Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka myśliwska 10x
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Sty, 2020   

Powiedzmy że masz 5 lornetek . Jedną za 500 zł , drugą za 2000 zł , trzecią za 5000 zł , czwartą za 11.000 zł, a piątą jest :) ...Nikon WX za 42.000 zł . Jedziesz na wspaniałą wycieczkę w trudny górzysty teren , łatwo stracić równowagę i się przewrócić . Nauczony doświadczeniem domyślasz się że jako jedyny będziesz miał lornetkę . A że będzie na co popatrzeć , zwłaszcza że fiordy są nieziemskie , słusznie więc zakładasz że wszyscy będą chcieli pożyczać lornetkę właśnie od ciebie . To którą zabierzesz na wycieczkę ?

Reklama

ppv 
Rozmowny

wyjątkowe chwile wymagają wyjątkowego sprzętu -> tzn. najlepszą jaką mam / najlepszą którą jestem w stanie bez uciążliwosci taszczyć w te miejsca ze sobą... pytanie co ma ta za 500 czego nie mają pozostałe że jeszcze jest w kolekcji, bo za 2000 to juz na pewno coś sensownego.
lornetka to na pewno nie jest dobra forma lokaty kapitału, w momencie zakupu powinieneś wiedzieć którą swoją potrzebę tym zakupem realizujesz, jak kupujesz po to by używać a potem leży w sejfie to znaczy że zakup nie spełnił roli, może trzeba to naprawić, tj. sprzedać i kupić coś co spełnia potrzeby. Wiking69, nie zadręczaj się, ciesz sie życiem i używaj najlepszej jaką masz, jak stracisz, trudno

Chomsky 
Entuzjasta

Nie posiadam drogich lornetek z górnych półek. Na rzeczy , które używam uważam, szanuję je, używam zgodnie z przeznaczeniem.
Używałem przez całe lata drogich narzędzi pracy, w tzw. trudnych okolicznościach przyrody i jakoś zawsze docierałem cało i zdrowo do domu. Narzędzia również, ich dzisiejsza wartość to pewnie ze 50 tysięcy złotych. Po dwadzieścia godzin na dobę. Do tego inne także drogie szpeje. Tak się nauczyłem pakować, przygotowywać a potem dbać o wszystko, że udawało mi się nie utracić rzeczy.
Przed nieszczęściem człek się nie do końca ustrzeże. Mam nawyk, wyciągam aparat, lornetkę i natychmiast wieszam na szyję. Nie trzymam w ręce, nie odkładam bodaj gdzie, nie zostawiam bez kontroli. Pozostaje kwestia upadku, wpadnięcia do wody, uderzenia o coś. W moim wieku wskazane jest pewne dostojeństwo w czasie poruszania się w nieznanym terenie. Nigdy też nie miałem wypadku samochodowego. Syn i zięciowie nabijają się z mojego stylu jazdy a ja dalej swoje. Maksymalnie 75-90 km/h, pomijając autostrady. Zawsze przestrzegam przepisów, choć zdarzają mi się błędy i głupota.
Co do drogich lornetek, to gdybym miał taką za 10 tysięcy to bym na pewno nosił i używał zawsze. Ale zabytkowe rzeczy trzymam w gablocie, bez względu na ich cenę, zasłużyły sobie na odpoczynek.
Pozdr. Ch.

3mnich 
Entuzjasta

Zgadzam się z opinią Kolegi przedmówcy, o używaniu najlepszego co się ma.
Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek lornetka, czy aparat foto wypadł mi z ręki...
Jedna z zalet bycia mnichem, to skupienie na chwili obecnej...
Zauważyłem ścisłą korelację pomiędzy byciem roztrzepanym lub nerwowym, a przytrafiającymi się niefortunnymi zdarzeniami...

adaher 
Maniak

Wysłany: Sob 25 Sty, 2020   

Podpisuję się pod wypowiedziami trzech Kolegów przedmówców!
Mniej więcej rok temu podjąłem decyzję o kupnie lornetki z wyższej półki (nota bene za namową Kolegi Wikinga i Arka, którym z tego miejsca jeszcze raz dziękuję!!!:), choć miałem obawy, podobne do Kolegi Wikinga, czy przypadkiem i tak nie będę zabierać ze sobą w teren starych (słabszych) lornetek ... Ale jednak odpuściłem sobie przesadną ostrożność i zabierałem nowy nabytek we wszystkie możliwe okoliczności przyrody i niepowtarzalnej:) Nic się nigdy złego nie stało... Choć podobnie jak Koledzy przedmówcy dbam o swój sprzęt.
Nie dawno binoholizm u mnie pogłębił się jeszcze bardziej i z rozpędu kupiłem jeszcze lepszą lornetkę (maleńkim druczkiem dla Kolegi Marca - niedługo będę sprzedawać Leicę Ultravid 10x50 myślę, że w dobrej cenie:) I tejże także nie mam zamiaru trzymać za szkłem, szkoda życia!:)
Z trzeciej strony kto kupuje mercedesa żeby stał tylko w garażu?:)

Pozdrawiam!

p.s. może by jakoś wydzielić ten wątek z postu Kolegi Marca?:)

Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Nie 26 Sty, 2020   

Bardzo szanuję swój sprzęt optyczny . Ale czasami są sytuacje podwyższonego ryzyka , kiedy lornetka jest narażona na warunki frontowe . W moim przypadku takie sytuacje występują w czasie nocnych poszukiwań z wykrywaczem metali . Kiedy nad ranem wracam z pola do domu , wyglądam jakbym wrócił z poligonu , zwłaszcza kiedy ziemia jest wilgotna . Kiedy robię sobie przerwę na odpoczynek lub jedzenie , lubię obserwować gwiazdy i okolicę przez lornetkę . Na wykrywkę zabieram Zeissa z NRD 6x30 , kosztował tylko 450 zł . Nie wyobrażam sobie wziąć zabłoconymi rękami lornetkę za kilka tysięcy .

adaher 
Maniak

Ja też na taką wyprawę nie zabrałbym dobrej, drogiej lornetki. Raczej kupiłbym coś w stylu Monarcha, najlepiej z drugiej ręki, ze śladami używania, za pół ceny żeby nie było szkoda... Albo właśnie starego Zeissika:)
Niestety ostatnio rzadko (właściwie wcale) zdarzają mi się takie eskapady więc nie mam tego problemu:)

Pozdrawiam!

anatol1 
Rozmowny

Pytanie do posiadaczy tych wszystkich drogich Swarków i Leiców - czy wy w ogóle na co dzień patrzycie PRZEZ te lornetki czy tylko patrzycie NA na te lornetki (oczywiście poza zlotami, gdzie się nimi chwalicie, co jest zresztą zupełnie naturalne i nie widzę w tym nic zdrożnego)?

Wiking69 
Optyczny

Wiesz anatol :) , gdyby Twój ostatni wpis przeczytał właściciel Nikona 20x120, pewnie by powiedział ... dzieciaku , co Ty możesz wiedzieć o prawdziwych lornetkach :) .

Wiking69 
Optyczny

Myślę anatolu że właściciele drogich lornetek takich marek jak ... Swarovski , Zeiss i Leica , przede wszystkim dobrze się bawią . Czy posiadanie lornetki z wielkiej trójki nobilituje właściciela ? . Oczywiście :) i nie ma w tym nic złego . Jak byłem dzieciakiem moich rodziców nie było stać żeby mi kupić kolejkę z NRD . Więc na swoje 50 urodziny kupiłem sobie piękny zestaw :) . I co roku kupuję następny . Z lornetkami jest podobnie :) .

anatol1 
Rozmowny

Wiking69 napisał/a:
Wiesz anatol :) , gdyby Twój ostatni wpis przeczytał właściciel Nikona 20x120, pewnie by powiedział ... dzieciaku , co Ty możesz wiedzieć o prawdziwych lornetkach :) .

Mój target to teleskopy, lornetki mam do wstępnego wyszukiwania obiektów na niebie i do podglądania przyrody (głównie w moim ogrodzie oraz podczas wycieczek).
Żeby było ciekawiej przez moje teleskopy obserwuję wyłącznie z użyciem nasadki bino a więc można powiedzieć, że taki Nikon 20x120 przy moim newtonie 10" z nasadką bino to jakaś zabawka.
Miło, że nazwałeś mnie dzieciakiem, mając podobnie jak Ty pięć dych na karku fajnie się takie coś słyszy. :grin:

ppv 
Rozmowny

Wysłany: Pon 27 Sty, 2020   

anatol1 napisał/a:
czy wy w ogóle na co dzień patrzycie

jak pod ręką to zerka się czasem, mały rozmiar w tym pomaga, więc mini victory leży pod ręką w biurze (jest troche przyrody za oknem), swarek na wycieczkach rowerowych w przedniej torbie obok aparatu, mini ultravid z drugiej ręki w schowku w aucie

Odpowiedz do tematu