Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
napisałem wczoraj do gościa, który mnie ożenił z ta lornetką. oczywiście wypiął się na mnie i powiedział, że zwrotów nie przyjmuje. widziały gały co brały... tylko że przy krótkim patrzeniu to nie bardzo jest widoczne a dopiero jak na spokojnie się za to zabrałem to okazało się, ze jest feler i to bardzo duży gdyby udało się gdzieś ja naprawić czyli poprawnie skolimować to zrobiłbym to bo lornetka jest w dobrym stanie i fajnie byłoby ja w takim stanie utrzymać. a w przeciwnym razie doczytam trochę w paragrafach i pomęczę się trochę z gościem na drodze cywilno prawnej. jakoś nie bardzo się z tym czuję, że ludzie tak za nic sobie mają uczciwość i pozwalają sobie na takie praktyki.
Delta centrala koło Mińska Maz. robi kolimację, własnie za 300 jak pamiętam. Często robią kolimację w sklepach myśliwskich, chyba widziałem na OLX jakąś ofertę kogoś prywatnego we Wrocławiu (nie wiem co prawda jak to robi). Pogugluj sobie może w swojej okolicy zanim uderzysz do Delty.
a może faktycznie wyślij sprzęt do fachowca na kolimację i porządne czyszczenie, pamiętaj, że w przeciwieństwie do badziewia w cenie do 500 zeta taki Zeiss to sprzęt na lata.
dziękuję panowie za pomoc i informację. prześpię się z tematem co dalej robić.
Gdyby jeszcze ktoś miał jeszcze jakiś pomysł gdzie najlepiej się udać w kwestii serwisu to będę bardzo wdzięczny
Wysłałem już co najmniej 10 lornetek do różnych serwisów. Średnio co druga wracała dobrze zrobiona. Obyś nie miał takich przygód jak ja. Jeśli czeka cię odsyłanie lornetki po serwisie do poprawki to prawdopodobnie kupiłeś sobie kłopot. Z wyżej wymienionych powodów nie mogę polecić żadnego. Ceny usług bez wymiany żadnych części różne. Od 150 do 300 zł plus oczywiście koszty przesyłki i porządnego opakowania gwarantujacego przetrwanie sprzętu w starciu z firmami kurierskimi.
Ps 1. Wyższa cena za usługę nie gwarantuje sukcesu.
Ps 2. Czy kupując lornetkę można sprawdzić kolimację w 5 min? Można. Jak lornetka jest rozkolimowana to wystarczy 10 sekund i już wiesz, że jest. Kwestia jeszcze wrażliwości. Dla jednego lornetka jest rozkolimwana, a drugi tego nie widzi, ponieważ dopuszczalne są pewne tolerancje odchylenia torów optycznych. Dlatego warto sprawdzić lornetkę przed zakupem, jak kwestia kolimacji ma się do własnej wrażliwości.
[...]... mianowicie patrzę standardowo na odległy punktowy obiekt (na tyle jednak wyraźny, że widoczny także bez lornetki) wpatruję się chwile, "rozluźniam" maksymalnie wzrok (głupie sformułowanie...:) i szybko odkładam lornetkę od oczu. Jeśli obraz dwóch, przykładowo latarni, się schodzi, to wiadomo, oczy kompensowały rozkolimowanie... Dodam tylko, że czasem nawet na 30cm oddalona lornetka nie wyglądała na rozkolimowaną a ten "test" pokazywał jednak co innego...
Robię czasem podobnie tylko inaczej ;D
Patrzę na to samo co Ty, tylko z lornetką odsuniętą od oczu. Potem nie ruszając lornetką, zamykam oczy, rozluźniam wzrok i po chwili patrzę znowu. Jak się obraz zbiega po rozdwojeniu - jest źle.
Tyle, że ta metoda wykrywa u mnie czasem rozkolimowane lornetki prosto ze sklepu
Więc chyba wolę klasyczną
M-day, to jeszcze bardziej wyśrubowany sposób "naocznego" sprawdzenia kolimacji
Jak napisał RoboBat wystarczy kilka-kilkanaście sekund na sprawdzenie kolimacji, problemem na jaki często napotykam przy zakupie u sprzedawcy jest; brak odległego, punktowego obiektu, brak gwiazd itd. no i trzeba gdzieś łazić z lornetką i szukać czegoś, albo po prostu zmniejszyć szczegółowość sprawdzania, co czasem kończy się kiszką...:(
I taka właśnie kiszkę nabyłem i ja. Sytuacja po kilku dniach wyglada następująco. Lornetka po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z serwisem Delta optical, została wysłana na oględziny i wycenę ewentualnej naprawy. Dzisiaj serwis do mnie oddzwonił i fachowo wszystko mi obajsnil. Lornetka nie była rozkręcana, wiec wcześniejsze domysły, ze może składak zostały rozmyte, ufff.
Tak jak wynikało z testów przeprowadzonych dzięki wskazówkom forumowiczów wyszło, ze jest rozkolimowana i dodatkowo w lewym okularze była przestawiona soczewka czy pryzmaty ( powiem szczerze, ze nie zapamiętałem - temat nowy wiec myła mi się pojęcia ) . Czyli musiało być jakieś niewielkie uderzenie, bo śladów upadku na lornetce nie było. Ogólnie serwisant określił sprzęt jako fajny zadbany egzemplarz, wiec zdecydowałem się na naprawę. Dodatkowy koszt jaki mnie spotka to kwota 250 zł ( kolimacja, ustawienie i czyszczenie ) mam nadzieje, ze więcej przygód nie będzie. Jak wróci do mnie dam znać jak się serwis spisał
Tanio Cię skasowali. Mnie ze 2 lata temu, kiedy przywiozłem im z 15 lornetek, z czego chyba ze 3 Jeny, wyszło po 300 za Jenę, po 50-80 za jakieś tam Swifty, a za Nikona 7x35 - 250 chyba? Razem z 1500 zostawiłem i dostałem stówę rabatu na Chase 10x50. Cóż klient "w krawacie" jest mniej awanturujący się..;)
Złego początki, dobrego koniec. Serwis spisał się na medal. Lornetka naprawiona teraz to ja mogę jej używać Koszt naprawy 250 zł + 20 zł koszt pobraniowy za przesyłkę i usługę. Paczka zwrotna, zapakowana przez serwis należycie. Polecam usługi delta optical. A lornetka cóż... dostaje u mnie dożywocie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10