Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Niestety kocie nie ufam własnym oczom . Twoim też nie . Ale bardzo chętnie zobaczył bym test Arka właśnie tej lornetki , podobnie jak test Zeissa Victory HT 8x54 .
W Krakowie też stoi w salonie Knieji w oszklonej gablotce a oglądałem ją już co najmniej trzy razy.
Czy Ty naprawdę potrzebujesz "testowego błogosławieństwa" Arka? Nie ufasz własnym oczom?
No bo sklep w centrum rzęście oświetlonego miasta to wręcz idealne miejsce do testowania nocnych lornetek klasy 8x56. A dodatkowo świetnie też nadaje się do zaocznych testów ostrości i porównywania ich z innymi lornetkami, oglądanymi przez inne osoby, w innym sklepie, w innym mieście i w innych warunkach, a potem konstruowania na tej podstawie rankingu
No bo sklep w centrum rzęście oświetlonego miasta to wręcz idealne miejsce do testowania nocnych lornetek klasy 8x56. A dodatkowo świetnie też nadaje się do zaocznych testów ostrości i porównywania ich z innymi lornetkami, oglądanymi przez inne osoby, w innym sklepie, w innym mieście i w innych warunkach, a potem konstruowania na tej podstawie rankingu
Skoro o rankingu mowa to radzę spojrzeć na rankingi na optycznych. Weźmy najpopularniejszą klasę 10x42 a konkretnie miejsca 7,8 i 18. Wystarczy każdą z nich przyłożyć do oka aby stwierdzić że ta z miejsca 7 ma gorszą ostrość i kontrast od dwóch pozostałych. Niedługo Łochów więc polecam to sprawdzić.
Arek nieładnie jest ignorować członka forum nie odpowiadając wprost na jego pytanie zastępując to dywagacjami o zupełnie innych warunkach oświetleniowych. Napisałem wyraźnie że to nie były ciemności w których źrenica 7 mm z oczywistych względów wygra. Modele lornetek wymieniłem wraz z podaniem warunków więc też do sprawdzenia.
Narzekasz że forum umiera ale tępisz jak tylko możesz ludzi którzy mają swoje odmienne od Twojego zdanie. Wydawało mi się że na tym polega forum ale najwyraźniej nie to forum.
Wiking69 fakt że nie ufasz moim oczom wcale mnie nie dziwi, rozumiem nie musisz bo niby z jakiej racji. Gorzej że nie Ufasz własnym. Wybacz ale dla mnie to żenada. Jak można traktować poważnie opinie o lornetkach takiej osoby?
Choćby te ostatnie:
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
po takiej deklaracji to one funta kłaków nie są warte. Wypowiedzi w różnych wątkach na ich temat dyplomatycznie przemilczę.
Weźmy najpopularniejszą klasę 10x42 a konkretnie miejsca 7,8 i 18. Wystarczy każdą z nich przyłożyć do oka aby stwierdzić że ta z miejsca 7 ma gorszą ostrość i kontrast od dwóch pozostałych. Niedługo Łochów więc polecam to sprawdzić.
A Ty swoje... Ja nie tępię ludzi, tępię szkodliwe i nieprawdziwe poglądy. I np. zachowania takie jakie zaprezentowałeś w powyższym poście w stosunku do Wikinga.
1. Ranking jest na podstawie 24 kategorii testowych. Mogę wybrać dowolne dwie i ranking się poprzestawia. To chyba oczywiste.
2. Ranking jest oparty o inne kategorie niż te, które wspominasz. Względy, dla których tak jest i dlaczego tych parametrów nie ocenia się tak jak Wy to robiliście, wyjaśniałem wielokrotnie. Zresztą nie tylko ja, bo kilka osób próbowało Wam szczegółowo wyjaśniać co i dlaczego źle robicie.
3. Nie ma idealnych rankingów i kryteriów testowych. Pisałem też kilka razy, że gdybym teraz miał robić testy zupełnie od nowa, to zrobiłbym to trochę inaczej. Być może niezbyt zmieniłyby się kategorie testowe, ale ich wagi na pewno. Wynika to nie tylko ze wzrastającej wiedzy i doświadczenia zespołu testującego, ale także z rozwoju optyki i zmian na rynku. Straty związane ze zmianami wprowadzonymi teraz, byłyby większe niż zyski, stąd wszystko zostaje po staremu. Tym bardziej, że wagi każdy może zmienić sobie samemu i bazując na naszych testach konstruować swoje zestawienia.
4. To że nie ma idealnych rankingów, nie oznacza, że każdy ranking jest dobry.
5. Twoje twierdzenia o lornetkach nr 7, 8 i 18 z rankingu mogą mieć tyle z wspólnego z prawdą, co Twoje twierdzenie o nocnej wyższości Pentaxa 8x32 nad NH 8x56.
Kocie próbuję sobie przypomnieć kiedy Ci podpadłem , bo kiedyś musiałem , skoro mnie rozjechałeś walcem drogowym na pasach . Ze swoich opinii na temat starych Zeissów z Oberkochen jestem bardzo dumny . Pisałem z poczuciem humoru , pisałem od serca , tak właśnie czuję , tak je właśnie widzę . To o nich marzyłem kiedy byłem nastolatkiem . Nie potrafię być obiektywny , kocham te Zeissy . Kocie wiem że ostatnio za dużo piszę , nie tylko Tobie zacząłem działać na nerwy . Zrobię sobie przerwę , zanim innym puszczą nerwy . A w Łochowie możemy zapalić fajkę pokoju , kupię dobry tytoń . A z Twoim zdaniem zawsze się liczyłem .
Proponuję rozstrzygnąć ten spór w Łochowie. NH 8x56 kontra reszta topowych 8x56. Sam jestem ciekaw, jak w starciu z Tytanami wypadnie moja ulubiona lornetka .
Miałem dzisiaj okazję i przyjemność pobawić się najnowszym Swarkiem 8x56 SLC . Piękna lornetka , wspaniały widok , odstęp oka od źrenicy wyjściowej jest imponujący . Cóż mogę powiedzieć , chciałbym ją kiedyś mieć , chociaż jest wielka i ciężka . Do lasu musiałbym brać większy plecak . Zaskoczyła mnie ostrość , żyleta do samego brzegu . Zeiss Victory HT 8x54 ma gorsze brzegi . Fajnie że wiosna coraz bliżej .
Myśliwym pozwolili już polować z noktowizorami i ciekaw jestem jak to wpłynie na rynek nocnych lornetek klasy 8x56. Sami miłośnicy astronomii go nie pociągną, bo dla takiego Zeissa czy Swarka to nisza. Obawiam się więc, że to schyłek tej klasy i obecne modele są ostatnimi jakie zobaczymy. Puszczą jeszcze ewentualnie jakieś liftingi ale zupełnie nowych konstrukcji, projektowanych od zera, być może już nie.
Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że pozwolenie na polowanie z noktowizją, przynajmniej w Polsce, ma pomóc w zmniejszeniu populacji dzika, na którego można polować przez całą noc, ale jak skończy się problem z afrykańskim pomorem świń to może myśliwi będą wracać do nocnych lornetek. Nie wiem jak jest w innych krajach, ale na szczęście nie tylko Polacy kupują Swarki:) Ja ostatnio kupiłem "jasną" lornetkę od myśliwego, który kupił sobie noktowizor, a zostawił sobie jakąś 8x42 z tego co pamiętam.
Z tego co wiem większą skuteczność w czasie nocnego polowania dają celowniki termowizyjne . Sprawdziłem w Delta Optical jaki mają asortyment . Ku mojemu zaskoczeniu okazało się że mają duży wybór rosyjskich celowników termowizyjnych , najdroższy kosztuje 70.900 zł . A ponieważ w Delcie Optical najnowszy Swarek 8x56 SLC kosztuje 7600zł ( po rabacie ) , doszedłem do wniosku że za jeden rosyjski celownik termowizyjny , mogę kupić ... dwie walizki wypełnione lornetkami Swarovskiego . Na jakim ja świecie żyję ?
Nowinki i elektronika zawsze są w cenie. Taki Swarek to wg współczesnego młodego człowieka staroć. Tylko soczewki, metal i guma na obiciu. Nie ma kolorowego i dotykowego LCD, nie ma WiFi, nie ma Bluetootha... Lipa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9