Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Autor ekspozycji bez tajemnic wyznaje prostą zasadę. Mówi cały czas o przysłonach do zdjęć w których GO nie ma wielkiego znaczenia np. ściana zabytkowego budynku z oknami. przysłone ( f 8 do f 11) tak średnio oczywiście . Do krajobrazów faktycznie stosuje wysokie przysłony i jest to jak najbardziej uzasadnione moim zdaniem(zresztą nie tylko on) Przeczytałem też książkę Kelby-ego i może nie jest ona jakąś super pozycją ale Kelby także stosuje duże przysłony przy foto krajobrazów.
Obiektywy szerokokątne są nie zastąpione dlatego są takie cenione! Bo w wielu sytuacjach mając 16 mm możemy podejść do obiekty i 50 mm nie jest konieczne (pomijam przerysowania) natomiast mając 50 mm 16 nie uzyskamy. Na pewno warto jest mieć takie szkło w swoim zestawie.
Co do foto w górach to masz absolutnie racje i 300 bywa nie tak znowu rzadko przydatna
Za dwa tygodnie wybieram się w Słowackie Tatry i miałem dylemat czy 70-200 na FF mi wystarczy. Kolega prosił bym mu zostawił na ten czas "do zabawy" swoje 100-400. Wozić mi się tego wszystkiego nie chce, ale jak widzę kolega będzie się musiał obejść smakiem. 100-400L jedzie w góry!
Teraz jakiś czas na góry chyba jest Dzisiaj w nocy wybieram się z Nowego Sącza szlakami do zakopanego w okolice morskiego oka (namiot , krzesiwo ,spanie pod gołym niebem w lesie ) Taka szkoła przetrwania może nas nic nie zje. Jakby na to nie patrzeć to 100-400 L 40d 16 35L lampa = 6 kg więcej ,a 100 km w górach to będzie trochę ciążyć Nie stety wolę dźwigać pompkę bo już na jednym podobnym wypadzie to jej prawie nie odpinałem od puszki.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008
ja się nie wychylałem, ale skoro takie tuzy piszą o krajobrazach na tele , to przyznam się , że góry skaliste to w większości na 80-200 robiłem
a w związku z tym, że chyba poza owocnym "off" nic mądrego do tego tematu sie nie napisze, to może po 10 stronach przekonywania kolegi do używania programów tematycznych i priorytetów zamknąć ten temat?
k1caj_ns, autorzy tego typu pozycji najczęściej mają nikłe pojęcie o różnicach wynikających z używania mniejszych gęsto upakowanych matryc - np. zalecają maksymalne przymykanie również w przypadku aparatów kompaktowych, co jest po prostu bez sensu.
jaad75, Myślę ,że ludzie piszący książki o fotografii taką jak dla mnie fundamentalną wiedzą powinni dysponować. Nie chodzi mi o specyfikę każdej matrycy z osobna ale takie proste rozgraniczenie FF , APS-C i matryce kompaktów.
Myślę ,że takie pisanie wynika z czegoś innego niż z nie wiedzy autorów. Poprostu książki są adresowane do posiadaczy lustrzanek entry level (jest to głównie aps-c i ccd). Taka książka jest pisana z myślą o nich i takie rady nie są prawdą w 100% ale są pomocne. Autorzy pewnie wychodzą z założenia ,że opisywanie tego ,że różnica w matrycy ma wpływ na GO nie jest potrzebna. Powód? "Kompakciarze" nie kupią takiej książki bo im wystarczają tryby auto zazwyczaj. Osoby posiadające body FF wiedzę z książek typu "Ekspozycja bez tajemnic" mają w paluszku. Ktoś kto kupi lustro entry level pierwsze co zrobi to poleci po książkę która daje proste wskazówki jak ogarnąć tą głębię ostrości ,jakieś iso , czy też dziwne cyferki po literce F.
Ze słowem Dyfrakcja w "Ekspozycje bez tajemnic" "Mistrz fotografii cyfrowej " Scott Kelby itp. się nie spotkałem. Faktycznie może wiedza autorów na ten temat nie sięga aż tak daleko. Przy każdym dziale ,które traktuje i przysłonie powinno być to uwzględnione na początku. I zdanie typu ( Własności te mogą się zmieniać w zależności od specyfiku matrycy którą posiada nasz aparat cyfrowy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10