Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Archiwizacja zdjęć na więcej niz jednym komputerze
Autor Wiadomość
radzi001 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   Archiwizacja zdjęć na więcej niz jednym komputerze

Witam, proszę o pomoc w następującej kwestii: jak radzicie sobie z archiwizacją zdjęć na więcej niż jednym komputerze?
Chodzi mi o kwestię stricte logistyczną, czy dublujecie całe archiwa - jesli tak, to co w sytuacji edycji zdjęć na jedym z komputerów i potem ewentuanie kopiowania plików na drugi. To chyba kompletna strata czasu i miejsca na dysku...
A propos miejsca - to może rozwiązaniem jest dysk zewnętrzny na którym trzymac można wszystkie zdjęcia i podłączając go do każdego z komputerów programy archiwizujące katalogują zdjęcia wedle życzenia. Czy stosujecie takie rozwiązanie? Jeśli tak to czy moze to byc jakis po prostu przyzwoity dysk zew. czy jednak powinien spełniac okreslone wymogi aplikacji komputerowych, predkosc obrotowa, cache itd

z góry dzieki za info

Reklama

krzysiek 
Rozmowny

Wysłany: Pon 04 Sie, 2008   

A może dwa dyski na raidzie? Kopia zapasowa tworzy się na bieżąco, czyli zapis danych na jednym dysku automatycznie kopiuje to na drugi dysk. Małe jest prawdopodobieństwo aby w jednej chwili padły nam dwa dyski w komputerze. Z tego co mi wiadomo wystarczy odpowiedni program. Ze mnie informatyk marny, dlatego podrzucam tylko pomysł:)

radzi001 
Nowy

może nie do konca precyzyjnie sie wyraziłem, problem jaki mam to obróbka zdjęc na dwóch komputerach - jednym w domu (stacjonarny), drugim podczas np wyjazdów służbowych, jak dbac o jedna wspolna baze danych i aktualizownie zdjęc.
Wracam do kwestii dysku zewnętrznego - czy w ten sposob ktos z Was trzyma zdjęcia?
Wtedy mamy jeden nośnik podlączany to odpowiedniego egzemplarza komputera i obróbka zdję prowadzona jest na jednej bazie.
Oczywiście pozostaje wtedy temat kopii zapasowych...

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

radzi001 napisał/a:

Wracam do kwestii dysku zewnętrznego - czy w ten sposob ktos z Was trzyma zdjęcia?

Ja tak trzymam ostatnio zdjęcia. Dysk ma 500 GB, 7200 obrotów, 16 MB pamięci. Śmiga aż miło. :grin:

krisv740
[Usunięty]

radzi001, ja nie jestem guru, ale robie tak.
mam lapa więc do tego dysk zewnętrzny (w zamierzeniech drugi) dodatkowo kopie na płytach dvd.
jeśli jestem poza domem, nie biorę dysku, tylko zapisuje na kompie, po powrocie zgrywam i dodatkowo oczywiście archiwizacja na płytach. później może na sąsiednim dysku (backup usb dysk).
koniec

timi1970 
Bywalec

Ja mam dwa dyski zewnętrzne jeden mały 2,5", który mam zawsze ze sobą i mogę na niego zrzuczać na bieżąco, drugi duży 3,5" leży sobie w biureczku i jak jestem w domu to kopiuje nowe zdjęcia z małego na duży, oprócz tego oczywiście niezależnie płyty DVD

k1caj_ns 
Optyczny

Ja mam zdjęcia na kompie stacjonarnym i laptopie. Dodatkowe płytki DVD (lepiej wybrać lepsze = droższe) Trzymam je w pudełeczkach poukładanych jedna za drugą a nie jedna na drugiej. Gdzieś wyczytałem ,że to zwiększa żywotność płyt. Nie wiem dlaczego tak jest :???:

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Wto 05 Sie, 2008   

radzi001,

nie tylko zdjęcia :cool:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Spróbuj mojopac'a. Ja mam i chwalę.

radzi001 
Nowy

maziek,
dzieki za namiar, wygląda na to ze czegos takiego wlasnie szukałem, :wink:
czyli mojopac to aplikacja do zainstalowania na nosnik pamieci - w przypadku fotek to chyba dysk zew.
wyprobuje i dam znac

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Tak, wgrywa się toto na zewnętrzny nośnik na USB (może być nawet flash, ale Tobie oczywiście trzeba czegoś więcej) i na każdym kompie do jakiego sie podłaczysz nawet I-szy raz masz dokładnie to samo. Mojo nie dokonuje żadnych zmian na kompach, do ktorych się go podłącza. Warunek zdaje się jest XP oraz nie wszystkie aplikacje chcą niestety współpracować (trzeba ściągnąć triala mojo i spróbować).

komor 
Moderator

Ja fotki trzymam na zewnętrznym dysku, takim 2,5-calowym, żeby nie zajmował dużo miejsca w plecaku laptopowym. Dzięki temu mogę pracować ze zdjęciami na laptopie i na komputerze stacjonarnym, unikając rozjechania się wersji edycyjnych. Oprócz tego zawartość dysku przenośnego backupuję na innym kompie z nadmiarem miejsca na dysku, korzystając z programu do synchronizacji kopii zapasowych, żeby za każdym razem nie przewalać wszystkich gigabajtów.

adziohiciek 
Bywalec

k1caj_ns napisał/a:
Ja mam zdjęcia na kompie stacjonarnym i laptopie. Dodatkowe płytki DVD (lepiej wybrać lepsze = droższe) Trzymam je w pudełeczkach poukładanych jedna za drugą a nie jedna na drugiej. Gdzieś wyczytałem ,że to zwiększa żywotność płyt. Nie wiem dlaczego tak jest :???:

ja gdzieś czytałem że światło jest największym "wrogiem" wszelakich kompaktów, dlatego w pudełeczkach gdzie światło nie dociera lub w małym stopniu dociera mają bezpiecznie. plus oczywiście wystrzegać się rys i powinny te 100lat wytrzymać ;)

ja nie mam zaufania do dysków twardych - za grosz. miałem już sytuację gdy z tego ni z owego (zawiecha przy kopiowaniu danych) dysk utracił jakieś tam początkowe sektory i komputer nie widział zawartości. dzwoniłem do firmy zajmującej się odzyskiwaniem i powiedzieli mi że będzie drogo i że i tak wszystkiego nie odzyskają...

Teraz staram się na płytkach zapisywać.

radzi001 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

ja też archiwizuje na płytkach, ale chodzi mi generalnie o to o czym mowia maziek, i komor, do Was pytanie jak to działa w przypadku zew. dysku twardego i uzywania np. LR. Czy taki program tworzy foldery na kazdym z komputerów, aktualizuje swoje archiwa i je synchronizuje? Trzyma dane o zdjęciach , ich miniatury itd - tak, że niezależnie na ktorym z kompów pracujesz masz ta samą baze danych?

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

radzi001, jeśli uzywasz LR to on pamieta nawet skasowane w innym programie zdjęcia (o ile dobrze pamiętam) , niepodpiety dysk jest w "pamięci"

Odpowiedz do tematu