Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Sie, 2008 Sigma 100-300 i 70-300 HSM II dla Pentax
Witam.
Właśnie wrócilem z urlopu gdzie dość dużo czasu poświęcilem na fotografowanie - najczęściej przeze mnie używany był Tamron 70-300 LD Di którym wykonałem sporo ładnych zdjęć - także na ganionej maksymalnej ogniskowej i do ostrości tego szkła się nie czepiam, AF też nei jest tak tragiczny jak go malują ale drażni mnie i to bardzo aberracja na długim końcu tego obiektywu (pojawia się w pełnym słońcu i cierpi na nią gro moich zdjęć). W związku z powyższym zastanawiam się nad:
a. Sigmą 100-300 APO EX DG
b. Sigmą 70-200 DG Macro HSM II z telekonwerterem x2
Cena jest podobna. Korpus do którego te szkła miały by być podpięte to K200D. Zasadnicze pytanie: Czy HSM z opcji B będzie działał z telekonwerterem?
Jeśli nie - zamawiam 100-300, jeśli tak - mam zgryz...
Mam Sigmę 100-300 f/4 HSM i mogę spokojnie polecić to szkło. Możesz zresztą poczytać o nim i wszędzie zobaczysz to samo: same pochwały, bo oferuje profesjonalne osiągi za jeszcze w miarę amatorskie pieniądze. Pozdrawiam.
nazgul, jak na razie nie ma jeszcze ŻADNEJ sigmy z HSM do pentaxa...
Są jedynie wersje napędzane przez śrubokręt...
Będzie lada moment. Na adorama.com już mają w ofercie 70-200/2.8 HSM II (oczekiwanie na dostawę, można zamawiać) i zakładam, że skoro to nowy produkt to HSM może już mieć i w wersji Pentax.
Jeśli pomimo opisu okaże się ona wersją śrubokrętową będę się czuł nieco oszukany.
Pre-PMA 2008: Sigma has announced the launch of 70-200mm and 50-150mm constant f/2.8 lenses for Pentax and Sony owners wanting lovely bright, sensibly-priced telephoto zooms. Both are part of Sigma's premium EX range and include hypersonic focusing motors and apochromatic design.
Faktycznie, masz rację trochę się rozpędziłem. Ciągle myślę "nikonowskimi" kategoriami. Szkoda, że nie robią tego szkła pod Pentaxa; uśmiech od ucha do ucha gwarantowany. Życzę trafnego wyboru i pozdrawiam.
Faktycznie, masz rację trochę się rozpędziłem. Ciągle myślę "nikonowskimi" kategoriami. Szkoda, że nie robią tego szkła pod Pentaxa; uśmiech od ucha do ucha gwarantowany. Życzę trafnego wyboru i pozdrawiam.
Dzieki
A co do AF pojde sobie do salonu Sigmy i sie pobawie. Skoro jest wersja PKAF to musi to jakos dzialac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11