Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka duża wada wzroku
Autor Wiadomość
Jerzy1915 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Cze, 2020   lornetka duża wada wzroku

Poszukuje lornetki dla osoby z wadą wzroku +- 5 ale ta osoba chciałaby patrzeć też bez okularów.Wiem że istotne jest odsuniecie źrenicy wyjściowej od okularu. Osoba ta podróżuje, chodzi po górach, ogląda przyrodę. Myślę o 10x50. Wiem że rzadko podaje się wartość korekcji dioptrii. Znalazłem Delta Optical Forest II 10x50, Delta Optical Titanium 10x50 ROH dwa razy droższa ale podobno lepsza . Jeszcze Yukon Point jest +- 5 dioptrii korekta dioptrii. Czy ktoś może coś poradzić ? Myślę o cenie najwyżej około 1000 zl

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 01 Cze, 2020   

Przy tak dużej wadzie nie należy kupować lornetki w ciemno. Ta korekta dioptrażu jest podawana na lornetkach z dużą niedokładnością. Więc to, że ktoś twierdzi i ma znaczniki od -5 do + 5 dioptrii, często nic nie oznacza. W rzeczywistości może to być mniej lub więcej.

Jerzy1915 
Nowy

Dziękuję. Oczywiście pomyłkowo napisałem że wada wzroku +- 5. Jest - 5. Też tak uważam, że nie w ciemno kupować a sprawdzić tylko trzeba wiedzieć co sprawdzać. Jakie lornetki ? W praktyce
tylko delta optical kilka lornetek znalazłem z podanym dioptrażem +- 5 i jeszcze jakaś jedna Leonhuk i Yukon Point. wiem że to wszystko produkcja Chiny, ale zdaje się że niektóre Nikony też w Chinach. Pozdrawiam

ppv 
Rozmowny

jak wada wzroku ma astygmatyzm (szkła z tzw. cylindrami), to i tak trzeba patrzeć przez okulary, wiec taka duża korekcja przestaje być potrzebna, bardziej sie liczy duży odstęp źrenicy, parametr ER (eye relief) rzędu np. 18, a jeśli dla starszej osoby zalecane mniejsze powiekszenie 6-7, np. https://www.ecotone.com.p...ka-6x30-yf.html
albo ktoryś Hawke 8x42, np. Endurance ED, https://www.militaria.pl/...416.xml?cat=561

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 02 Cze, 2020   

Czy mi się wydaje czy ktoś tu myli tę korektę dioptrażu dla przypadku gdy lewe oko widzi inaczej niż prawe z przypadkiem gdy oba oka mają -5?

Arek 
Redaktor

Fakt, to warto uściślić. Czy wada na obu gałkach ocznych jest duża, ale podobna, czy może różnica pomiędzy jednym okiem i drugim wynosi na poziomie 5 dioptrii.

Jerzy1915 
Nowy

Jeszcze raz dziękuję za głosy w dyskusji. Szukałem dużo info w Internecie, ale nie widziałem wyjaśnień na temat tzw dioptrażu w kontekście użytkowania lornetki przez osobę z wadą wzroku która chce patrzeć zdejmując okulary. Ponieważ w tej dyskusji są pewne wyjaśnienia to jest tak: wada wzroku jest faktycznie astygmatyzm wynosi około - 5 jedno i drugie oko podobnie a dokładnie jedno oko -5,5 (tzw sfera) i -0,5 cylinder a drugie oko -5,15 (sfera) i -0,75 cylinder. PPV napisał, że jak astygmatyzm to i tak trzeba patrzeć w okularach (nie znam się dlaczego ale przyjmuję do wiadomości że tak jest). Osoba ma 50 lat. Oglądałem Hawke Endurance 8x42 jest dobry odstęp źrenicy jest korekta dioptrii (ale brak danych). Nadal nie wiem do czego jest korekcja dioptrii ? Wydawało mi się, że jak ustawić ostrość centralnym pokrętłem to potem można skorygować np. przy prawym okularze do -5 (-4,-3,-2) w zależności od wady wzroku.Chodzi mi o regulację na jednym okularze (np przy minusach jednakowych na obu oczach) wiem że są też lornetki które mają niezależną regulacje lewy, prawy okular. Jest też taka lornetka Delta Optical Chase ED która nie ma żadnej regulacji przy okularach a tylko na środku ostrość i dodatkowy pierścień regulacja dioptrie

Arek 
Redaktor

No to sprawa się wyjaśniła. Nie potrzebujesz wcale dużej korekty dioptrażu, bo różnica między jednym i drugim okiem wynosi 0.5 dioptrii. Potrzebujesz lornetki z komfortowym odstępem źrenicy (najlepiej od 15-16 mm w górę - ale to cecha bardzo indywidualna), która pozwoli na obserwacje przez lornetkę razem z okularami. Dużą wadę (na poziomie -5 dioptrii) zlikwidujesz śrubą centralną, która ma zapas pracy.

Jerzy1915 
Nowy

Dzięki Arek! Jeżeli dobrze zrozumiałem to duży odstęp źrenicy (przy patrzeniu w okularach i chyba muszle schowane (nie wyciągnięte) a jeżeli bez okularów to ostrość da się centralna regulacją dostosować ? Nie wiem tylko dlaczego w takim razie niektórzy producenci podają korektę dioptrii najczęściej +- 2 lub +-3 (bardzo rzadko +-5). I jeszcze chciałbym żeby była mała minimalna odległość wyostrzenia (2 do 3 m) nie np. 6 m. Żeby jakieś ptaszki lub motyle dobrze zobaczyć. Ale też coś na niebie. Czy są takie lornetki. Ja gdybym dla siebie kupował to myślę 8x40 (8x42), ale słyszałem (widziałem) że najbardziej uniwersalne to 10x50 ?

widoczek 
Optyczny

Astygmatyzm jaki podałeś to nie są jakieś duże wartości. Wg mnie powinieneś widzieć w lornetce obraz ostro bez okularów na nosie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Nie są duże ale w przeciwieństwie do sfery nieusuwalne regulacją ostrości więc osoba będzie widziała nieostro. Czy dla niej to będzie bardzo czy zaniedbywalnie nieostro to inna sprawa. Ja mam astygmatyzm i korzystam z lornetki wyłącznie w okularach z tego powodu (choć też nie jest on wielki - ale wkurza mnie, że nie mogę wyostrzyć do końca). Tym niemniej to można sprawdzić każda lornetką, nawet jeśli "nie pokrywa" różnicy wad między oczami - po prostu ustawiając najostrzej jak się da na dane oko i patrząc, czy nieostrość jest zaniedbywalna.

Arek 
Redaktor

Jerzy1915, jak chcesz z nią dużo chodzić to lepiej 8x42 niż 10x50. Poza tym trochę zależy też od wieku. Im człowiek starszy tym mniejsze ciężary chce nosić i mniejsze powiększenie uważa za komfortowe.

Sugeruję coś w stylu DO Chase 8x42 lub 10x50.

ppv 
Rozmowny

Jerzy1915 napisał/a:
Jeżeli dobrze zrozumiałem to duży odstęp źrenicy (przy patrzeniu w okularach i chyba muszle schowane (nie wyciągnięte) a jeżeli bez okularów to ostrość da się centralna regulacją dostosować ?

Jeżeli okularach i bez okularów, to w obu przypadkach warto przeprowadzić korektę dioptrażu (tj. roznicy miedzy dwoma oczami), z tego powodu że fabrycznie lornetka może nie być idealnie skalibrowana, a sam wskaźnik neutralny nie musi oznaczać ze to faktycznie jest neutralny dla Twoich oczu, a nawet może nie być zaznaczony. Centralnym pokrętłem kręcisz zawsze zmieniając cel na który patrzysz.
W związku z tym że astygmatyzm jest, lepiej aby lornetka umożliwiała wygodną obserwacje także w okularach, tym bardziej że nie zawsze możesz chcieć je zdejmować jak nosi się je stale.
Ja bym jednak sugerował moc 8x zamist 10. 8x da stabilniejszy i szerszy obraz, 10x50 to jest większa waga, mniej komfortowo z tym wędrować. Wg producenta Chase 10x50 ma tylko 13mm ER, 8x42 tylko 14mm, trudno w ciemno polecać do oglądania w okularach. Próbował ktoś z forumowiczów?
Chase ma tak samo korekcję dla jednego okularu, jednak to pokrętło jest zamocowane centralnie, razem pokrętłem głównym (za nim), użytkowanie jest podobne.
Nikon prostaff 7s ma jeszcze ciut wiekszy ER 19mm, mieści się także w 1000zł, ale nie ma szkieł ED, plastikowa obudowa, Zacząłbym od wypróbowania Hawke Endurance w rozmiarze 8x42, magnezowa obudowa, szkłą ED, obraz ostry od 2m, tutaj jest opinia 'okularnika' zadowolonego wlasnie z tej lornetki: https://www.amazon.co.uk/...B00P7W4XJA?th=1

Jerzy1915 
Nowy

Uff! Dużo się dowiedziałem i douczyłem-dziękuję. Podoba mi się Hawke endurance 8x42 ED wg opisu https://www.bestbinocular...ED8x42-172.htm, ale nie wiem czy to ta sama lornetka która jest w teście optyczne.pl
https://www.optyczne.pl/1...e_II_10x42.html
(bez ED i Endurance II) bo w podsumowaniu testu jest ostra krytyka w nawiązaniu do Delta Optical Forest 8x42 (które jest też z ED i bez ED)

Arek 
Redaktor

To zupełnie nowy model. Stary nie jest już dostępny.

Odpowiedz do tematu