeniową tych sprzetów. Mam do kupienia za równowartość około 4000-4500 modelu 17.1 na i5-6500 8GB i 1TB dyskiem. Za równowartość 350zł mogę rozszezyć to do 24GB RAM. Jestem też w stanie rozkleić ekran i zmienić dysk na jakiegoś SSD. Pozostaje temat nagrywarki Blu Ray i samej szybkości pracy. Nie ukrywam że czasem dla odstresowania lubię w coś pograć.
Znajoma która działa na Mac ma model w starszej obudowie niż A1419 i radzi mi zakup starszego modelu bo ponoć łatwo tam wszystko wymieniać i jest bardziej kompatybilne. Tu mam na oku
iMac 12,2/i5-2500S/8GB Ram/1TB HDD/6770/27" za około 2000zł.
A może zamiast tego szukać nowoczesnego PC typu AiO?
I jeszcze jedno. Obecny sprzęt kontroluje 6 drukarek, pozbędę się trzech, dyski też umieszczę w NAS lub małym serwerze za to sam sprzęt musi być absolutnie bezszmerowy. Czy te nowe iMacki są naprawdę ciche?
  
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






komor 
Moderator



Pomógł: 364 razy
Posty: 19704
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 11 Lip, 2018 23:43   

Ciche, jeśli CPU nie pracuje na maksa przez długi czas. Nowe iMaki rzeczywiście to klejona jednorazówka i owszem, można coś otwierać, wymieniać, ale w znacznie bardziej ograniczonym zakresie niż kiedyś. Gdy pod Mac OS będą chodzić gorzej niż pod Win, nie tylko z powodu raczej słabszej karty graficznej niż mógłbyś mieć w PC, ale ze względu na sterowniki. Biorąc pod uwagę Twoje inklinacje do samodzielnego grzebania moim zdaniem lepiej wyjdziesz kupując „iMaka” produkcji Della, czy kto tam w świecie PC produkuje podobne konstrukcje z ekranem i komputerem w jednej obudowie. Bo jak rozumiem zalety Mac OS i tak do Ciebie nie przemawiają i korzystałbyś z Windows, co na iMaku jest oczywiście też możliwe i to chyba nadal bez skutków negatywnych.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 212 razy
Posty: 7451
Skąd: Halifax
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018 00:44   

Nie no, jak już bym miał OS X to i bym na nim działał. Jedynie z oprogramowania Sony musiałbym zrezygnować.
Jak jest z dostępem do nagrywarek Blu Ray i oprogramowaniem do tworzenia płyt?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 364 razy
Posty: 19704
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018 10:51   

Wojmistrz napisał/a:
Jak jest z dostępem do nagrywarek Blu Ray i oprogramowaniem do tworzenia płyt?

Jest, ale płyty to obecnie już dla Apple historia, więc tradycyjnie dla nich, ich darmowe i całkiem przyzwoite iDVD od dawna nie jest rozwijane i nie działa na aktualnych wersjach systemu. Ostatnia wersja jest z 2011 roku. Są programy firm trzecich, które wypełniły tę lukę. Roxio Toast kiedyś był standardem jeśli chodzi o backupy i ogólnie obsługę CD/DVD (stosowałem przez dobre kilka wersji), potem doszły funkcje związane z DVD-authoring, czyli kreacja menu itd. Są też tańsze programy, ale nie mam o nich zdania.

Samą nagrywarkę BR podłączysz raczej każdą, która ma USB i nie jest dziwnym wynalazkiem, zwykle na pudełku jest też logo MacOS. Ja osobicie w BR nigdy już nie wszedłem, DVD to ostatni okrągły nośnik, którym się jeszcze czasem posługuję, mam zewnętrzną nagrywarkę Asus z Mediamarktu za 2-3 stówy i działa bez problemu. Jak teraz przeglądam ofertę polskiego MM to nie widzę zewnętrznych nagrywarek BR, tylko napędy do włożenia do slotu 5.25". Hm…
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 212 razy
Posty: 7451
Skąd: Halifax
Wysłany: Czw 12 Lip, 2018 23:12   

No to nie dobrze. Ja akurat daję klientom płyty CD/DVD/BD w zależności od treści. Używam DVD Architect Studio 5.0 od Sony i świetnie szykuje się na nim filmy zarówno pod płyty DVD jak i Blu-Ray. Programik całkiem szybko tworzy .iso płyty, potem tylko wypalam, drukuję okładki, wkładam do pudełek, robię nadruk na płytach (tu też przez lata się wiele zmieniło, bo obecnie są dostępne wodoodporne z ślicznym połyskiem) i wygląda to po prostu świetnie :mrgreen: Zaczynam się bać, że będę musiał gdzieś w szafie kisić specjalnie PC z nagrywarką Blu-Ray.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 364 razy
Posty: 19704
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 13 Lip, 2018 16:41   

Zawsze napęd 5.25" można wsadzić do zewn. obudowy, teraz jak jest USB3, to nie trzeba nawet żadnych Firewire czy innych dawnych makowych rozwiązań. Tak czy owak nie widzę dla Ciebie specjalnie powodu do przesiadki z Win na Mac, biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na ile zdołałem je poznać.

Jeśli dobrze rozumiem problem, to jest jakaś różnica między iMakiem stojącym na stole, a równie dużym monitorem i wieżą PC stojącą pod stołem? Szczególnie jeśli miałyby dojść zewnętrzne duperele typu nagrywarka, dodatkowe dyski, czy cokolwiek się pojawi, czego do iMaka nie wepchniesz, a do towera – owszem.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 212 razy
Posty: 7451
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 13 Lip, 2018 18:08   

Przeprowadzam się z pomieszczenia 6m² do "komórki" pod schodami niczym Harry Potter :mrgreen: Różnica taka, że u niego mieściło się jakieś posłanie, a u mnie na podłodze będzie 1,44m² i skos od wysokości 130cm do około 2/3 sufitu. Muszę się tam przenieść już niedługo, a potrzebuję minimum 2 monitorów i podobnie nie wiem, co zrobić z trzema głównymi drukarkami np maleństwem Epson P800. Projektuję tą przestrzeń i walczę o kompromis między kubaturą, a przyjemnością pracy i rozrywki. Do tego muszę mieć przestrzeń na segregatory od księgowości dostępne na zawołanie, mały magazyn na płyty i papiery do drukarek oraz graciarnię sprzętu foto. Sporo już obmyśliłem i zaprojektowałem, np specjalny stolik z zamontowaną górą od krzesła obrotowego i wygodnym oparciem, gdzie będzie się mieścił papiery foto A2 i sporo więcej. Uwierz, maszyna AiO to dla mnie najlepsze rozwiązanie i dlatego nie cieszy mnie potrzeba posiadania zewnętrznej nagrywarki Blu-Ray - to kolejne centymetry. Teraz martwi mnie raczej szerokość iMaca 27" ponieważ ma 65cm, a mój monitor 62cm więc będę musiał ustawić je pod większym kątem niż planowałem, na szczęście futryna drzwi chyba uratuje nieco sytuację :)
Na iMac działa bluetooth? Chodzi mi o słuchawki bezprzewodowe. Oczywiście o dongla nie trudno, ale wolałbym nie zajmować specjalnie portu USB.
Co do nagrywarki, to chyba ją przymocuję pod stołem :P Podobnie rozważam teraz opcję, że zamiast AiO zrobić kompa na desce i umocować pod stołem, jedynie zrezygnować z kilku dysków.
  
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 364 razy
Posty: 19704
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob 14 Lip, 2018 00:33   

Wojmistrz napisał/a:
Na iMac działa bluetooth?

Tak, od 2003 roku opcjonalnie, standardowo od 2005. Generalnie jeśli chodzi o aktualne modele to polecam https://www.apple.com/imac/specs/ starsze modele: https://support.apple.com/specs oraz niezależne witryny, np. https://everymac.com
 
 
jankowsky 
Nowy


Posty: 5
Wysłany: Dzisiaj 12:07   

Imac dosyć droga sprawa, aczkolwiek to fajna opcja, dla kogoś, kto używa już innego sprzetu od Apple'a bo wszystko fajnie się paruje i ma ze sobą dobre współgranie. Co do konkretnego produktu, raczej Ci nie pomogę, bo styczność mam tylko z iphonem osobiście.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12