Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tylko jedna lornetka
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2020   

Bardziej realnym pomysłem byłoby zaproponowanie lornetkowych spotkań w ładnych okolicznościach przyrody . Można otworzyć nowy post ... Spotkania Lornetkowe . Jadąc do kuzyna na Warmię mógłbym napisać ... będę w Butrynach przez kilka dni , zabieram 3 fajne lornetki . Jeżeli ktoś ma ochotę porównać optykę i pogadać , zapraszam .

Reklama

Wiking69 
Optyczny

Zastanawiam się czy znajdzie się chociaż jedna osoba która napisze że do szczęścia potrzebuje tylko jednej lornetki . Dlatego w szafie ma ich kilkanaście , ponieważ nie może trafić na tą jedną jedyną :)

ppv 
Rozmowny

Wikingu, na pewno są takie osoby którym wystarczy 1 lornetka, ale przypuszczam, że większość z nich to nie są stali czytelnicy tego forum, znam nawet takie osobiście. Spotkania lornetkowe i chwilowa wymiana lornetek w czasie takiego spotkania na żywo jest na pewno przez znacznie większe grono akceptowana, a wymiany czasowe np. lornetek w stanie nie kolekcjonerskim w klubie RoboBata też mają wiekszą szanse na powodzenie, mam taką co najmniej jedną lornetkę której nie miał bym problemu się wymienić, ale i tak było by odrobinę szkoda jak jej stan by się pogorszył...

adaher 
Maniak

Wysłany: Pią 22 Maj, 2020   

Viking, rozumiem doskonale Twoje rozterki, też miałem takie i to przez kilkanaście lat...
Moją ideą Fixe było posiadanie jednej, najlepszej z możliwych lornetek o najbardziej uniwersalnych parametrach. Z racji zainteresowania astronomią padło na 10x50. Wiem, wiem, W góry z taką nie można chodzić, a jeśli już się pójdzie to jest się "Januszem" optyki :mrgreen:
Jednak znając swoją podatność na kolekcjonowanie, starałem się obrać drogę tej jednej, doskonałej(nie liczę rosyjskiego itp. "chrustu" którego przez ponad 30 lat obcowania z lornetkami się nazbierało). Idea fixe ukierunkowała się na świętego graala astronomii Fujinona 10x50 i tu zaczęły się kłopoty, bo po pierwsze od dziecka obserwuję ptaki, a ona się jednak do tego nie nadaje (chyba, że do obserwacji drapieżników) a po drugie moje oczodoły kompletnie się nie dogadują z jej okularami... Czar prysł :sad: A że byłem przez dłuuugi czas "porropurrystą" więc okręg poszukiwań bardzo się zawęził... No i padło na Nikona SE12x50 wprawdzie, nad czym bardzo ubolewałem i nadal ubolewam nie ma 10x50 ale trudno, jednak to klasa! No więc zaczęły się poszukiwania, bo pech chciał, że akurat przed chwilą skończyli produkować!!! A na używkę trzeba było długo polować... No więc stwierdziłem, że przestaję się kopać z bykiem(rynkiem) i kończę z porropurryzmem. No i poszło szybko najpierw Ultravid 10x50 a potem EL SV 10x50. No i właściwie Graal został zdobyty, króliczek złapany... I co? Teoretycznie mogła by to być ta jedna, naprawdę sporo już z nią kilometrów zrobiłem i niech mi wybaczą Koledzy, którzy uważają, że 1kg to za dużo. Przy całym sprzęcie foto jaki przez lata ze sobą wszędzie taszczyłem(teleobiektywy,statywy, czatownie) pół kilo naprawdę nie robi na mnie wrażenia...
No ale... Jest tyle pięknych, wspaniałych lornetek na świecie, że żal by było mieć tylko jedną...
Króliczki się rozmnożyły jak króliczki i pogoń trwa nadal :mrgreen:
Dodam tylko, że w tym przynajmniej momencie myślę tylko o użytecznych dla mnie modelach i nie chcę zapełniać szafy dziesiątkami "kurzołapaczy" Mam z dziesięć gitar i kilkadziesiąt innych instrumentów w domu i po prostu Rodzina by mnie z domu wywaliła :mrgreen:
Ale się rozpisałem... Mam nadzieję Vikingu, że może choć trochę pomogłem :smile:
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie!!!

Wiking69 
Optyczny

adaher ... wspaniały życiorys , piękna karta w historii optyki . Właśnie tak pozytywnie zakręceni ludzie powinni latać w Kosmos . Twoja wytrwałość w poszukiwaniu ideału stawia Cię za wzór dla młodego pokolenia :)

adaher 
Maniak

Dziękuję Vikingu, miło to słyszeć :smile: ale jest tu sporo o wiele bardziej nadających się wzorców do naśladowania w kwestii pasji lornetkowej, włącznie z Tobą :smile:
A co do jednej lornetki, to gdyby jakiś zły człowiek zmusił by mnie do posiadania tylko jednej lornetki to (mam podobne zdanie co Roger Vine) była by to EL SV 10x50. Przynajmniej w tym momencie.
A swoją drogą zastanawiam się dla czego Zeiss i Nikon nie robią topowych lornetek w tym formacie?(oczywiście oprócz WX...:)
Pozdrawiam wszystkich poszukujących tej jednej i tych dziesięciu :smile:

adaher 
Maniak

Przepraszam Kolego Wikingu, uparłem się coś na tego Vikinga... :smile:

Wiking69 
Optyczny

adaher ... zrobiło się tak słodko jak w cukierni :) . Nie wiem dlaczego ale w jasne słoneczne dni coraz częściej w zestawie z Zeissem SF korzystam z okularów przeciwsłonecznych z filtrem polaryzacyjnym . Obserwacja bez okularów zwłaszcza nad wodą , to dla mnie duże wyzwanie . Oczy mnie bolą , łzy lecą , nigdy tak nie miałem :( . Ze starszymi Zeissami z Oberkochen nie mam takich problemów . Może to przez ten wysoki kontrast w Zeissie SF i wysoką transmisję ? .

Chomsky 
Entuzjasta

Wiking69 napisał/a:
adaher ... wspaniały życiorys , piękna karta w historii optyki . Właśnie tak pozytywnie zakręceni ludzie powinni latać w Kosmos . Twoja wytrwałość w poszukiwaniu ideału stawia Cię za wzór dla młodego pokolenia :)

Chciałbyś się pozbyć adahera w tym kosmosie?
Ja mam kłopot z wyborem tej jednej. Chciałbym wybrać taką a nie potrafię.
Nie znam drogich lornetek a z tych, które posiadam nie potrafię wybrać jedynej.
Może EII 8x30EII, bo mi najbardziej jej obraz pasuje. Jak zacznie padać to co?
Może Swarovski Habicht 8x30, bo to wojak i pancernik a obraz zacny i rysunek taki delikatny ale ten IF to na ptaki nie za bardzo. Trochę odblaski łapie.
Może Meostar 7x42, jasna, nie telepie, pancerna, bez odblasków. Waga 900 gramów, trochę ciężkawa ta Meopta.
EII 10x35 jednak na wędrówki nie daje mi stabilnej obserwacji, jak się zmęczę, a męczę się coraz częściej. Choć bardzo go lubię.
No to mały i zgrabny Zeiss Terra Pocket 8x25, dobry optycznie, zawsze pod ręką.
Tylko przez tego typu małe lornetki patrzy mi się tak średniawo.
Kiedyś gdy podpatrywałem przez Zeissa Victory Pocket 8x25 usłyszałem opinię, że to mogłaby być ta jedna, jedyna lornetka. Z oporem, bo z oporem, pewnie bym się z tym zgodził.
Może jakaś dobra i droga 8x30/32, pewnie tak, tylko nie wiem jaka, nie miałem przyjemności.
Wydaje mi się, że jednak dziesięć lornetek to takie optimum jakie i tak musimy posiadać. Z jedną bowiem sobie człowiek nie poradzi. To nie żona ukochana.
Pozdr. Ch.

Arek 
Redaktor

Chomsky napisał/a:
Kiedyś gdy podpatrywałem przez Zeissa Victory Pocket 8x25 usłyszałem opinię, że to mogłaby być ta jedna, jedyna lornetka. Z oporem, bo z oporem, pewnie bym się z tym zgodził.

Serio? Nawet jak będzie trochę ciemniej, w lesie i gdy zechcesz spojrzeć na gwiazdy?

Jeśli jedna jedyna, to dla mnie raczej Swarek EL 8.5x42. O własnościach optycznych nie trzeba chyba nic mówić. Bardzo uniwersalna źrenica wyjściowa prawie 5 mm, nawet ciut lepsza niż 5.25 mm uzyskiwane przez tradycyjne 8x42. Dodatkowo powiększenie 8.5x bardzo wygodne do utrzymania z ręki, duże pole widzenia i bardzo komfortowy odstęp źrenicy wynoszący 20 mm. Sprawdzi się dobrze i w dzień i w nocy, a jednocześnie wciąż można z nią chodzić na długie spacery.

RoboBat 
Optyczny

ppv napisał/a:
a Twoi potencjalni klubowicze czytają.

Panowie, żeby było jasne, nie mam zamiaru zakładać żadnego klubu. Jestem na tyle bystry, że słabych punktów nikt nie musi mi wytykać, bo dokładnie wiem w czym rzecz. Ale zaznaczam, że wszystko jest kwestią umowną i myślę, że w gronie dżentelmenów wszystko można dogadać. Poddałem tylko temat pod dyskusję i wskazałem kilka przykładów podobnych działalności. Mimo sporej niechęci rozmówców do tej szlachetnej idei, wszyscy w ostateczności i tak uznali temat za rozwojowy, choć odwagi niektórym brakuje. ppv poczuł się urażony, choć to ja w zasadzie powinienem być za traktowanie mnie jak heretyka. Ale to kwestia wrażliwości. Wybaczam mu choć przepraszać nie zamierzam. Ludzie są różni i nie ma co mierzyć wszystkich swoją miarą. W tej kwestii zdania nie zmienię.

Chomsky 
Entuzjasta

Arek napisał/a:
Chomsky napisał/a:

Serio? Nawet jak będzie trochę ciemniej, w lesie i gdy zechcesz spojrzeć na gwiazdy?

Jeśli jedna jedyna, to dla mnie raczej Swarek EL 8.5x42. O własnościach optycznych nie trzeba chyba nic mówić. Bardzo uniwersalna źrenica wyjściowa prawie 5 mm, nawet ciut lepsza niż 5.25 mm uzyskiwane przez tradycyjne 8x42. Dodatkowo powiększenie 8.5x bardzo wygodne do utrzymania z ręki, duże pole widzenia i bardzo komfortowy odstęp źrenicy wynoszący 20 mm. Sprawdzi się dobrze i w dzień i w nocy, a jednocześnie wciąż można z nią chodzić na długie spacery.

Masz pewnie rację, ten Swarovski to bezkompromisową jakość. To mogłaby być ta jedna.
Victory Pocket kusi dość dobrą optyką, dość przyjemnym przyłożeniem i tą niezwykła lekkością i małością. Jest tak bardzo uniwersalna, że dla kogoś kto nie jest maniakiem tak jak my, Pozdr. Ch.może być tą jedną jedyną.

jerzy z 
Początkujący
jerzy z

Tak jak napisał Arek : Swarek El 8.5 x 42 może być tą jedną. Właśnie ja tak mam nie licząc Vixena 36 x 80 ala to już typowa lornetka na statywie do " Księżyca "

Wiking69 
Optyczny

Ponieważ mam Zeissa Victory Pocket 8x25 , wyjaśnię wam dlaczego uważam że ta bardzo mała lornetka może być tą jedną jedyną ... którą zawsze mamy przy sobie . Czym innym jest lornetka która leży sobie na półce i cieszy oczy swojego właściciela . A czym innym jest lornetka którą zabieramy na 90 % wypraw , wycieczek do lasu i wakacji . To wielkość i waga decydują czy weźmiemy ze sobą lornetkę , czy zmieści się nam do 10 litrowego plecaka . Jeżeli ktoś idzie do lasu tylko z lornetką , śmiało można ze sobą zabrać nawet Swarovskiego 8x56 SLC . Ale jeżeli zabiera się trochę surwiwalowego sprzętu , hamak , prowiant i wodę . Trzeba iść na kompromis . Kupując Zeissa SF 10x42 myślałem że będę go zabierał zawsze i wszędzie . Życie zweryfikowało moje wyobrażenia i nadzieje . Nawet do 25 litrowego plecaka z trudem się mieści , a noszenie go na szyi w czasie kilku godzinnej wędrówki jest problemem . Pomimo że jest to jedna z najlżejszych lornetek w klasie 42 mm .

Wiking69 
Optyczny

Nie zmienia to faktu że Swarovski EL 8,5x42 jest wspaniałą uniwersalną lornetką . Ale żeby to docenić , trzeba ją zabierać w plener z bezpiecznego i ciepłego domu . Ta jedna jedyna powinna cieszyć zmysł wzroku przy każdej okazji , a nie tylko od święta .

Odpowiedz do tematu