Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To co na razie wiemy, to tyle, ze Steiner wyłącznie na Amerykańskim rynku w przypadku tanszych lornetkę odszedł od obudowy z metalu, na rzecz tworzyw
Odpowiedz mi proszę z czego jest wykonana obudowa serii Nighthunter? Dla ułatwienia dodam, że jest to ten sam materiał, z którego od 50 lat Steiner wykonuje swoje najbardziej trwałe lornetki, co uczyniło go największym na świecie dostawcą lornetek militarnych.
Dość często odnoszę wrażenie, że piszesz kolejnego posta nie zadawszy sobie trudu przeczytania co napisali inni, ani nawet zerknięcia i zapoznania się z linkami wstawionymi do wątku.
A porównanie z Terrą ED w każdym miejscu nietrafione. Terra ED to gorzej wykonany model o mniejszym polu, który w ramach cięcia kosztów jest robiony w Chinach. Poza tym Zeiss nigdy nie różnicował ofert w stosunku do rynku.
Steiner różnicował zawsze. Więc wcale nie mamy gwarancji, że w Europie pokaże się seria XC (tak jak nigdy nie pokazał się Nighthunter 10x56, który w USA był od zawsze kiedyś w wersji Porro teraz w wersji roof). Poza tym XC nie jest to seria gorzej wykonana (wręcz przeciwnie wydaje się mieć leprze własności mechaniczne niż europejskie Ranger i SkyHawk), ma lepsze pola i nie jest robiona w Chinach. Gdzie tu analogia do Terra ED?
Na razie ta lornetka mnie nie ekscytuje prawie zupełnie. Za dużo widziałem przeciętnych dachówek Steinera. Ekscytują mnie pola. W klasie 32 mm nikt obecnie nie robi dachówek z tak ogromnymi polami. Razem z nowym Commanderem 7x50, także z wyraźnie zwiększonym polem, sugeruje to nowe podejście w Steinerze, który nigdy polami nie imponował na tle konkurentów. I witam to z ogromną radością.
P.S. Teraz sprawdziłem też dokładnie. Z Makrolonu jest nie tylko XC, ale także Rangery, SkyHawki, Nighthuntery a także wojskowe Steinery począwszy od wypuszczonego 50 lat temu Steinera Dienstglas Fero D12. Ot takie tam plastiki fantastiki, które hurtem zamawia amerykańska czy niemiecka armia...
Wielkie pole, i ja o tym marzę... Pożyjemy zobaczymy, nie będę wojował za produkt którego nie widzialem. Tanie Steinery jakie widziałem były dosc słabe optycznie.
Steiner już jest .Bardzo dobry zakup, lornetka bardzo ostra w środku pola obraz krystalicznie czysty porównuje z nikonem EII pole jest mniejsze ale wiedziałem na co się decyduje. Transmisja jest najlepszą zaletą steinera piękne żywe kolory, wspaniały kontrast takiego odwzorowania barw nie ma w nikonie. Jestem ..bardzo zadowolony.. z zakupu.
Pancerny sprzęt bardzo dobry optycznie, nie mam obaw o ekstremalne użytkowanie w terenie.
[ Dodano: Sob 20 Cze, 2015 09:41 ]
Bardzo duży komfort użytkowania, jest lekka można prowadzić obserwacje jedną ręką. Muszę to jeszcze raz napisać piękne kolory i ostrość pole 130m wystarczające.
Wysłany: Sob 20 Cze, 2015
Czyli dziś Nighunter rządzi...Gratuluję także bo miło cieszyć się nabytkiem z wyższej półki. Ciekaw jestem czy masz jeszcze Talona a jeśli to jak plasujesz tą lornetkę na tle innych?
Dzięki. Abs Talona miałem na zlocie i porównywałem z wszystkimi lornetkami z wyższej półki. To bardzo dobra lornetka duże pole widzenia mechanicznie pierwsza liga. Nie wiem jak teraz cena ja kupiłem na wyprzedaży w cyfrowe za 1.100 zł więc to była okazja.
NoVik na ostatnim festiwalu optycznym w Łochowie Nawigatora 7x30 można było kupić za 700 zł . Wersja z lepszymi powłokami ( PRO ) kosztowała 1100 zł . Ale to były ceny specjalnie na festiwal . Za te pieniądze trudno znaleźć coś lepszego z gwarancją . Ale jeżeli chcesz ganiać z lornetką po polach i lasach , bez względu na warunki atmosferyczne . Możesz poszukać lepszej optyki , tyle że używanej . Bardzo lubię starsze Leica BA i BN . Ostatnio kupiłem Leicę 8x32 BA za 1500 zł od myśliwego . Widać ślady używania , ale optycznie i mechanicznie jest bez zarzutu . W idealnym stanie kosztowała by 3000 zł . Ale wtedy żal by mi było ganiać z nią po błocie .
Wiem jak jest ze sprzętami od myśliwych... 😥
Za dwa lata (o ile Pan Arek zarządzi) moja obecność na festiwalu staje się niemal obowiązkiem 😋
Starsze modele Leica BA BN koledzy udostępnili w innym temacie o klasykach i naprawdę - to piękne lornetki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9