Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: RobertO
Pon 04 Sie, 2008
Canon 450D + Canon EF-S 17-85 lub Tamron AF 18-200
Autor Wiadomość
JacekSzulc 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   Canon 450D + Canon EF-S 17-85 lub Tamron AF 18-200

Witam wszystkich!
Planuję zakup Canona 450D bez kitowego obiektywu.
W zamian myślę o obiektywach:
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
lub
Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3
Oba mogę kupić w zbliżonych cenach, ok. 1200zł.

Spodziewałem się znacznie lepszej recenzji Canona. Trochę mnie ona przestraszyła. W końcu jest on droższy od kitowego prawie 5x!
Tamrona brałem pod uwagę wyłącznie ze względu na dosyć duży zoom.

Nie jestem zawodowcem, więc być może nie byłbym w stanie wychwycić różnicy w porównaniu do jakiejś eLki. Przesiądę się z Minolty 505Si; aż łza sie kręci, ale cóż, koszt eksploatacji nieporównywalny.
Myślę, że porównanie każdego z tych dwóch obiektywów do standardowego 18-55 wypada jednoznacznie, ale między sobą już chyba nie.

Czy możecie podzielić się swoimi opiniami czy też pomocą w wyborze?

Pozdrawiam
Jacek

Reklama

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

takiego superzooma to raczej nikt ci nie poleci, gdyż jesgo właściwości optyczne pozostawiaja troszke do zyczenia. za 1200zl możesz poszukać czegoś innego, np sigmy 17-70 (uwaga na kalibrację) czy tamiego 17-50 który jednak nie jest najlepiej zbudowany (o czym możesz przeczytać na tym forum). koledzy napewno wymysla jeszcze coś mądrzejszego :wink:

JacekSzulc 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

Oj, dopiero się uczę buszować po forum.
Nie wiedziałem, że przy testach można znaleźć także oceny indywidualne:
http://www.optyczne.pl/in...ktyw=109#opinie
Różne fora widziałem i muszę przyznać, że to jest rewelacyjne!

Zdecyduję się chyba na Canona 17-85, to i tak dużo większy zakres niż mam w Minolcie. Ciekaw jestem tej stabilizacji w Canonie.
Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   

Witaj
Myślę że na tym 17-85IS się nie zawiedziesz to dość dobry obiektyw. Jako drugi w roli uzupełnienia proponowałbym Ci raczej coś z Canona np 70-300 IS jest całkiem całkiem nie jakaś tam rewelacja, trochę ciemny ale stabilizacja rekompensuje pewne braki światła. Ewentualnie jeśli nie zależy Ci na tkzw światłosile to możesz pomylśleć również o 70-200 4L teraz ma dość dobrą cenę a to naprawdę rewelacyjny obiektyw i za rozsądne pieniądze.
Zakupów abiektywów typu 18-200 itp. stanowczo odradzam.
Pozdrawiam

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

rafalg napisał/a:

Zakupów abiektywów typu 18-200 itp. stanowczo odradzam.
Pozdrawiam

a nie mówiłem? :mrgreen: :razz:
a co do tele to L-ka oczywiscie bardzo dobra i solidna, jednak jeśli swiatło ma dla ciebie duze znaczenie to moze tamron 70-200 f2.8? :wink:

JacekSzulc 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   Już poszło

Dzięki za pomoc.
Zamówienie poszło.
Do 450D wybrałem EF-S 17-85.
Na L-ki to sie raczej nie skuszę, tzn. nie uzyskam zgody Najwyższej Izby Kontroli w moim domu :-)

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

ale tą L-ke (70-200 f4) to już za ok. 2000 dostaniesz. lepszego tele taniej nie kupisz a ten obiektyw ma bardzo dobry współczynnik ceny do jakości :wink:

JacekSzulc 
Nowy

Fakt, że to już dobra cena, ale moja żona jest w stanie zrozumieć potrzebę JEDNEGO obiektywu do jednego aparatu.
Potrzebuję czegoś szerokokątnego przede wszystkim. O teleobiektywie pomyślę może za jakiś czas.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

JacekSzulc napisał/a:
ale moja żona jest w stanie zrozumieć potrzebę JEDNEGO obiektywu do jednego aparatu.

no to masz pretekst do kupienia drugiego body :mrgreen: :mrgreen: :razz: dziwne ze same nie stosuja tej zasady np, jedne usta - jedna szminka :lol:

JacekSzulc 
Nowy

Ostegolectric napisał/a:
jedne usta - jedna szminka :lol:

Kurcze, nie wpadłem na to.
Muszę to zapamiętać i wykorzystać przy najbliższych negocjacjach. :-)

rafalg 
Rozmowny

Nie tylko Ty masz w domu problemy z przejściem przez zakupy foto. Moja to już jak tylko coś pisnę żeby coś kupwać zaczyna gotować. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu