Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa rodzina lornetek Kite Lynx HD+
Autor Wiadomość
andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Nie 18 Sie, 2019   

Dzięki za linka.Odnośnie możliwosci,niebezpieczenstwa odpięcia paska z zaimplementowanego oryginalnego zapięcia i swarovskiego paska to czy istnieje, czy nie, bo nie do konca zrozumiałem sens odpowiedzi.?Bo jeśli dokupię niepotrzebną mi torbę oraz oryginalny pasek a on ma sie zsuwać, to coś nie tak?

Reklama

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Nie 18 Sie, 2019   

jak na filmie widzisz korek trzeba wcisnąć i przekręcić, wiec jest jakaś możliwość że się przygniecie i jednocześnie nieco przekręci, aby pozniej ryzyko odpadniecia wzrosło, ale bardzo mała szansa

andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Pon 19 Sie, 2019   

Z tego co przeczytałem na innych forach, to zdarza się wypięcie oryginalnego paska z mocowania
Field Pro w Swarovskim 8x30 .Skutki odpięcia paska z lornetką u szyi mogą być nieprzyjemne,dziwi mnie takie rozwiązanie.Mowa o oryginalnym i dedykowanym pasku do lornetki mo cowanym w systemie Field Pro.Osobiscie nie miałem tejże lornetki w swoich rękach ,warto posluchac opinii wlascicieli.
A propo s Swarka i Nikona, czym pokryte sa korpusy (guma , skóropodobny materiał},jak wrażenia dotykowe,zapachowe itp?Jak pracują mostek, pokrętło ostrości i czy "łatwo" dopasować oczy do muszli {mroczki itp?}, ponoć Nikon kiepski a Swarek świetny?

koraf 
Optyczny
Koraf

ppv napisał/a:

Z tego co piszą tam w komentarzach, te uszka są trochę za grube do CL, ale jeśli tylko za grube to pewnie można by podszlifować na papierze ściernym :) Sprzedawane na sztuki, wiec trzeba zamawiac min. 2, niepokojące jest co napisał w komentarzach Dave Gibson, że raz włożonych korków w uszko nie daj się wyjąć bez zniszczenia, hm, sprawdzę niebawem.

Korek ma metalowy trzpień, wygląda w miare solidnie, raczej mało prawdopodobne aby samo wypadło.

Nic podobnego uszka z EL idealnie pasują do CL i nic nie trzeba robić. Mają dokładnie takie same wymiary jak do EL.

mzksiak 
Bywalec

Mam nowego swara Cl 8x30 i potwierdzam, że te mocowania paska z lornetka jest malo pewne.raz mi się trzpień wypiął i prawie lornetka spadła na ziemię. Jak wygląda w takim razie mocowanie z tego linka co powyzej podawaliscie . Jesli pasuje do cl to na pewno kupię.
Odnośnie faktury ,jest to guma ale bardzo miła w dotyku, zapachu zero.
Sama lornetka jest wysmienita. Porównywałem długo z lynx em i swaro ma lepszą ostrość (właściwie po brzegi).Baa,porównywałem z el (32 mm)i poza lepszym polem widzenia el naptawde ciężko było mi się dopatrzec ze CL jest niższym modelem od EL!

andrzejek 
Uczestnik

Wysłany: Wto 20 Sie, 2019   

Jeśli dobrze rozumiem, to konwersja zaczepu na to z uszkiem niewiele zmienia, jeśli chodzi o niebezpieczeństwo wypinania się, bo i tak wszystko to opiera sie na zatrzasku?Łyżka dziegciu potrafi zabić smak beczki miodu.Jeśli tak, to jest to "grube" niedopatrzenie,az trudno w to uwierzyć.Można przełklnąć nieergenomiczną nastawę dioptrii itp.,ale możliwość odpięcia sie lornetki od paska jest trudna do zaakceptowania i nie uśmiecha mi sie "łatanie" tego jakimś dodatkowym "sznurkiem" bezpieczenstwa owiniętym wokół mostka i zawieszonym na szyi na "wypadek" wypięcia sie paska, niekoniecznie w kamienistym czy górzystym terenie.

Piotr_0602 
Rozmowny

andrzejek napisał/a:
.Jeśli tak, to jest to "grube" niedopatrzenie,az trudno w to uwierzyć.

Może Swarek za mało zarabia na serwisie? W końcu upadek to awaria pozagwarancyjna i właściciel musi Swarkowi zapłacić za naprawę. Podejrzewam że ceny napraw to spory % wartości lornetki...

andrzejek 
Uczestnik

Przecież lornetki to nie auta,AGD itp. {jeszcze} a zresztą co innego tzw. "postarzanie" produktu wymuszające jego czestszy serwis i konieczne naprawy a co innego zaprojektowanie połączenia pasek-lornetka , ktore skutkować może czesciowym lub calkowitym zniszczeniem sprzedawanego produktu nawet tego samego dnia po zakupie.Jeżeli tak jest to jest to absurd,który raczej kladzie sie cieniem na renomowanym producencie i nie przysporzy dodatkowych euro zarobku, bo klienci kupią inny produkt, ktory bedzie bezpiecznie dyndał na szyi,przynajmniej jesli o mnie chodzi.

mzksiak 
Bywalec

Mam nadzieję,ze do siedziby swara dojdą niepokojące głosy,bo sam się na tym łapie,że wole teraz wieokrotnie w ciągu dnia kontrolować ,czy aby trzpień nie uskoczyl. Troszkę to mało swiadczy o ,,terenowości"lornetki. Choc jak powtarzam sama lormetka dla mnie jest bardzo bardzo dobra i mega przyjemnie się przez nią patrzy

Chomsky 
Entuzjasta

Warto wydzielić te informacje do oddzielnego wątku, bo kto znajdzie to w temacie Kitę Lynx.
Pozdr. Ch.

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Sro 21 Sie, 2019   

andrzejek napisał/a:
A propo s Swarka i Nikona HG, czym pokryte sa korpusy

Moje wrażenie jest takie że trzymanie w dłoni przyjemniejsze jest swarovskiego, ale guma swarka ma pewne tendencje oblepiania sie kurzem (najgorzej pierscienie okularów), ktory ciężko doprowadzić potem do czystości, tworzywo obudowy w HG pod tym względem troche lepsze, jest nieco mniej gumowate, bardzo dobrze się trzyma. W M7 guma jest paskudnie lepiąca się do wszystkiego, mało przyjemne wrażenie.
Kite HD+ ma najtwarsze tworzywo z tej czwórki, najmniej zbierające kurz, całkiem dobrze trzyma się w dłoni.

Arek 
Redaktor

ppv napisał/a:
W M7 guma jest paskudnie lepiąca się do wszystkiego, mało przyjemne wrażenie.

I po latach odłazi...

andrzejek 
Uczestnik

ppv napisał/a:
skłaniam się ku Nikon Monarch HG, w moim przypadku szerokie pole, świetna ostrość w centrum, ostrzenie z małej odległości to isotne kategorie w których Swarovski CL B przegrywa, w zastosowaniu typu obserwacja ptaków na jeziorze, czy przepływające łódki na wodzie, to CL companion był by lepszy ze względu na panowanie nad ostrym światłem, a węższe pole także bardziej akceptowalne

No to chyba jest szeroki rozrzut jakościowy lornetek.Spotkałem sie z wieloma opiniami, że Nikon HG niewiele sie różni od M7 czy Kite, jeśli chodzi o ostrość i ustępuje pod tym wzgledem Swarovskiemu 8x30.W Twoim przypadku jest inaczej i skoro MHG pod tym względem góruje, to tylko ie cieszyć.

Piotr_0602 
Rozmowny

andrzejek napisał/a:

Spotkałem sie z wieloma opiniami, że Nikon HG niewiele sie różni od M7 czy Kite, jeśli chodzi o ostrość i ustępuje pod tym wzgledem Swarovskiemu 8x30..

Tu na subiektywnej liście lornetek pogrupowanych w grupy wg ostrości:
Kite stoi wyżej niż Monrach.
Lynx 8x30 - 1sza grupa, Nikon Monarch 7 - trzecia, a takie Nikon E2 w drugiej.

1. „Żyleta”
Carl Zeiss Victory 8×32 T* FL, Ecotone Kamakura: MGK 8.5×45 i 10×42, Kahles Helia 8×42, KITE: Ibis ED 10×42, Lynx HD 8×30, Kowa Genesis 10,5×44, Leica: Noctivid 10×42, Ultravid 8×50 HD, Ultravid Blackline 10×25 BL, Ultravid 10×42 BL Silverline, 7×42 HD, Leupold Yosemite 6×30, Nikon HG 10×25, SE 12×50, 8×32 EDG, HG L 8×32 DCF, Monarch HG 8×42 i 10×42, Opticron DBA OASIS 8×21, Pentax DCF ED 8×32, ZD 8×43 ED, ZD 10×43 ED, Steiner Xtr 8×30, Swarovski: SLC 56 10×56, DF 8×30 W, EL 8×32 WB Swarovision, EL 10×50 WB Swarovision, EL 8.5×42 Swarovision, SLC New 8×56 B, CL Pocket Mountain 8×25, Vortex Viper HD 10×42, ZEN-RAY 7×36 ED2

2.
Bynolyt Puffin 8×25 DWCF, Carl Zeiss: Terra ED Pocket 8×25, Conquest HD 8×32, Delta Optical: Titanium 8×56 ED, Titanium 10×42, Extreme 10×50, Extreme 15×70, Ecotone Kamakura: MR-3 8×42, 10×42, AD-7 10×42, Fujinon 7×50 FMT-SX, FMTR 10×50, Kahles: 8×42, 10×42, Kowa 8×30 YF, BD 8×32 XD Prominar, BD 8×42 XD Prominar, Meopta: Meostar B1 8×32, Meostar B1 7×42, Meostar B1 10×42, MeoPro HD 8×42, MeoPro HD 8×56,
Leica Trinovid BC 10X25, Lunt 16×70, Nikon: 8×30 EII, 10×35 EII, 8X20 HG L DCF, 7×50 SP, 7×50 Tropical, 7×50 CF WP, TS Marine 7×50 MX, William Optics 7x50ED i 10x50ED, Vanguard Endeavour 10.5×45, Vixen Ultima 8×56, Vortex Viper HD 8×42, Olympus EXWP 10×42, Opticron SRGA 8×32, Pentax: DCF BC 9×32, DCF BR 9×42, DCF CS 8×42, DCF CS 10×42, Steiner: Sky Hawk Pro 10×32, Navigator 7×30, Swarovski SLC 7x50b,

3.
BPC2 7×50, Bushnell Elite 8×42 ED, Delta Optical: Titanium 10×56, Chase ED: 8×42, 10×42, 12×50, Canon 15×50 IS All Weather, Ecotone Kamakura 8×28, 10×50 WP 2, Kowa: BD 12×56 XD Prominar, Genesis 8×22, Meopta Meostar B1 8×56, Minox BV 10×42 BR New, TS Marine 10,5×70 MX, Nikon: Monarch 5 16×56 i 8×56, Monarch DCF 10×56, Monarch 5 12×42, Monarch 5 8×42, Monarch 5 10×42, Monarch 5 20×56, Monarch 7 8×30, Monarch 7 8×42, Monarch 7 10×42, Olympus: EXPS I 8×42 i 12×50, Vortex: Raptor 8,5×32, Talon HD 8×42, Diamondback 10×42, Opticron Traveller BGA Mg 8×32, Pentax: DCF SW 8×25, DCF SW 10×25, 8×30 PCF CW , 10×30 PCF CW, Steiner: Night Hunter Xtreme 8×56, Safari Ultrasharp 10×32, Safari Pro 8×22, Vanguard Endeavor ED II 10×42, Swift Audubon 820 8,5×44, ZEN-RAY ZRS 8×32 HD, ZRS 10×32 HD

4.
Berkut 10×50, BPC 5 8×30, Eschenbach Arena D 8×42 B, Hawke Endurance 8×56, Meopta MeoPro HD 8×32, MeoPro HD 10×32, Nikon Prostaff 7s 10×30, Action EX: 8×40, 10×50, 12×50, 16×50, PZO LP 11×40, Steiner: Safari 8×30, Ranger Pro 8×56, Ranger Xtreme 8×56, Vortex Diamondback 8×42

5.
Bushnell Trophy XLT 8×32, Meopta MeoSport 8×25, Nikon Sportstar Ex 8×25, Vixen Foresta 7×50 WP, New Foresta 8×32, 10×42 i 8×42, Pentax 20×60, Olympus DPS I 8×40 i 10×50, Vanguard: Orros 8×42, Spirit 10×42, Spirit ED 10×50

6.
Nikon: Prostaff 3s 10×42, Sportstar 10×25 DCF, i 10×42, Vixen New Foresta DCF 10×32

http://wzrokowiec.com/archiwa/129

ppv 
Rozmowny

Piotr_0602 napisał/a:
andrzejek napisał/a:

Spotkałem sie z wieloma opiniami, że Nikon HG niewiele sie różni od M7 czy Kite, jeśli chodzi o ostrość i ustępuje pod tym wzgledem Swarovskiemu 8x30..

Tu na subiektywnej liście lornetek pogrupowanych

cóż, ja macałem 10x30, w tym przypadku HG jest znacznie ostrzejszy i nie mogę się zgodzić z tą listą. Ta lista była powodem czemu zaintersowałem Kite HD+ i zawiodłem się na niej i na Kite. Nikon MHG 10x030 wstawibym na "żyleta", a Kite 10x30 HD+ gdzieś 2 poziomy niżej, obok M7. Dla mnie M7 to praktycznie to samo co Kite HD+, 1000zł więcej za lepszą obudowę i odrobinę szersze pole od Nikona M7, to już musi kupujący osądzić.

Odpowiedz do tematu