Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 05 Kwi, 2019
TomPL2 napisał/a:
Abs napisał/a:
... Ja kupiłem Opticrona Travellera 8x32 made in Japan niewiele drożej niż One. Ta sam waga a lepsza jakość.
A ile to jest te "niewiele"?
To może... jakaś konkretna konkurencja na polskim rynku dla "One"? Taka z parametrami 8x30/32, waga poniżej 400g i cena +/- 500zł...
Niestety nowy Opticron konkurencją dla One nie jest ze względu na cenę. Stare Travellery (taki mam) są wyprzedawane za ok. 1200 zł. Ja kupiłem za 700 zł od forumowicza i taka cena dramatycznie nie odstaje od ceny Delty. Na eBayu często się pojawiają w cenie ok. 100 - 150 funtów. Nowe z ED są znacznie droższe i made in China. Starsze modele już po liftingu, sygnowane symbolem bga mg black są lekkie, zgrabne i bardzo dobrze wykonane. Powiedziałbym, że jakość mechaniczna dotyka klasy premium. Optyka jest bardzo ok ale od tej klasy już odstaje. Mając tą lornetkę w ręce człowiek jest przekonany, że posłuży co najmniej 30 lat a na tyle opiewa gwarancja.
Poprawka do mojej wcześniejszej opinie o DO One. Nie jest tak źle z ostrzeniem, jednak lornetka ostrzy na poziomie BPC5 8x30 (to jedyna lornetka do porównania o takich samych parametrach jaką mam). Fakt, że wcześniej był z tym problem spowodowany był tym, że One ostrzy w minimalnym zakresie ruchu pokrętła. Trzeba je ustawić mega prezyzyjnie, minimalny ruch i już jest nieostro. W BPC5 8x30 zakres ostrości jest dużo szerszy (chyba chodzi o głębię ostrości jeśli się nie mylę). Co za tym idzie jest bardzo wrażliwa na stan wzroku. Zauważyłem, że kiedy miałem zmęczone oczy ostrości właściwie nie mogłem ustawić. Jest to bardzo irytujące, bo podczas przeczesywania krzaków i drzew w poszukiwaniu ptaków, gdzie ciągle zmienia się odległość do obiektu trzeba nieźle się nakręcić pokrętłem a jak już się złapie ptaszora to jeszcze trzeba precyzyjnie wyostrzyć na co ptaszek za bardzo nie chce czekać zajęty swoimi sprawami. Może z czasem się do tego przyzwyczaję, bo poza tym lornetka ma mnóstwo zalet.
Moim zdaniem to nie jest najlepsza lornetka w tej klasie cenowej. O ile zgadzam się, że obudowa jest świetnie zaprojektowana a ergonomia jak na ten rozmiar bardzo dobra (i mam tu na myśli dopasowanie zarówno do rąk jak i oczu), o tyle z jakością optyczną ale również mechaniczną nie jest najlepiej. Miałem kiedyś okazję bawić się tą lornetką przez kilka godzin w terenie. Najbardziej przeszkadzały mi niedostatki ostrości w centrum. Objawiało się to tak, że ciągle musiałem poprawiać ostrość - kręciłem, kręciłem i ciągle coś było nie tak. Nie było bardzo źle ale w innych lornetkach w podobnej cenie (np. w odrobinę tańszej Kowie YF 8x30) tego problemu w ogóle nie miałem. Drugi problem to mechanika - oglądałem kiedyś dwie sztuki w Militariach - w jednej zacinała się muszla oczna a w drugiej pokrętło ostrości miało spore luzy i chodził nierówno. Myślę, że właśnie dlatego One źle się sprzedaje. Gdyby prezentowała jakość Chase i kosztowała np. 800zł, to sam bym sobie taką kupił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9