Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
HDR z aparatu
Autor Wiadomość
Smart42 
Nowy
RM


Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: Wto 31 Mar, 2020   HDR z aparatu

Witam,
ostatnio fotografuję Pentaxem KP. Wykonałem kilka zdjęć w programie HDR aparatowym, głównie były to HDR 3 lub HDR adv.
Zdjęcia otwieram i edytuję zwykle w Adobe Bridge lub w Lightroomie.
Zauważyłem jednak, że oba te programy nie wywołują prawidłowo zdjęć HDR, tzn nie widać efektów HDR a tylko "normalne" zdjęcia, jedną z trzech klatek. Podobnie jest z RAWTherapee i SilkyPix.
Zdjęcia HDR otwierają się prawidłowo tylko w windowsowskim programie "zdjęcia" , ale tam kiepsko z edycją.
W jakim programie najlepiej zatem otwierać tego typu zdjęcia aby mieć możliwość dalszej edycji??? A może ja robię coś nie tak z otwieraniem aparatowych HDRów?
Pomoże ktoś?
Błagam!!!
Dziękuję i pozdrawiam.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Arek 
Redaktor



Pomógł: 285 razy
Posty: 13560
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

Ale wynikowe zdjęcie z aparatu jest jedno czy kilka? Bo nie rozumiem...
 
 
Smart42 
Nowy
RM


Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

Arek napisał/a:
Ale wynikowe zdjęcie z aparatu jest jedno czy kilka? Bo nie rozumiem...


Gwoli wyjąnienia:
1. robię HDR aparatem. 3 kolejne zdjęcia, aparat scala, na wyświetlaczu wyświetla się piękne zdjęcie jak w HDR.

2. Otwieram plik zdjęciowy w programie windowsowskim "zdjęcia" - pure HDR :)

3. Otwieram w BridgePS lub w LR i tutaj zdjęcia jakby była tylko 1 klatka bez widocznego efektu HDR. (w tych programach wielkość pliku otworzonego, jak w HDR wejściowym.

4. Otwieram w RAWtherapee (jak mi doradzono) a tam obraz jak w p.2, czyli zero HDR, natomiast informacja, że to tylko (?) 3. klatka i ok. 1/3 wielkości pliku wyjściowego.

Chciałbym, aby wywołane zdjęcie wyglądało jak HDR i dało się edytować!
Jak to zrobić, w jakim programie???
Niestety w windowsowskim programie "zdjęcia" edycji praktycznie nie ma :(
 
 
Arek 
Redaktor



Pomógł: 285 razy
Posty: 13560
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

Ale na karcie masz jedno zdjęcie czy trzy?
 
 
Smart42 
Nowy
RM


Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

Arek napisał/a:
Ale na karcie masz jedno zdjęcie czy trzy?


Jedno
 
 
Arek 
Redaktor



Pomógł: 285 razy
Posty: 13560
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

To bardzo dziwne, powinno być HDR-em gotowym do dalszej obróbki przez inne programy. Spróbuj może darmowego GIMP-a.
 
 
Smart42 
Nowy
RM


Posty: 4
Skąd: Polska
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2020   

Arek napisał/a:
To bardzo dziwne, powinno być HDR-em gotowym do dalszej obróbki przez inne programy. Spróbuj może darmowego GIMP-a.


Też tak sądziłem.
Gimpa akurat mam na innym komputerze, więc spróbuję.
Dzięki wielkie :)
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4063
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Wto 19 Maj, 2020   

Smart42 napisał/a:
W jakim programie najlepiej zatem otwierać tego typu zdjęcia aby mieć możliwość dalszej edycji???

Oczywiście programem PDCU który masz na płycie z aparatem. LR i większość innych programów widdzą tylko pierwsze zdjęcie RAW (czy z HDR czy Pixel Shift) więc efektu złożenia nie zobaczą. Tylko dedykowany program widzi wszystkie warstwy. To oczywiście w sytuacji gdy mamy RAW , jak jest JPG - to kazdy program go widzi...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13