Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lorneta turystyczna Delta Optical One 8x32
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019   Lorneta turystyczna Delta Optical One 8x32

Przechodziłem dzisiaj obok salonu Delty Optical w Warszawie , pomyślałem ... grzech nie wstąpić . Może mają coś nowego , coś czego Arek jeszcze na oczy nie widział . I wtedy zobaczyłem idealną ( już testowaną ) lornetkę turystyczną za 519 zł . Cóż można się spodziewać po tak taniej lornetce ? . Przyłożyłem ją do oczu i ... przeżyłem miłe zaskoczenie . Idealna wielkość i kształt muszli ocznych , bardzo leciutka , malutka , ładniutka . Idealna dla kobiet i dzieci , świetna na wyjazdy wakacyjne . Spore pole widzenia , dobra ostrość , gorąco polecam wszystkim którzy szukają taniej i dobrej lornetki na wakacje .

Reklama

anatol1 
Rozmowny

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019   Re: Lorneta turystyczna Delta Optical One 8x32

Wiking69 napisał/a:
Przechodziłem dzisiaj obok salonu Delty Optical w Warszawie , pomyślałem ... grzech nie wstąpić . Może mają coś nowego , coś czego Arek jeszcze na oczy nie widział . I wtedy zobaczyłem idealną ( już testowaną ) lornetkę turystyczną za 519 zł . Cóż można się spodziewać po tak taniej lornetce ? . Przyłożyłem ją do oczu i ... przeżyłem miłe zaskoczenie . Idealna wielkość i kształt muszli ocznych , bardzo leciutka , malutka , ładniutka . Idealna dla kobiet i dzieci , świetna na wyjazdy wakacyjne . Spore pole widzenia , dobra ostrość , gorąco polecam wszystkim którzy szukają taniej i dobrej lornetki na wakacje .

Jesienią zeszłego roku sprawiłem sobie taką lornetkę. Chciałem coś małego, poręcznego z niewielką odległością minimalnego ostrzenia (ostrzy od ok. 1,2 m), owady krzątające się na kwiatach z takiej odległości to niesamowity widok. To moja pierwsza dachówka. Lornetka ma rzeczywiście dobre recenzje, mnie jednak zaniepokoił jeden fakt. Otóż obraz w lornetce jest jakby nie do końca ostry, trudno to określić, niby ostrość jest ale obraz jakby nie w całym polu był ostry , ale nie chodzi o to, że środek jest ostry a brzegi nie, ta nieostrość jest tak jakby pływająca. Porównywałem ją z BPC5 8x30, oczywiście radziecka lornetka ma dużo ciemniejszy obraz, szarawy, ale ostrością kładzie Deltę na łopatki. Małe napisy czytelne w BPC rozmazywały się w Delta One. Dodatkowo miałem wrażenie, że obraz w BPC jest większy, a przecież powiększenie mają identyczne a pole widzenia praktycznie takie same. Tą przypadłość Delty tłumaczę sobie tym, że jest to dachówka, zawsze używałem lornetek porro, może dachówki (tanie) tak mają ? Ale nie wiem czy mam rację, może ktoś mi pomoże to ocenić ? A może z moim egzemplarzem jest coś nie tak ? Bo ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony, zwłaszcza jej kompaktowość jest nie do pobicia.

Maciek 
Maniak

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019   

Ja z kolei w ubiegłym roku też przechodziłem obok sklepu - Militaria we Wrocku na Oławskiej. Też pomyślałem, że grzech nie wstąpić i obejrzałem sobie One - zwłaszcza, że szukałem czegoś małego.

Moja opinia bliższa jest tej anatola1. Jak dla mnie główne wady to beznadziejne muszle oczne, słaba ostrość, er w mojej ocenie niższy niż deklarowany (który i tak jest niewielki). Ogólnie obraz jaki generuje ta lornetka oceniam jako kiepski.

Niewątpliwą zaletą są niewielkie wymiary, bardzo kompaktowy kształt, niska waga i niezła jakość wykonania (ogumowanie jest zdecydowania lepsze jak w Nikonie M7).

Oczywiście tym co kompensuje wszelkie wady jest stosunkowo niska cena. Sęk jednak w tym, że w podobnej cenie jest spory wybór lepszych lornetek. Choć dla uczciwości należy przyznać, że żadna konkurencyjna lornetka nie jest tak lekka.

W moim przypadku ostatecznie stanęło na Terrze 8x25.

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Sro 03 Kwi, 2019   

Panowie , rozdzielczość obrazu jest tylko dobra , też to zauważyłem , może to wynika z problemów z aberracją chromatyczną . Mam pełną świadomość jak dużo brakuje tej lornetce do doskonałości , ale jeżeli po krótkim targowaniu , będzie można ją kupić za 450 zł . Uważam że to jedna z nielicznych lornetek którą warto kupić w tym przedziale cenowym . Dla wielu ludzi , cena 1000 zł za lornetkę to czysta abstrakcja . Nie raz słyszałem ... tyle pieniędzy !!! . A na wydatek 450 -500 zł nawet dziecku uda się namówić rodziców . Maciek napisał że muszle oczne są beznadziejne :( . A dla mnie wielkość , średnica i kształt są idealne :) .

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 04 Kwi, 2019   

No proszę - okazuje się, że "One" to pierwszy wybór klienta z ulicy! A w wątku obok Arek cytował DO, że "sprzedaż niezadowalająca" :cool:

Wiking69 
Optyczny

Próbowałem namówić moją siostrę do zakupu lornetki , udało się :) , podrzucałem jej różne modele . Wtedy zrozumiałem jak ważna jest dla kobiet wielkość i waga lornetki . Musi się mieścić w torebce , ewentualnie w małym plecaku . Leica 7x42 BN okazała się za duża i za ciężka 890 g . Leica 8x32 BA była Ok , ale też trochę ciężka 625 g , odkryciem okazał się malutki Swarovski 8x20 B waga tylko 215 g . Sprawdziłem z ciekawości dane innych lornetek klasy 8x32 . Swarowski 8x32 EL 610 g , Zeiss 8x32 Conquest HD 630 g . Delta Optical One 8x32 tylko 380 g . I tu jest klucz do sukcesu i kobiecych serc .

Abs 
Optyczny

Jeśli ktoś nie jest binofanem to "One" ujdzie - "lepszy rydz niż nic" (nawet dla binofana). Można się jednak rozejrzeć i przy dobrych wiatrach cenowych wybrać Prostaffa 7 8x30 albo coś 8x25 - Kowa Sv, Olympus...myślę, że do torebki jak w sam raz. Ja kupiłem Opticrona Travellera 8x32 made in Japan niewiele drożej niż One. Ta sam waga a lepsza jakość.

ponidziak 
Rozmowny

Delty one zwyczajnie nie warto kupować. Może w cenie 300zl bym bral ja pod uwagę. Za 500-600 można mieć o wiele lepszą lornetkę. Ostrą, jaśniejsza, lepiej oddającą kolory, z lepsza mechaniką i tez mala i lekka, w dodatku z logo pentaxsa, nikona czy Olympusa. To nie jest udana lornetka delty.

Wiking69 
Optyczny

Dziwnie się czuję broniąc ... Delty One :( . Miałem ją w rękach zaledwie 5 minut . Ale ją polubiłem :) . Czy są lepsze lornetki w tym przedziale cenowym , bardzo możliwe . Ale i tak ją lubię , chociaż namawiam wszystkich do kupowania lornetek z najwyższej półki , nawet używanych . Delta One to dobra lornetka na start , a jeżeli ktoś złapie bakcyla :) wtedy zaczyna się poszukiwanie Świętego Grala .

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Kwi, 2019   

Abs napisał/a:
... Ja kupiłem Opticrona Travellera 8x32 made in Japan niewiele drożej niż One. Ta sam waga a lepsza jakość.

A ile to jest te "niewiele"?
To może... jakaś konkretna konkurencja na polskim rynku dla "One"? Taka z parametrami 8x30/32, waga poniżej 400g i cena +/- 500zł...

ponidziak 
Rozmowny

https://www.cyfrowe.pl/lo...up-8x21-bk.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...ax-up-8x25.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...up-8x25-wp.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...ad-8x25-wp.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...ap-8x30-wp.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...o-ii-65x21.html
https://www.cyfrowe.pl/lo...o-ii-85x21.html

To tylko pentaxsy, wszystkie optycznie lepsze od onego one, wszystkie lekkie. Do wyboru i koloru, rozmiar, muszle, można sobie pod siebie dobrać :wink:

ponidziak 
Rozmowny

https://www.smyk.com/cata...-lornetka-8x32/
https://www.smyk.com/cata...-lornetka-8x25/

W przyblizeniu to co one, tylko taniej :wink:

TomPL2 
Optyczny

8x30 - https://www.cyfrowe.pl/lo...ap-8x30-wp.html ale nie spełnia warunków, to porro i waga większa i rozmiar
Ta ze smyka https://www.smyk.com/cata...-lornetka-8x32/ - jesteś pewien, że "W przyblizeniu to co one"? Producent nawet wagi nie podaje, a w smyku jest że "Masa: 0,96 kg." - to ja dziękuje za taką cegłę :twisted:

ponidziak 
Rozmowny

Co do pentaxsa, mam go, jest mały, lekki i bardzo dobrze leży w ręku. Jesli chodzi o karme to pewnie wazy tyle co stary hawke https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html Miałem 8x25 i to za 2,5 stówki była ok lornetka.
Wszyscy doskonale wiemy że dobór lornetki to kwestia indywidualna. Nie jest wykluczone że ktoś mając na stole 10 modeli wybierze one, bo muszle, bo obraz ujdzie, bo ładnie wygląda itd. Ale nie jest tak że nie ma dla niej konkurentów w zbliżonej cenie, bo jest ich pełno, jeszcze biorąc pod uwagę dość niski poziom jaki prezentuje.
Co do różnic w masie 50-100g, to trzeba sobie odpowiedzieć samemu czy to ma dla mnie faktycznie jakieś znaczenie i czy warto dla takiej różnicy coś poświęcać. Pewnie są przypadki że warto... To samo z rozmiarem, czasem ciut większa jest po prostu dużo wygodniejsza.
Nie przywiązywałbym większej wagi do różnic porro/dachówka. Ma to jakieś większe znaczenie? Wole lepszy obraz w porro od dachówki i odwrotnie. A w oklicach 500zł jest raczej pewne że porro będzie lepsze optycznie.
Parametry? Ani mała 8x21, ani 25, ani tania 8x32 na zmierzch i zimowe popołudnie się nie nadają. Wszystkie będą ciemne, jedna troszkę mniej, inna minimalnie bardziej.
Reasumując, na małą lornetkę turystyczną, wybieramy to co lepiej nam leży w ręku i przy oku, z jak najlepszym obrazem i niespecjalnie zawracając sobie głowę wydumanymi parametrami. Jeśli jakaś cecha użytkowa jest dla nas szczególnie istotna np waga Er, wygląd, to trzeba iść na kompromisy, każdy przy zakupie niech sobie odpowie na jakie :wink:

ponidziak 
Rozmowny

Zresztą i tak najlepszą lornetką turystyczną jest Steiner Nighthunter 8x56 :mrgreen:
Przepraszam bewithed że ponownie wracam do tego przykładu, ale bardzo mi się spodobał.
Obrazuje, jak indywidualną kwestią jest dobór lornetki i że nie zawsze warto sobie zawracać głowę teorią :wink:

Odpowiedz do tematu