Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008 Sigma 70-300 APO czy 55-250 IS do Canona
Chcialem przedluzyc kitowy zestaw do 450d, dodatkowo przy niezbyt wysokim budzecie. Do wyboru pozostaja mi wiec Sigma i Canon - jak w temacie. Co myslicie?
Obiektywy niby o porownywalnym zakresie uzytecznych ogniskowych - Sigma mimo ze dluzsza to z tego co czytam z jakoscia powyzej 200 nie za bardzo. Podobnie pewnie przy dluzszym koncu w Canonie.
Na plus w Canonie stabilizacja i kompatybilnosc (czyt. szybkosc + celnosc) AF, za to w Sigmie lepsze wykonanie i opcja makro, ktora moze sie przydac - wiem po ostatnich wakacyjnych gonitwach za krabami i jaszczurkami z kitem Rzecz jasna zoom nie tylko do makro, ale i czasem zeby jakies dziecko "ustrzelic" bez pozowania na przyklad...
Pomozcie mi, prosze znalezc odpowiedz na pare pytan - bazujac na doswiadczeniu pracy z tymi obiektywami:
1. czy rzeczywiscie sa takie problemy z AF Sigmy na canonie?
2. czy z tego 55-250 jestem w stanie "zrobic" w jakis sposob makro (pierscienie posrednie, soczewki(?) czy moze standardowy zestaw jaki kazdy z nas ma w kieszeni: scyzoryk, sznurek i tasma klejaca )
3. a duzy problem ze zrobieniem nie poruszonego zdjecia na dlugiej ogniskowej Sigma bez stabilizacji? jakie to czasy wchodza standardowo w gre?
Z gory dziekuje za odpowiedz... Pewnie sporo juz podobnych watkow na tym forum, ale jakos tak nie moge do konca zebrac tego sensownie do kupy i odniesc do mojego przypadku.
Canon przegrywa z sigma pod względem swiatła, nie ma opcji makro a i jego autofocus zbyt celny nie jest. dla mnie wybór prosty. poczekajmy, zobaczymy co napisza inni
Canon przegrywa z sigma pod względem swiatła, nie ma opcji makro a i jego autofocus zbyt celny nie jest. dla mnie wybór prosty. poczekajmy, zobaczymy co napisza inni
Nie bardzo rozumiem tego przegrywania ze światłem. To ten Canon ma minimalną przysłonę f/8 czy jak? Sigma jest fajna, ale początkujący amator będzie zapewne bardziej zadowolony z pewności działania, z jednak lepszego AF-u i stabilizacji. Za takie pieniądze ten Canon wart jest kupna. Widziałem jakie zdjęcia robi to szkło i jestem pozytywnie zaskoczony.
oh, pardon lae namieszalem, pomylilem obiektywy myślałem, że chodzi o obiektyw 55-200, teraz zauważylem że jest to 55-250 oczywiscie, jak tak to lepszy Canon:) przepraszam za pomyłkę
Ostatnio zmieniony przez Ostegolectric Wto 05 Sie, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Ciekawy tylko jestem co mnie to wszystko obchodzi. Przysłona to przysłona - to mnie tylko interesuje. Ktoś tu chyba za dużo czytaniem testów żyje. Oczywiście mało istotny jest fakr, że 70-300 IS USM jest projektowany na pełną klatkę a 55-250 działa tylko na małej klatce. Matryca APS-C ma powierzchnię mniejszą około 2,5 raza od FF. Taki tam drobiazg...
o kurcze, czyli jak z tych dwoch to jednak canon - mowia starsi koledzy... a ja sie juz przez to makro zaczynalem ku sigmie sklaniac. no, plus jeszcze wykonanie...jest jakis sposob zeby ten brak canona nadrobic (makro)? slyszalem o "podwiazywaniu" stalek pierscieniami posrednimi do gory nogami. mam taka 50mm, ale troche mi jej szkoda do takich celow. moze sie myle...
i co z tym AF sigmy - faktycznie tragedia czy po prostu problem do szybkiego wyeliminowania jeszcze przed zakupem w sklepie przez przemierzenie paru obiektywow do mojego body i wybranie odpowiedniego egzemplarza?
MM a jak z solidnoscia Canona? optyka i na zdjeciach w necie i w testach fajna, ale ile sie nia bede cieszyl ze wzgledu na mala solidnosc konstrukcji?
70-300 IS USM???? nie kumam troche... przeciez to troche poza moim zasiegiem cenowym.
i co z tym AF sigmy - faktycznie tragedia czy po prostu problem do szybkiego wyeliminowania jeszcze przed zakupem w sklepie przez przemierzenie paru obiektywow do mojego body i wybranie odpowiedniego egzemplarza?
Wałkowane piętnaście razy było. Poczytaj starsze wątki i Sigmie 70-300 APO.
Wałkowane piętnaście razy było. Poczytaj starsze wątki i Sigmie 70-300 APO.
czytam czytam.
i rozumiem, ze nie do konca jest zasadne pytanie wiele razy o to samo albo o to o czym ktos juz napisal.
mysle jednak, ze podejscie w stylu "poszukaj sobie w necie/na forum" stawia pod znakiem zapytania sens istnienia dzialu "pomagamy w wyborze obiektywu". ilosc obiektywow, aparatow i ich kombinacji nie jest nieskonczona, wiec sila rzeczy tematy watkow sie beda powtarzaly.
zreszta - moze zle szukam - ale nie znalazlem porownania tych dwoch konkretnych obiektywow, zwlaszcza z makro w tle - czyli adekwatnego to mojego przypadku.
zdaje sobie sprawe, ze wielu rzeczy oczywistych dla Was nie wiem i dlatego pytam - wydaje mi sie dosc konkretnie: o koniecznosc stabilizacji przy dlugich ogniskowych, o AF - jak to w praktyce wyglada, o opinie na temat solidnosci konstrukcji potwierdzone uzytkowaniem, o makro.
kickasss, nikt Cię nie wysyła szukać w necie, tylko chodzi o to, że na forum już o tym pisano.
Jak już parokrotnie pisałem, ja rozumiem, że każdy by chciał indywidualnego podejścia do swojego pytania, ale ponieważ to nie jest darmowy hotline telefoniczny producenta czy dystrybutora, tylko społeczne forum wymiany informacji, to musisz też wziąć pod uwagę innych, w szczególności tych, którzy tracą swój prywatny czas na pomaganie innym. Z ich punktu widzenia osoba, która pierwszy raz wchodzi na forum i nie przeczytawszy ani pół wątku z bieżącego tygodnia zadaje pytanie, które było wczoraj (albo pół godziny wcześniej), jest po prostu niegrzecznym lenistwem.
Teraz powierzę Ci tajemnicę. Ostatnio dobre 50% pytań na tym forum to te same dylematy dotyczące kilku najpopularniejszych obiektywów i aparatów. Zasłanianie się tym, że „czytam, czytam, a funkcja Szukaj nic nie znalazła” jest kłamstwem na krótkich nogach, jeśli podobny wątek znajduje się na liście wątków cztery wiersze niżej...
Rozpisałem się strasznie, ale nie bierz tego wszystkiego personalnie do siebie, bo piszę do wszystkich, którzy są nowi na forum. Mam nadzieję, że to nie grochem o ścianę...
Ponadto szukanie po słowach kluczowych Sigma "70-300" dało łącznie 15 wątków, w których wspomina się o Sigmie 70-300. Przy czym funkcje szukania na forach dyskusyjnych są często ułomne i tak naprawdę wystąpień jest pewnie wiele więcej.
Wysłany: Sro 06 Sie, 2008 Canon 55-250 IS Przykładowe zdjęcia.
A oto kilka zdjęć obiektywem Canon 55-250 IS mojej produkcji.
Canon 40d+ 55-250 IS Norwegia 2008 1/400s F5,6 ISO-100 208mm.
Stateczek taki sobie Norge trasa "Moss-halden". 1/250 s ,f13,ISO-40079mm.
Drzewko koło domku 1/160s, f4,5 ISO-100 79mm.
Fotki bez żadnej przeróbki oryginalne jpeg'i prosto z aparatu, aby było można porównać jakoś oddania kolorów.Myślę że pomogłem jak na moje pierwsze posty i foty w tym temacie.Ogólnie jestem zadowolony z tego obiektywu cenowo dość tanio.
Ponadto szukanie po słowach kluczowych Sigma "70-300" dało łącznie 15 wątków, w których wspomina się o Sigmie 70-300. Przy czym funkcje szukania na forach dyskusyjnych są często ułomne i tak naprawdę wystąpień jest pewnie wiele więcej.
komor kurna, nie chce kontynuowac tej dyskusji bo wydaje mi sie bezcelowa i zadnemu z nas nic nie przynosi ale... no nie moge po prostu...
mam wrazenie, ze traktujesz "idiotow fotograficznych" jak idiotow w ogole.
hasla o niegrzecznym lenistwie czy klamstwie na krotkich nogach wyglaszane karcacym ojcowskim tonem sa nie na miejscu. no, moze jako stwierdzenia o charakterze ogolnym po lekkim naciagnieciu mialyby sens, ale ja osobiscie sie nie poczuwam.
teoria z funkcja szukaj i calosc, ktora nastapila po tym calkiem blyskotliwa gdyby nie to ze zupelnie nietrafiona. co do samego szukaj to podanie pierwszych czterech watkow, ktore ci wyskoczyly rzeczywiscie udowodnilo jej bezsens. w ktorym z nich sa odpowiedzi na moje pytania?
na tym proponuje zakonczyc ten - moim zdaniem - kuriozalnie bezsensowny off topic i zawrzec pakt pokojowy. odpisuj jesli czujesz ze powinienes, ja nie bede kontynuowac tematu.
a, i wracajac do tajemnicy, ktora mi powierzyles w poprzednim watku (tej o 50%) - jestem zaszczycony zaufaniem i obiecuje ze bede milczal jak grob...
A ja mam jedno pytanie, ile tematów w dziale obiektywy przeczytałeś od deski do deski zanim założyłeś swój temat - szczerze?
PS. Od tego są tutaj admini i moderatorzy, żeby karcić po ojcowsku gdy zaczynamy się zapędzać.
szczerze powiadasz...no to szczerze: walkowalem tego dosyc sporo - co chyba widac po reakcji na aluzje komora jak i po moim niezdecydowaniu : generalnie im wiecej czytam tym wiekszy mam metlik w glowie co z tego co czytalem (rowniez tutaj) chyba dosc typowe dla poczatkujacych.
liczby ci nie podam, ale wystarczajaco duzo zeby "lazac" po forum co chwile miec wrazenie ze "gdzies to juz czytalem/widzialem..." no i okazuje sie po zerknieciu w nastepne posty ze prawdziwe. godzin ...nascie by sie zebralo.
a w kontekscie tego konkretnego przypadku to jak bym nie czytal to bym wzial sigme bo obudowa porzadniejsza, bardziej kolorowa i z literkami wyglada bardziej profi
ja rozumiem, że każdy by chciał indywidualnego podejścia do swojego pytania, ale ponieważ to nie jest darmowy hotline telefoniczny producenta czy dystrybutora, tylko społeczne forum wymiany informacji, to musisz też wziąć pod uwagę innych, w szczególności tych, którzy tracą swój prywatny czas na pomaganie innym.
No właśnie społeczne, tzn, że nikt im nie każe i robią to z własnej woli i nie powinni ciągle narzekać, że nowi zadają podobne pytania. A jeśli już im to tak bardzo przeszkadza, to niech po prostu nie odpisują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9