Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Meopta Meostar B1 7x42
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Kwi, 2019   

I wymiana lornetki raz na 3-4 lata.

Reklama

ponidziak 
Rozmowny

Wysłany: Pon 15 Kwi, 2019   

Stąd później oferty bez zdjęcia obiektywów :evil:

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Sro 17 Kwi, 2019   

Arek napisał/a:
Pryzmaty Porro nie mają potrzeby stosowania ani powłok fazowych, ani powłok odbijających:

1. powłoki fazowe stosuje się w pryzmatach dachowych (zarówno S-C jak i A-K), ze względu na podział wiązki, która na wyjściu z pryzmatów jest ponownie łączona. Aby łączyć w fazie, a nie w przeciwfazie, stosuje się właśnie powłoki fazowe. W Porro żadnego dzielenia wiązki nie ma, więc nie ma potrzeby stosowania powłok fazowych. Pisanie, że należy stosować powłoki fazowe w pryzmatach Porro, bo stosuje się je w pryzmatach A-K ("więc jest coś na rzeczy"), to czyste dyrdymały.

Po pierwsze, nie napisałem że należy stosować powłoki fazowe w pryzmatach porro!!!
I nie wydaje mi się aby to wynikało z mojej wypowiedzi. Może Przeczytaj jeszcze raz tylko ze zrozumieniem.

Po drugie, skoro Twierdzisz że porro nie mają potrzeby stosowania powłok fazowych, to dlaczego w testach (Fujinon FMT-SX 10x70 i Fujinon FMT-SX 16x70) z 15 stycznia 2005 widnieje takie zdanie?:

Transmisja światła dochodzi do 95% (w zależności od modelu). Pryzmaty BaK4 są fazowo pokrywane.

https://www.optyczne.pl/i...netki&test_l=38
https://www.optyczne.pl/i...netki&test_l=39

Zarzucasz mi dyrdymały a Sam wypisujesz koszały-opały.

Arek 
Redaktor

Nie pamiętam skąd takie zdanie się wzięło, ale to ewidentny błąd. Wtedy, w czasach kiedy jeszcze Optyczne.pl nie istniało, przepisywałem w zasadzie wszystko co producent wrzucał na swoją stronę - widocznie coś takiego napisał. Skasuję.

Pewnie zostało im z modelu HB, który jako dachówka takie powłoki ma.

kot Sylvester 
Maniak

A prpopos moich dyrdymałów to muszę Ciebie Arek zmartwić ponieważ nie tylko ja takie wypisuje. Oto stosowne pierwsze z brzegu przykłady.

Opis lornetki lornetki Bushnell Forge 10x42 Terrain na stronie militaria.pl:

https://www.militaria.pl/...25.xml?cat=1453

interesujący fragment pozwolę sobie zacytować:

- PC-3 Phase Coating: zaawansowane powłoki na pryzmatach dachowych, które eliminują straty związane z przesunięciem fazowym odbijanych fal świetlnych, co poprawia wierność kolorów, rozdzielczość i kontrast.

jeszcze z innego sklepu a mianowicie cyfrowe.pl opis Vipera HD 10x42:

https://www.cyfrowe.pl/lo...-hd-10x42-.html

no i to magiczne zdanie z opisu:

Pryzmaty ze szkła BaK-4 ustawione w systemie dachowym pokryto powłokami fazowymi, poprawiającymi rozdzielczość i kontrast.

Mam nadzieję Arek że zwrócisz się do nich mailownie w tej sprawie aby takich DYRDYMAŁÓW nie wypisywali, no chyba że jednak coś jest na rzeczy w tej kwestii.

Ps. Jeśli to jednak nie są dyrdymały to mam nadzieję że staniesz Arek na wysokości zadania i oczyścisz mnie ze swoich zarzutów.

Arek 
Redaktor

kot Sylvester, dalej piszesz dyrdymały albo czegoś ewidentnie nie rozumiesz.

Przecież Forge i Viper to dachówki więc to normalne, że mają powłoki fazowe.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:
kot Sylvester, dalej piszesz dyrdymały albo czegoś ewidentnie nie rozumiesz.

Przecież Forge i Viper to dachówki więc to normalne, że mają powłoki fazowe.

A czy Ty rozumiesz o co mi chodzi???

Tylko o to że powłoki fazowe mają wpływ na końcową jakość obrazu w kwestii ostrości i kontrastu. A tan wpływ jest dość znaczący.

Arek 
Redaktor

Tak, mają. Ale tylko w dachówkach. A sugerowanie, że trzeba je wrzucać na pryzmaty Porro to właśnie dyrdymały, które wypisujesz.

kot Sylvester 
Maniak

Arek napisał/a:
Tak, mają. Ale tylko w dachówkach. A sugerowanie, że trzeba je wrzucać na pryzmaty Porro to właśnie dyrdymały, które wypisujesz.

Po raz kolejny powtarzam że nic takiego nie napisałem jak masz Waść problem ze zrozumieniem to wróć się do szkoły. Sam wypisujesz bzdety w testach których przez czternaście lat nie potrafisz zauważyć a czepiasz się mnie jak kulawy płotu. Jak zwykle cudze pod lasem a swojego pod nosem nie widać.

Arek 
Redaktor

No to rozłóżmy Twoją wypowiedź na czynniki pierwsze.

kot Sylvester napisał/a:
Chomsky może i w teorii porro jest bardziej kontrastowe, ale w praktyce według mnie to dachy generalnie mają lepszy kontrast.

Bo obecnie prawie nie robi się drogich Porro. Jak bierzesz do porównania najdroższe Swarki, Leiki czy Zeissy oraz Porro za tysiaka, albo zaprojektowane 20-30 lat temu Doctery czy Fujinony to nic dziwnego, że wyciągasz takie wnioski. A wystarczy wziąć Porro klasy 4000 zł Steinera, żeby zobaczyć jaki tam może być kontrast.

kot Sylvester napisał/a:
A wspomagają je w tej kwestii przede wszystkim powłoki fazowe których to porro raczej nie mają.

Bo muszą wspomagać. Bez wspomagania byłoby bez kontrastu i nie byłoby o czym pisać. A Porro nie mają, bo nie muszą.

kot Sylvester napisał/a:
Do tego dochodzą jeszcze powłoki srebrne lub dielektryczne.

Które też zostały wprowadzone do likwidowania strat, które nawet nie zaczynają się pojawiać w Porro.

kot Sylvester napisał/a:
Porro jest ponoć tak "świetne" że żadnych powłok nie potrzebuje.

Słowo "ponoć" sugeruje, że wątpisz w prawa fizyki.

kot Sylvester napisał/a:
Skoro jednak w Abbe-Kenigach (które też są bezstratne jak porro) stosuje się powłoki fazowe to moim zdaniem jest coś na rzeczy.

Całkowite pomieszanie pojęć i brak zrozumienia tematu. Zasada całkowitego wewnętrznego odbicia nijak nie ma się do powłok fazowych. Co ma piernik to wiatraka?

kot Sylvester napisał/a:
Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Na szczęście...

Lech149 
Rozmowny

Kocie
A płotu to się czepia pijany , a nie kulawy . :razz: :razz:

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Czw 18 Kwi, 2019   

Czytając wymianę zdań między Arkiem i Kotem :( , uświadomiłem sobie że zbliża się pełnia księżyca :) . Trudniej nam zasnąć , ludzie stają się wtedy bardziej nerwowi , impulsywni i drażliwi . Oj dziwne rzeczy się wtedy dzieją :) . Myślę że w tym sporze to Arek ma rację .

Arek 
Redaktor

Wiking, ale za to można trzaskać takie fotki :)

moon17042019.jpg
Plik ściągnięto 3495 raz(y) 124,01 KB

Chomsky 
Entuzjasta

O tak pełnia! Małżonka wypomniała mi dziś dwa razy lornetkowe zakupy. A dzień dopiero co się razpoczął.
Tak czy siak EII ma większy (lepszy) kontrast niż Meopta, bo Nikon to dobre porro i daje radę. Za to Meopta ma jakieś porządne powłoki znoszące trudy czyszczenia i kupowana była przez wojsko i służby. Wieczorem poczytam więcej w materiałach Meopty. Po rejestracji dostaje się 30 lat gwarancji. Rejestracji dokonuje się w 30 dni po zakupie.
Myślę, że to był dobry zakup, przyzwoita optyka, ciekawe powiększenie, jasność, fajna praca pod słońce, brak odblasków w nocy, dobra kontrola AC, super pokrętełka i bardzo mocna konstrukcja. Sporo dobrych cech zebranych razem.
Mam jeszcze jakiś uwagi ale muszę je potwierdzić obserwacjami. W krzaki mości panowie. W krzaki!
Pozdr. Ch.

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 27 Kwi, 2019   

Praca pod słońce, także niskie słońce jest rewelacyjna. Zasługuje na jajwyższe pochwały.
Mocno okrzaczone dzikie stawy nad Sanemtworzą przestreń z wieloma planami, siódemka pokazuje pazurki dzięki dużej GO. Korzystając z hiperfokalne właściwie nie używam pokrętła ostrości.
Przypatrywałem się temu kontrastowi, o który się trochę spieraliśmy. Meopta delikatnie podkreśla krawędzie i delikatnie rysuje cienkie subtelne rysunki przedmiotów, jakieś szczegóły, listków, traw, kory, itp. Nikon eII robi to mocno przez co na pierwszy i nawet drugi rzut oka wydaje się ostrzejszy. Obraz w Nikonie jest ciemniejszy, nasycony, ciemniejsze jest jeszcze ciemniejsze. To fajnie się ogląda.
Meopta jest jaśniejsza, bledsza, daje delikatniejszy rysunek z dobrymi mikrokontastami. To w dzień. O zmierzchu Meopta ze źrenicą 6 jest już mocniejsza we wszystkich aspektach.
Mam pytanie? Jak zmierzeć w ciemności już po akomodacji własną źrenicę? Może być we własnym mieszkaniu oczywiście.
Pozdr. Ch.

Odpowiedz do tematu