Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
a pisałem nie dawno o rangefinders
myślę , że to krok w dobrym kierunku i w jakimś stopniu konkurencja dla leica -żart taki
a poważnie, lepiej kupić coś takiego jako drugie body , ciche,mozliwość wymiany szkła jak potrzebujesz, a funkcjonalność prawie (ew. więcej dla niektórych) lustrzanki.
sigma dp1 + wymienne szkła = (to powinien być) kierunek rozwoju sigmy i innych producentów jako pomoc dla zaawansowanych uzytkowników
jakis rok moze dwa lata temu pentax na jakiejs wystawie prezentowal body bez pryzmatu w dosc futurystycznym ksztalcie z normalnym bagnetem KAF - szkoda ze nie wypuszczono tego na rynek
Pamiętam jak nasz redaktor Wojtek testował Olka E-410, to marudził, że w tym aparacie to lustro jest tak naprawdę niepotrzebne i Olek dobrze by zrobił rezygnując z niego. I proszę. Wykrakał
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008
lustra 4/3 i tak mają kompaktowe rozmiary( przynajmniej olki 4XX i 5XX), może i jest to jakaś nisza ....wszystko się okażę....byle by to nie był krok w tył
Na pewno jest to jakiś sposób na polepszenie jakości zdjęć z kompaktów, pytanie czy taka konstrukcja będzie wystarczająco tania i czy obiektywy do niej będą równie tanie, a przy okazji dobre. W końcu ceny w kategorii Entry Level są już bardzo niskie. Z drugiej strony możliwość podpięcia pod te aparaty obiektywów z lustrzanek (jak widać z tych schematów) daje możliwość posiadania fajnego małego korpusu wycieczkowego.
Aczkolwiek miniaturyzacja aparatów to jak dla mnie nie jest pożądana cecha.
Jeśli będzie tanie, z dobrą jakością zdjęc i kieszonkowymi rozmiarami to absolutnie nie mam nic przeciwko
Obawiam się, że z tą jakością zdjęc może byc różnie, ale zobaczymy.
Tutaj kilka dodatkowych fotek z imprezy w JP. Fajnie wygląda porównanie jednego z nowych szkieł (prawdopodobnie 40-150 w wersji mikro) z kitem 40-150 (który też należy do jednych z najmniejszych tele):
Odpowiednik ogniskowej jaką daje 40-150 na matrycy 4/3 czy po prostu obiektyw 40-150, który na mniejszej matrycy mikro 4/3 da ogniskową większą niż 300 mm?
Arek,
Powiem nawet, że struktura szumu wskazuje na E-3. Pewien nie jestem bo kolega zdjął dekielek i jakieś obiektywy wlazły na zdjęcie
BTW, nie mogę się doczekac następnego zlotu. Mam parę fajnych darków do pokazania, inni pewnie z chęcią obejrzą i pokażą swoje
Ważne jak rozwiążą w nim ustawianie ostrości. Oby nie tak wolno jak w kompaktach.
Potencjalnie widzę wiele zalet.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008
lcf,
wersja mikro.........., niedługo będzie tyci..............a .....jakoś do mnie miniaturyzacja w tej kwestii nie przemawia, na razie na małych matrycach mamy większe szumy, zobaczymy co będzie później .....
Takie szumy na ISO 400 przy "profi" E-3? A fuj!
Tak bardziej serio to nigdy takiego czegoś nie kupię, do ręki będę się brzydził wziąć. Mała lustrzanka bez lustra i bez normalnego wizjera? Dobre dla współczesnej młodzieży i dla dzieci. Kolejna modna zabawka
Nie. To jest mała snopowiązałka bez mechanizmu do wiązania snopów.
Ten wątek powinien się znaleźć w innym dziale, bo ten chyba dotyczy lustrzanek, prawda? A tu mamy do czynienia ze zwykłym kompaktem, tyle że z większą niż przeciętnie matrycą i możliwością wymiany szkieł. Jeśli ktoś potrzebuje kompaktowych gabarytów i cichej pracy, a jakość i optyka tradycyjnych małpek mu nie odpowiada, to doceni takie rozwiązanie. Fajne rozwinięci idei z serii Olympus PEN:
Nie wiem, czy współczesna młodzież z wielkim entuzjazmem zaakceptuje pomysł starszy, niż ich rodzice...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9