Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zglupialem totalnie, moze ranking ?
Autor Wiadomość
sportmile 
Początkujący

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   zglupialem totalnie, moze ranking ?

Na wstepie chcialbym sie przywitac serdecznie "Witam" Czytam, czytam, czytam i jeszcze raz czytam codziennie od dobrego miesiaca :) czyli odkad moje malenstwo zostalo zgubione w manati park na Dominikanie testy, opinie, rady itd. Chodze po mediach dzwonie po znajomych i jedyne co otrzymalem to dobry bol glowy a wiec prosze Was " Doswiadczonych " uzytkownikow cyfrowych lustrzanek o opinie oraz jesli to mozliwe o zrobienie wedlug was rankingu ktory pomoze innym w wyborze.
Jestem totalnym amatorem posiadalem olimpusa c5000 zoom oraz wlasnie zgubionego samsunga nv10. Zdjecia w 90 % robione z auto czasami w przypadku c5000 proby manualnych nastawien. Przymiezam sie do kupienia teraz lustrzanki a wiec ranking.

1. Amator pstryka z automatu zalezy mu na bardzo ladnych zdjeciach przy totalnym braku wiedzy ( jesli cos takiego wogole mozliwe ) oczywiscie bedzie sie edukowal.

2. Nie ukrywam ze cena 3 tys zl + jesli sprzedaz ratalna np ktory z tych wybrac jest 7 stron :)
http://www.euro.com.pl/cy...,strona-1.bhtml

3. Cena w okolicach 2000-2500 zl jesli gotowka

4. Ranking .......np
- eos 450d cena 2xx bo ty jako idiota zrobisz nim najlepsze zdjecia lub
- s5 pro bo jak przeczytasz instrukcje i pocwiczysz to idioto beda ladniejsze zdjecia niz 450d

Moj faworyt canon 450d z podstawowym obiektywem na poczatek dodam ze mam akwarium morskie ktore zapewne chcialbym fotografowac w macro ale aparat glownie ma robic piekne zdjecia na wakacjach przyklady zdjec moich znajomych
http://reefkeeping.com/is.../totm/index.php
http://exoticcars.pl/foru...p=144266#144266 auta to moja praca akwarium to hobby. Dziekuje i czekam na info

Reklama

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

Zdjęcia z S5 pro wymagają obróbki - ten aparat generuje piękne jpgi, ale jego moc leży w RAF'ach.
Żeby z kolei wykorzystać RAF'y w pełni potrzebna jest szybka karta (i duża, bo RAF waży 25MB), oraz umiejętne naświetlanie (w przeciwieństwie do większości cyfrówek naświetla się na cienie, nie na światła).
To jest pro body przeznaczone głównie do fotografii ślubnej i portretu. Zastanów się, czy wykorzystasz jego możliwości.

450D to udany aparat, choć jeszcze z delikatnie przegięta ceną.

Skoro 90% zdjęć robiłeś na "zielonym", to może kup dobry kompakt z opcją manuala? np Finepix s9600 lub podobny? Dostaniesz jakość Fujifilma i bezproblemowość kompaktu w dużo niższej cenie niż ww. lustra.

kozidron
[Usunięty]

jak chcesz pstrykać na auto , to może kompakt , bo na lustrze mozesz być nie zadowolony z z osiągów ,.......może panasa fz18. olka, nikona p80 ...albo fuji 9600(jak jeszcze uda się dostać) - świetna puszka....

sportmile 
Początkujący

Naszczescie zgubilem aparat na poczatku wyjazdu wiec przez reszte mialem stycznosc z 400d i ogolnie poczulem to cos " oczywiscie na auto " latalem pstrykalem jak leci kormoran , pstrykalem ary silikonowe piersi sasiadki z Francji itp. Mysle ze dojrzalem do lustrzanki natomiast reszte sie doucze. Chcialbym uniknac kupowania cos co za 2 mc stanieje o polowe, kupilem jako nowosc super plazme za 15 tys po roku kosztuje 4 :) Zalezy mi na dobrym body ktory posluzy amatorowi kilka lat oraz zeby byl przyjazny i latwy w uzytkowaniu. Czekam na ranking typu

1.....
2....
3...
najczesciej powtarzane miesjce okaze sie zwyciezca

kozidron
[Usunięty]

....to jak tak sie sprawy mają i biegałes z 400D, bardzo prosta puszka w obsłudze, to czemu nie 450D, kit z IS-em ci wystarczy na początek. Nie patrz na ceny sprzętu, kupno aparatu to nie inwestycja finansowa (no chyba ze dalmierza leica'i kupisz) a jak sie zapalisz to jakies porzadne szkła sie do tego na pewno da podczepić

sportmile 
Początkujący

czyli moj ranking wyglada tak
1. canon 450d
2. canon 40d nie watpliwie ze wzgledow wizualnych wyglada na konkretniejszy sprzet niz 450
3. nikon d80
4. penta k20
5. nikon d70s

k1caj_ns 
Optyczny

Jeśli w ogóle myślisz o 40d i nie przeszkadza Ci cena to bierz 40D zamiast 450D . Tylko co do niego podepniesz?? :razz: (Za ile pieniędzy)

sportmile 
Początkujący

zapewne pasek canona :mrgreen:
a tak powaznie sugeruje sie tez nagrodami eisy i znalazlem cos takiego taniego
http://www.euro.com.pl/cy...pus-e-510.bhtml no i
http://www.euro.com.pl/cy...pix-s5pro.bhtml

jak sie sprawy maja np porownanie s5 pro i canona jakos od zawsze lustrzanki kojarz mi sie z canonem

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nie patrz na 40D pod kątem tego jak wygląda. To aparat który wyjęty z pudełka nie będzie robił zdjęć którymi "zastrzelisz" przyjaciół. Trzeba poświęcić trochę czasu żeby go ustawić i skonfigurować zgodnie z własnymi preferencjami. Z całą pewnością ma duże możliwości a jego topowe atuty to autofocus, tryb zdjęć seryjnych, matryca i dużo ustawień osobistych. Myślę, że z listy którą napisałeś to jednak najlepszy aparat, choć może nienajlepszy dla osoby uwielbiającej tryb Auto czy tryby predefiniowane (tracisz kontrolę nad zdecydowaną wiekszością nastaw).

k1caj_ns, sądzę że Tamron 17-55 i 40D nie będzie mezaliansem. O ile, rzecz jasna, sportmile zwiększy budżet. Bo może być ciężko.
Chyba że 30D - bardzo dobry sprzęt pozbawiony wodotrysków.

k1caj_ns 
Optyczny

Odnośnie pierwszego to w w dualkicie jest fajnym rozwiązaniem ale jeśli nie planujesz zbytnio rozwijać swojej szklarni.

Odnośnie drugiego to dla mnie jest to bardziej specjalistyczny aparat ze względu na duży zakres tonalny. Nadaje się bardzo dobrze np. do fotografii ślubnej.

z 450D będziesz na pewno zadowolony tylko najpierw sobie sprawdź czy Ci dobrze i wygodnie się go trzyma :wink:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jak ktoś pstryka na automacie to bez sensu jest kupować 40D bo długo nie wykorzysta jego możliwości. Teraz w cenie niewiele ponad 2000 zł można kupić 450D z kitem i to wystarczy na dobry początek. Potem można kupić na raty jakieś tele (choćby 55-250 IS lub 70-300 IS USM) lub coś do macro (choćby 60/2.8 USM lub 100/2.8 USM) czym da się zrobić także jakiś portrecik.

sportmile 
Początkujący

WIem wiem plastikowy i jak dla kobiety :) co z olympusem e-510 ?
http://www.eisa-awards.eu...er0=2007%2F2008 dalej priosze o ranking bedzie najlatwiej a wiec koledzy numerki numerki !

Arek 
Redaktor

A ja polecę Olympusa E-510 z kilku względów. Po pierwsze, to fajny sprzęt za nieduże pieniądze obecnie.
Masz dobrze wykonany korpus, stabilizację matrycy, użyteczny Live View, odkurzacz matrycy. Po przejściu z kompakta Olympus jest najmniejszym szokiem, bo daje zdjęcia o dużej głębi ostrości, przez
to łatwiej wybacza błędy.

Polecam taki zestaw:
http://fotozakupy.pl/lust...150mm-dvd,7739s
który można jeszcze wzbogacić o:
http://fotozakupy.pl/obie...-ed-macro,5285s
Ta 35ka da bardzo ostre obrazy, nada się do luźnych portretów i do makro.

Starczy Ci jeszcze na kartę i torbę. Ja kupisz wszystko w jednym sklepie, to możesz się jeszcze
targować.

k1caj_ns 
Optyczny

Koledzy oczywiście mają rację. Najpierw jednak zadaj sobie pytanie czy chcesz pstrykać głównie w trybie auto czy chcesz się uczyć i poczytać trochę książek o fotografii. Czy też chcesz kupować droższe obiektywy itd.... Jeśli innymi słowy chcesz się rozwijać w tym kierunku to bierz 40D natomiast jeśli nie jest to priorytetem to wtedy 40D by Ci tylko przeszkadzał.

W takiej sytuacji to moim zdaniem zestaw Olympusa będzie bardzo dobry.

sportmile 
Początkujący

Oczywiscie ze chcialbym robic piekne zdjecia itp natomiast glownie tak jak mowie aparatem posluguje sie na wakacjach nie pracuje nim i nie zarabiam nim. Chodzi mi o to zeby nie kupowac aparatu za 5 tys ( na ktory mnie stac ) i szszpanowac a zdjecia wyjda z dupy .... chodzi mi wiec o dobry i przyjazny aparat ktory dla amatora bedzie dobrym i wystarczajacym rozwiazaniem. Wiec mysle ze ograniczamy sie do
Canon 450d vs olimpus e510 vs nikon d80

Odpowiedz do tematu