Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Lornetkę kupiłem w grudniu 2016r nową. Po około roku wyczułem, że okleina zaczyna lekko odstawać w środkowej części tubusów, a obecnie także w okolicy muszli ocznych. Może nie przytrafiło mi się to pierwszemu ?. Wysłać do naprawy już, a może jeszcze poczekać jak będzie gorzej. Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Jeżeli odczuwasz dyskomfort trzymając ją w rękach , oczywiście wyślij do serwisu . Ale przyznać muszę że jestem zaskoczony . Gdyby to było po 10 latach intensywnego użytkowania , to jeszcze bym zrozumiał . Wszystkie egzemplarze Swarovskiego EL i SLC jakie miałem w rękach , były perfekcyjnie wykonane .
Dokładnie to użytkuję codziennie od prawie 26-ciu m-cy. Dyskomfort na razie mam tylko w głowie. Ten luz okleiny znika na mrozie, np wczoraj przy minus 8 st. Może właśnie skurcze temperaturowe są przyczyną powstania tej wady. Ale inne moje lornetki tego nie miały.
Myślę że różnica temperatur jest największym wyzwaniem dla lornetek . A w Suwałkach potrafi być zimno . Możesz zdradzić tajemnicę jak wyglądała Twoja lornetkowa ewolucja . Od jakiej lornetki zaczynałeś i dlaczego zdecydowałeś się na tak topową lornetkę z najwyższej półki ? . Dla wielu ludzi wydatek ponad 2000 zł na lornetkę to czysta abstrakcja .
Moja droga : pierwsza lornetka to Vixen apex pro 10x50 jako przeglądówka do astro, około 12 lat temu. Później Vixen AFN 8x32, Zeiss conqest 8x42. Zeissa sprzedałem. vixeny oddałem dla synów. Kupiłem też w mìędzyczasie Fuji 16x70 do astro i M7 8x30. Więc dużo tego nie było z dwóch powodów, po pierwsze mam bzika na tle szkiełek po drugie czytałem Optyczne, po trzecie to moja ostatnia lornetka kupiona w zamian za refraktor apo 120/900 i za pieniądze z jego sprzedaży. To wyszło 3 powody ale tylko z grubsza. Nauczyłem się, że im mniej kupuję sprzedaję itd to taniej wychodzi. Dzìęki za radę Wiking, dalej nie wiem co robić, więc jeszcze pomyślę.
Klej puścił od ciepła/zimna pewnie, mam tak w jednym malym skwarku, jakoś bardzo mi nie przeszkadza. Możesz wysłać do skwarka albo zanieśc do sklepu oni wyślą do serwisu i wymienią gumy na nowe.
W mojej 42 EL zdejmowałem jedną strone sam, guma sie ciut rozciągla, ale po ponownym podklejeniu i ułożeniu jest ok.
Przy muszlach okleina nie jest wogóle klejona, żeby był łatwy dostęp do pierścienia mocującego okular. Jeśli odstaje przy okularach na tyle że pokrętło ostrości trze o gume, wtedy trzeba wymienić ogumowanie na nowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9