Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie rozważałem, ale jeśli jest tak dobra jak 8,5x44 (oczywiście czytałem test) to bardzo ciekawa propozycja.
Ja jednak w poczekalni zakupowej mam, z podobną źrenicą SE 12x50. Uganiałem się za nią od pół roku i narazie mi się znudziło, bo albo nikt nie chce sprzedać, albo za drogo...
Ta Kowa jest ciekawa, tyle, że pewnie wolałbym, jeśli już to z drugiej ręki, a z tym pewnie byłby kłopot...
Chyba jednak zostanę przy 10x50
Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie!:)
A tak przy okazji, znasz może Deltę Titanium ML 10x50 Z IF ? W bazie jej nie ma, a i w Delcie coś kręcą..:)
Mój kolega ma coś takiego w straży granicznej. Bardzo fajna lornetka:)
Genesis 10.5x44 podobał mi się bardziej niż 8.5x44. To jest fantastyczna lornetka - moim zdaniem o wiele lepsza od Zeissa Conquesta czy tym bardziej Nikona MHG. Do Swarków EL jednak trochę brakuje. Faktycznie mało ich jest na rynku wtórnym - przez długi czas na nią polowałem i w końcu mnie też się znudziło. W między czasie trafiłem raz na 8.5x44 za 2 500. W takiej cenie 10.5 byłby świetną okazją. Nikonów SE jest chyba trochę więcej "na rynku". Trafiają się zadbane egzemplarze poniżej 2500 - to też jest cudowna lornetka...
Żadnego Ultravida nie miałem nigdy w rękach. Spośród Meostarów tylko 7x42 - bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Ostra, kontrastowa i rewelacyjnie sprawująca się pod światło (chyba nie miałem w rękach lepszej lornetki pod tym względem). Niestety miała sporą AC - gdyby nie to, niewykluczone, że bym ją wtedy kupił. Z testu Arka wynika niestety, że w 10x50 to też jest spory problem.
adaher, no to skoro rozważasz też 12x50 to może Meopta Meostar 12x50 HD? To model z upgradem (HD), którego nie zrobili w 10x50. Tak więc Meopta 12x50 jest zauważalnie lepsza niż 10x50. Patrzyłem przez 12x50 HD na naszym Festiwalu w Łochowie i zrobiła na mnie naprawdę bardzo dobre wrażenie.
Dzięki Leniwiec:) Właśnie za ok 2500 chciałem takiego SE 12x50 kupić. Choć raz zostałem "pouczony" na jednym z forów, że za tyle się nie da(rzuciłem wstępną propozycję 2300)
Podobno (info z Laniusa) Nowsze meostary nie mają już takiego problemu z zażółceniem jak pierwsze sztuki. No muszę po prostu ją gdzieś dorwać...
Dziękuję Arku za kolejną poradę:) Parametry 12x50 zarezerwowane dla Nikona SE...:)
I tę lornetkę prędzej czy później będę miał, myślałem, że prędzej, okazuje się, że jednak później...:(
Właściwie to "okazja czyni złodzieja" Na liście wymarzonych lornetek są jeszcze inne...:) Gdyby się trafił dobry egz. SE to 10x50 by poczekało...
A co do tej Delty to miałem przyjemność (choć krótką) popatrzenia przez nią:) Myślę, że to coś w stylu Titanium 8x56 ED tylko w gabarytach Titanium 7x50 mechanicznie dużo lepsza... taki mix:)
Mała zwinna(jak na porro 10x50 oczywiście) Pole ok 65 * Dość dobre odwzorowanie barw, ładny kontrast, ogólnie bardzo fajna lornetka(oglądałem wersję z podziałką)
Od mojej Ecotone WP2 zdecydowanie lepsza! Miałem niestety tylko ok. pół Godzinki na Popatrzenie i porównanie
Zastapienie CF indywidualnym ustawieniem ostrosci dobrze by zrobilo delcie titanium porrro, zwlaszcza modelowi 8x56. Cf w lornetkach z tej serii jest tak dupiaty, ze mniej problematyczne i mniej czasochlonne przy odrobinie wprawy, byloby ustawianie kazdego z okularow z osobna
Witam.
Arek, muszę powiedzieć, że mocno przekonałem się to Trinovida, dzięki za podpowiedź!:)
Pisałeś, że optycznie bardzo podobna do Ultravid BR, ale interesuje mnie to czy muszle oczne mają podobną regulację jak w Ultravidach? Jak dla mnie to system rewelacyjny!!! W EL 10x50 komfortowa odległość była ok. 2 mm poniżej środkowego położeniem muszli (taki peszek:)
W Ultravidzie te minimalne skoki były kluczowe (jedna pozycja-nie całe pole, kolejna-idealnie na styk, następna-fasolki...)
Tę jedną rzecz Swarek mógłby skopiować...
No więc pytanie; czy w Trinowidzie jest tak samo?
Różnice w wadze i designie do przełknięcia (nie ukrywam, że ultravid bardzo mi się podoba), zwłaszcza, że to pewnie ok 1000zł mniejszy koszt...
Jeszcze raz dziękuję!
Adaher ... muszle oczne w Trinovidach są albo schowane ( dla okularników ) , albo maksymalnie wysunięte . Nie ma żadnej pośredniej regulacji . To jedyny minus tych wspaniałych lornetek . W modelu 8x32 BA widzę całe pole ( 135 m ) . Ale już w 7x42 BN widzę ( niestety ) tylko 130 m , zamiast pełnych 140 m . Zauważyłem że niektórzy zakładają gumowe simeringi i wsuwają muszle oczne . To działa
Dzięki Wiking
Ja mam taki mega profesjonalny patent (np. w Ecotone-na zdjęciu wyżej) frotki do włosów od moich Dziewczyn (tylko jakoś czarnych nie używają...:) Ale gdybym kupił Trinovida, to wstąpię do sklepu i wykosztuję się na komplet czarnych!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13