Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zachęcić do kupna lornetki
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Nie 31 Mar, 2019   Jak zachęcić do kupna lornetki

Temat może się wydawać śmieszny , ale ... kilka razy próbowałem . I tylko raz mi się udało . Z moich doświadczeń wynika że są ludzie których nic nie interesuje . Nie mają żadnych pasji , żadnych zainteresowań , żadnej potrzeby odkrywania , poznawania , szukania . Wiem też że nie uda mi się namówić osoby chorej na ciężką depresję . Lornetki są przyrządami optycznymi które zawsze można mieć przy sobie , mamy pod ręką cudowny wynalazek naszej cywilizacji ... sokoli wzrok . Dzięki temu możemy dostrzec niebezpieczeństwo z odległości wielu kilometrów . Możemy podziwiać piękno przyrody . Możemy się zachwycać ogromem kosmosu . Możemy dostrzec osobę która potrzebuje pomocy . Możemy poznawać , odkrywać , szukać . Możemy zaspokajać naszą wrodzoną ciekawość . Możemy wspaniale bawić się z naszymi dziećmi i wnukami . A jednak są ludzie którzy nie czują takiej potrzeby . Często słyszę ... ja mam 150 kanałów w telewizji , mam internet , po co mi lornetka ? . Ja wiem wszystko ! . Bez wychodzenia z domu . A ja tak lubię wyjść z domu , łazić po lasach i górach , a kiedy przyjdzie noc gapić się w czerń kosmosu , szukając ruchu i życia , słuchając odgłosów przyrody . Jakie macie doświadczenia i przemyślenia w tym temacie .

Reklama

ponidziak 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Kwi, 2019   

Na tym forum bardziej celowe jest pytanie, jak zniechęcić samego siebie do kupna kolejnej, psu na bude potrzebnej, lornetki :wink:

NoVik 
Rozmowny

Swarovski zrobił bardzo fajną reklamę CL Comapanion. Reklama zawiera wszystko czego chce wiedzieć bliżej niezrzeszony w temacie lornetki Kowalski. Bardzo fajnie przedstawia możliwości użytkowania tego sprzętu.
Poza tym - ma Pan rację Panie Wikingu ;-)
Ludzi jakby nic nie interesuje, za to ja na ich tle zaczynam się czuć jak dewiant, lornetkowy dewiant...
Padło swego czasu hasło na forum - moim zdaniem opinia wszechczasów - po co komuś lornetka renomowanej firmy takiego Zeiss'a jak w to miejsce mogę mieć 30" telewizor z androidem.
I tu i tu się gapimy. Zależy co kogo INTERESUJE.
To samo ma się do historii - ja mógłbym dociekać, opowiadać, pokazywać swoje eksponaty - inny pozostanie niewzruszony i jedynie zainteresuje go łatka aktualizacyjna na smartfona...

ponidziak 
Rozmowny

[quote="NoVik"]
Padło swego czasu hasło na forum - moim zdaniem opinia wszechczasów - po co komuś lornetka renomowanej firmy takiego Zeiss'a jak w to miejsce mogę mieć 30" telewizor z androidem.
I tu i tu się gapimy.

Jeżeli facet spedza przed tv trzy godziny dziennie a lornetki używa trzy razy do roku, to ja mu się w ogóle nie dziwię.

ponidziak 
Rozmowny

Spędzanie wolnego czasu u nas kuleje odkąd pozamykali sklepy w niedziele :cry:
Do południa to jeszcze niektórzy o kościół zahaczą :smile:
Apropo pasjonatów, mój sąsiad trzyma gołębie, przepraszam, jest hodowcą gołębi, tak o sobie mówi. Jak go widzę to się chowam, taki pasjonat.... Ciężko mu przerwać wywód, sami wiecie... :zalamany: Tak więc nie męczmy nikogo swoim hobby, ludzie są różni, mają różne zainteresoania. Jak przytrafi się ktoś, kto będzie chciał kuknąć przez naszą lornetkę to poprost mu ja na chwilę pożyczmy, to najlepszy sposób. :wink:

Maciek 
Maniak

[quote="ponidziak"]
NoVik napisał/a:

Jeżeli facet spedza przed tv trzy godziny dziennie a lornetki używa trzy razy do roku, to ja mu się w ogóle nie dziwię.

I to jest sedno problemu, lornetka jest bowiem przede wszystkim narzędziem (choć trzeba przyznać, że dla wielu z tego forum jest też fetyszem lub/i celem samym w sobie :mrgreen: ).

W sytuacji kiedy ludzie nie mają żadnego kontaktu z przyrodą poprzez chociażby wędrówki lub spacery, to w jakich okolicznościach mieliby lornetki używać. Wygodniej jest żreć toksyczne żarcie, kupować na kredyt mnóstwo niepotrzebnych śmieci i leżąc przed telewizorem rozkoszować się aromatem własnych pierdów.

Niestety, ale coraz większa część naszej populacji to jedynie przekarmione rośliny wegetujące przed telewizorem i poprzez oglądanie seriali żyjące cudzym życiem.

Wiking69 
Optyczny

Panowie , ale ludzie jeżdżą na wakacje z rodzinami do parków narodowych , nad morze , w góry , na mazury . I też nie czują potrzeby zabrania lornetki :( . W ostatnią sobotę pojechałem motocyklem do punktu widokowego ( naprawdę piękny widok ) . Ludzie przyjechali całymi rodzinami , pogoda była bardzo ładna . Usłyszałem kilka razy ... szkoda że nie mamy lornetki . Byłem jedynym turystą który miał lornetkę , dwa razy mnie proszono o pożyczenie lornetki . A że miałem przy sobie Zeissa SF , za każdym razem widziałem radość w oczach i słyszałem zachwyty . Jeden starszy pan powiedział ... wie pan miałem lornetkę , ale mi ukradli razem z samochodem :(

ponidziak 
Rozmowny

Ludzie nie umieją spędzać wolnego czasu. Niekoniecznie muszą poświęcać go na hobby. Ważne żeby poświęcali go sobie nawzajem, dzieciom, żonie, sąsiadom itd Jesli przy okazji pielęgnują wspólnie jakieś hobby to super. Tv, smartfony powodują że zamykamy sie na ludzi obok nas. Nawe oczy ladnej dziewczyny ciężko w autobusie zobaczyć bo wpatrzona w telefon :wink:
W czasach młodości moich rodziców w niedzielę cała wieś wyhodzila na drogę, ludzie sie spotykali, robili wspólnie mnóstwo rzeczy, organizował potańcówki na których wszyscy tańczyli a staruszki na ławeczce pod sciana klachaly.Dzisiaj w tej samej wsi w niedzielę cisza jak mamie zasial, a żeby zajrzeć PO COŚ do sąsiada to trzeba sie telefonicznie zapowiedzieć :cry:

Piotr_0602 
Rozmowny

Wiking69 napisał/a:
Byłem jedynym turystą który miał lornetkę , dwa razy mnie proszono o pożyczenie lornetki . A że miałem przy sobie Zeissa SF , za każdym razem widziałem radość w oczach i słyszałem zachwyty :(

Ludzie nie wiedzą co tracą, bo nigdy nie mieli okazji patrzeć przez dobrą lornetkę.
Lornetka kojarzy się ludziom z plastikowym wyrobem za kilkaset złotych góra (w markecie), a im tańsza tym lepiej. Albo ze starą, ciężką, zaniedbaną rosyjską, często rozkolimowaną.

Najpierw ludzie musieliby mieć doświadczenie z obserwacji dobrą lornetką (niekoniecznie Zeissem). Za biednym jesteśmy społeczeństwem.

TomPL2 
Optyczny

Piotr_0602 napisał/a:
.....
Lornetka kojarzy się ludziom z plastikowym wyrobem za kilkaset złotych góra (w markecie), a im tańsza tym lepiej. Albo ze starą, ciężką, zaniedbaną rosyjską, często rozkolimowaną.
Przesadziłeś ;) Za kilkaset złotych? Market wie, że jego klient to na lornetkę może wydać góra 150-200 złotych :mrgreen:

Piotr_0602 
Rozmowny

TomPL2 napisał/a:
Za kilkaset złotych? Market wie, że jego klient to na lornetkę może wydać góra 150-200 złotych :mrgreen:

W efekcie obserwacje przez lornetkę za 200 zł (nową, a więc z podatkiem 23%, marżą), które jest doświadczaniem większości, nie jest warte zachodu noszenia pół kilograma czy kilograma na szyi czy plecaku. Lornetka z marketu albo stara/ciężka rosyjska z żółtym obrazem kupiona 20-lat temu na "ruskim targu".

Na rynku zostają u nas głównie myśliwi, ptasiarze (a to u nas nie jest popularne hobby), oraz miłośnicy astronomii (też mało popularne).
Nawet wśród żeglarzy (z moich obserwacji) lornetek wielu się nie doliczy (poza tym u nas żeglarstwo, to głównie śródlądowe i mało popularne jak porównamy się z zachodnimi społeczeństwami).
A już do turystyki? Nisza.

Może taka Delta nie powinna się tylko promować w zamkniętych gronach czytelników Optyczne.pl, ale zjawiać się na jakiś masowych eventach. Nie wiem - jakieś stoiska w marinach na mazurach, schroniska w górach w sezonie, bałtyckie plaże? Z jakimś produktem odczuwalnie lepszym od marketowego, ale o turystycznych gabarytach i cenie dla Kowalskiego znośnej. Może jakieś porro 8x30 (by tanio osiągnąć dobry obraz i zachować wygodne gabaryty dla turysty)? Albo porro 7x30 dla dziennego, śródlądowego żeglarza?
A może jakieś spotkania astronomiczne w szkołach czy na wakacyjnych koloniach (ze porro BA8)? By wychować sobie klienta?

Przeciętny Kowalski nawet nie wie po co byłaby mu ta lornetka.
A jak wspomniałem, doświadczenia z lornetkami ma zwykle nieciekawe.

To trochę jak ze sprzętem audio? Przeciętny Kowalski na koncerty nie chodzi (nie liczę bumbummowych piknikowych gdzie im głośniej tym lepiej), a muzyki nie słyszał nigdy z lepszego sprzętu, więc nie wie co traci. I nie tęskni.
Ale przede wszystkim byt kształtuje świadomość.

Arek 
Redaktor

No ale właśnie od tej Delty słyszałem, że oni w 8x32 i 10x32 nie wchodzą (zauważcie, że nie ma ich w żadnej serii Forest, Titanium i Chase), bo to się u nas w ogóle nie sprzedaje. I to jest smutne... Bo o ile astronomia, ornitologia czy żeglarstwo to hobby, które nie biją rekordów popularności, to turystyka dotyczy praktycznie każdego. I lornetek turystycznych powinno się sprzedawać najwięcej. U nas to niestety nie działa.

W czasach, gdy już interesowałem się mocno lornetkami, ale gdy jeszcze Optyczne.pl nie istniało, pojechałem w niemieckie Alpy. Byłem w ciężkim szoku, bo większość napotkanych na szlaku osób miało na karku lornetkę (najczęściej z najwyższej półki czyli Zeiss, Leica i Swarek).

P.S. Jak tak dalej pójdzie czeka nas to:
https://www.youtube.com/watch?v=nCZzjA0KzSU

TomPL2 
Optyczny

Arek napisał/a:
No ale właśnie od tej Delty słyszałem, że oni w 8x32 i 10x32 nie wchodzą (zauważcie, że nie ma ich w żadnej serii Forest, Titanium i Chase), bo to się u nas w ogóle nie sprzedaje.

No ale przecież weszli, z "One" :D Ja wiem, że to nie jest wysoka półka, ale o niebo przewyższa cokolwiek "z marketu" a i cenę ma myślę całkiem akceptowalną.

Arek 
Redaktor

Tak i właśnie a propos tej lornetki była rozmowa. Sprzedaż zupełnie niezadowalająca więc nie będą robić lepszych.

ponidziak 
Rozmowny

Niech nie robią, niewielka strata, tego kwiata na pół świata. Pozycja 10x50, jako lornetki turystycznej, jeszcze przez jakiś czas jest zatem w Polsce obroniona :wink:
Arku, porównywanie nas do Niemców, od zawsze górujących nad nami cywilizacyjnie, zawsze rodzi frustrację :zalamany: Lepiej tego, dla świętego spokoju i dobrego samopoczucia, nie robić :wink:

Odpowiedz do tematu