Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
pytanie techniczne Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Autor Wiadomość
Cook74 
Nowy
Cook74

Wysłany: Wto 26 Mar, 2019   pytanie techniczne Carl Zeiss Jena Deltrintem 8x30

Dzień dobry,
mam pytanie o optykę i użytkowanie owej lornetki.
Kilka dni temu wszedłem w posiadanie takowego modelu. Lornetka zewnętrznie w bardzo dobrym stanie, praktycznie bez śladu używania. Z numeru seryjnego wywnioskowałem, że rok produkcji to przełom 1985/86 r. Powłoki są całe, szkła czyste. O rozmyciu obrazu na brzegach już doczytałem, ze to standard w tej lornetce. Natomiast mam pytanie dotyczące odczuć po tym jak przestaję patrzeć przez nią. Mój wzrok jest jakby nie ostry, musi minąć chwila 2-3 sek. zanim złapię ostrość wzroku. Zwłaszcza takie odczucie mam na lewym oku. Czy jest to jakaś wada mojego modelu ? Rozkolimowania nie zaobserwowałem. Obraz jest czysty i jednolity i gdyby nie ta przypadłość to byłoby super. Dla porównania - patrząc przez drugą lornetkę (Kowa Prominar 8x32 XD ) w ogóle takiej sytuacji nie zaobserwowałem.
Podpowiedzcie proszę co o tym sadzicie ?

Pozdrawiam,
Tomek

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Wto 26 Mar, 2019   

Skoro z Kową nie ma problemu to znaczy, że wzrok masz ok :lol:

Podstawowe wyjaśnienie takich objawów to obserwacja przez rozkolimowaną lornetkę. Jednak o ile lornetka nie jest rozkolimowana to może być coś znacznie gorszego - czyli jest składakiem. Może być tak, że tory optyczne są różne (np. z różnych egzemplarzy) i mają różne powiększenie. Na tyle różne, że Twój błędnik tego nie nadrobi.

Cook74 
Nowy
Cook74

Maciek napisał/a:
Skoro z Kową nie ma problemu to znaczy, że wzrok masz ok :lol:

Podstawowe wyjaśnienie takich objawów to obserwacja przez rozkolimowaną lornetkę. Jednak o ile lornetka nie jest rozkolimowana to może być coś znacznie gorszego - czyli jest składakiem. Może być tak, że tory optyczne są różne (np. z różnych egzemplarzy) i mają różne powiększenie. Na tyle różne, że Twój błędnik tego nie nadrobi.

czyli nie wszystko złoto co się świeci :( jak to w życiu bywa, frycowe trzeba zapłacić... i jak tu mieć zaufanie do ludzi. echhh

dziękuje za informację

Maciek 
Maniak

Kiedyś na Allegro wypatrzyłem Naima Nait 5si w dobrej cenie. Sprzedawca był niedaleko, więc wsiadłem w samochód i bez zapowiedzi pojechałem aby przed zakupem sprzęt odsłuchać.

Na miejscu zastałem domek jednorodzinny ze starym wytartym napisem "Naprawa RTV", bus na numerach GB i kontener na elektrośmieci. Sprzedawcą okazał się młody cwaniaczek nie mający pojęcia o sprzęcie, a całą "robotę" odwalali jego ojciec i wujek. W starych szarych fartuchach mozolnie naprawiali popsuty sprzęt a sterta obudów i płytek w kontenerze świadczyła o tym, ze robią jedną sztukę z kilku. Z odsłuchu i kupna oczywiście zrezygnowałem.

Jak zobaczycie dobrą ofertę sprzedaży sprzętu audio, to o ile sprzedawca ma więcej niż 2 - 3 sztuki nie dajcie się nabrać. Nawet jak pisze, że to komis czy inne brednie.

Cook74 
Nowy
Cook74

Maciek napisał/a:
Kiedyś na Allegro wypatrzyłem Naima Nait 5si w dobrej cenie. Sprzedawca był niedaleko, więc wsiadłem w samochód i bez zapowiedzi pojechałem aby przed zakupem sprzęt odsłuchać.

Na miejscu zastałem domek jednorodzinny ze starym wytartym napisem "Naprawa RTV", bus na numerach GB i kontener na elektrośmieci. Sprzedawcą okazał się młody cwaniaczek nie mający pojęcia o sprzęcie, a całą "robotę" odwalali jego ojciec i wujek. W starych szarych fartuchach mozolnie naprawiali popsuty sprzęt a sterta obudów i płytek w kontenerze świadczyła o tym, ze robią jedną sztukę z kilku. Z odsłuchu i kupna oczywiście zrezygnowałem.

Jak zobaczycie dobrą ofertę sprzedaży sprzętu audio, to o ile sprzedawca ma więcej niż 2 - 3 sztuki nie dajcie się nabrać. Nawet jak pisze, że to komis czy inne brednie.
ludzka pazerność nie zna granic. dla 2-3 stówek robić z siebie "małpę" oczywiście ich nie obrażając :)

Arek 
Redaktor

Cook74, poświeć latarką w obiektywy, okulary i pryzmaty, popatrz na odbicia i na stan soczewek. Jeśli będą różnice pomiędzy torami, to będziesz miał wyjaśnienie.

Cook74 
Nowy
Cook74

Arek napisał/a:
Cook74, poświeć latarką w obiektywy, okulary i pryzmaty, popatrz na odbicia i na stan soczewek. Jeśli będą różnice pomiędzy torami, to będziesz miał wyjaśnienie.

popatrzyłem tak jak napisałeś ale nic mi to niestety nie mówi. według mnie wszystko wygląda tak samo. jakbym zrobił jakaś fotkę można by coś ze zdjęcia stwierdzić ?

Maciek 
Maniak

Spróbuj tak,
- najpierw jeszcze raz sprawdź kolimację, czyli połóż lornetkę na czymś stabilnym i wyceluj ją w odległy obiekt (gwiazda, czubek wieży kościelnej), następnie patrząc obuocznie oddalaj się od lornetki. Tak do 20 - 30 cm obraz nie powinien się rozdwoić, w przeciwnym razie kolimacja do poprawki. Zazwyczaj nie jest to problem - a w takiej starej niemieckiej lornetce samemu łatwo da się to naprawić - (jak to mówił Benny z Gangu Olsena: ślepy laską by otworzył :wink: )
- jak kolimacja jest w porządku to umocuj lornetkę nad stołem okularami do blatu nad kartką w kratkę. Następnie poświeć w obiektyw latarką (ale taką z rozproszonym światłem - nie z punktową diodą). Następnie zmierz średnicę kręgu światła w obydwu torach. Możesz też zmierzyć średnice wyjściowe w obu torach ale to wymaga lupy i suwmiarki. Jak średnice będą różne to lornetka na szmelc.

toomkoo7474 
Rozmowny

A moze pokretlo dioptri nie jest ustawione prawidlowo,moze jest pozornie na 0 a mimo to ostrosc w obu torach sie rozni,ja zawsze sprawdzam tym samym okiem to lew tor i prawy na przemian czy ostrzy tak samo na ten sam obiekt i czesto pokretlo dioptri nie jest w punkcie 0,tez nie mam pojecia czy to by mialo wplyw na taki efekt utraty ostrosci widzenia po odjeciu lornetki od oczu,ale moze,to tylko sugestia,.

goornik 
Optyczny

Po pierwsze Zobacz, czy masz ten sam efekt trzymajac lornetkę odwrotnie - patrząc lewym okiem przez prawy okular, prawym przez lewy.
Po drugie - DOKŁADNIE sprawdz kolimację, nieruchomo montując lornetkę ustawioną na Twój rozstaw oczu.
Spóbuj też oswajać oczy z tą lornetką, kręcąc pokrętłem ostrości delikatnie "Przód / tył"

Cook74 
Nowy
Cook74

Wysłany: Sro 27 Mar, 2019   

Maciek napisał/a:
Spróbuj tak,
- najpierw jeszcze raz sprawdź kolimację, czyli połóż lornetkę na czymś stabilnym i wyceluj ją w odległy obiekt (gwiazda, czubek wieży kościelnej), następnie patrząc obuocznie oddalaj się od lornetki. Tak do 20 - 30 cm obraz nie powinien się rozdwoić, w przeciwnym razie kolimacja do poprawki. Zazwyczaj nie jest to problem - a w takiej starej niemieckiej lornetce samemu łatwo da się to naprawić - (jak to mówił Benny z Gangu Olsena: ślepy laską by otworzył :wink: )
- jak kolimacja jest w porządku to umocuj lornetkę nad stołem okularami do blatu nad kartką w kratkę. Następnie poświeć w obiektyw latarką (ale taką z rozproszonym światłem - nie z punktową diodą). Następnie zmierz średnicę kręgu światła w obydwu torach. Możesz też zmierzyć średnice wyjściowe w obu torach ale to wymaga lupy i suwmiarki. Jak średnice będą różne to lornetka na szmelc.
no i według tego co piszesz, sprawa jest jasna. Patrząc prze lornetkę normalnie obraz jest ok. Ale w momencie oddalania się od lornetki już przy 10-15 cm obraz się rozjeżdża w pionie. Testu z kartka nie robiłem, sprawdzę to wieczorem jak wrócę do domu.

Cook74 
Nowy
Cook74

goornik napisał/a:
Po pierwsze Zobacz, czy masz ten sam efekt trzymajac lornetkę odwrotnie - patrząc lewym okiem przez prawy okular, prawym przez lewy.
Po drugie - DOKŁADNIE sprawdz kolimację, nieruchomo montując lornetkę ustawioną na Twój rozstaw oczu.
Spóbuj też oswajać oczy z tą lornetką, kręcąc pokrętłem ostrości delikatnie "Przód / tył"
przy tej metodzie moje obserwacje są następujące.
Patrząc odwrotnie - obraz wygalada tak samo.
Obraz patrząc normalnie, lornetka nieruchoma - pokrywa się, ewentualnie na lewym oku trochę większe rozmycie.

Cook74 
Nowy
Cook74

toomkoo7474 napisał/a:
A moze pokretlo dioptri nie jest ustawione prawidlowo,moze jest pozornie na 0 a mimo to ostrosc w obu torach sie rozni,ja zawsze sprawdzam tym samym okiem to lew tor i prawy na przemian czy ostrzy tak samo na ten sam obiekt i czesto pokretlo dioptri nie jest w punkcie 0,tez nie mam pojecia czy to by mialo wplyw na taki efekt utraty ostrosci widzenia po odjeciu lornetki od oczu,ale moze,to tylko sugestia,.
korzystając z tego rozwiązania zaobserwowałem, patrząc prawym okiem - prawy okular - ostrość ustawiona, pokrętło w okolicy zera. Patrząc prawym okiem przez lewy okular ostrość w sumie taka sama ale zdecydowanie bardziej rozmyte brzegi. Określając to procentowo ok. 20%. Patrząc na moje spostrzeżenia odnośnie odczuć widzenia po odjęciu lornetki to mój dyskomfort dotyczy w szczególności lewego oka. Chyba cos z ta lewa strona jest nie tak.

adaher 
Maniak

Ja mam taki dodatkowy test kolimacji, który przy braku idealnego skolimowania skutkuje podobnym efektem co u Ciebie...
Może znacie taką metodę, ale nie doczytałem nigdzie... mianowicie patrzę standardowo na odległy punktowy obiekt (na tyle jednak wyraźny, że widoczny także bez lornetki) wpatruję się chwile, "rozluźniam" maksymalnie wzrok (głupie sformułowanie...:) i szybko odkładam lornetkę od oczu. Jeśli obraz dwóch, przykładowo latarni, się schodzi, to wiadomo, oczy kompensowały rozkolimowanie... Dodam tylko, że czasem nawet na 30cm oddalona lornetka nie wyglądała na rozkolimowaną a ten "test" pokazywał jednak co innego...

Cook74 
Nowy
Cook74

adaher napisał/a:
Ja mam taki dodatkowy test kolimacji, który przy braku idealnego skolimowania skutkuje podobnym efektem co u Ciebie...
Może znacie taką metodę, ale nie doczytałem nigdzie... mianowicie patrzę standardowo na odległy punktowy obiekt (na tyle jednak wyraźny, że widoczny także bez lornetki) wpatruję się chwile, "rozluźniam" maksymalnie wzrok (głupie sformułowanie...:) i szybko odkładam lornetkę od oczu. Jeśli obraz dwóch, przykładowo latarni, się schodzi, to wiadomo, oczy kompensowały rozkolimowanie... Dodam tylko, że czasem nawet na 30cm oddalona lornetka nie wyglądała na rozkolimowaną a ten "test" pokazywał jednak co innego...
przy zastosowaniu tej metody, popatrzyłem na odległy komin i dopiero miałem zeza na lewym oku. Komin stało prosto a lewe oko jakbym miał skierowane w prawy górny róg .. normalnie szkoda gadac.

Odpowiedz do tematu