Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 19 Cze, 2020 Lornetka do obserwacji ptaków na działce
Dzień dobry! Chciałbym uprzejmie prosić Państwa o pomoc w wyborze mojej pierwszej lornetki. Tak jak w tytule - poszukuję lornetki głównie do obserwacji ptaków na leśnej działce więc przeważnie z bliska. W przyszłości może będę jej używał w czasie jakichś wycieczek, ale obecnie zależy mi głównie na obserwacji ptaków z tarasu domku, im bliżej (idealnie 2m) tym lepiej. Mój budżet jest niewielki - maksimum 500 zł i w tej kwocie chciałbym znaleźć kompromis między ogólnie dobrą lornetką a lornetką z małą minimalną odległością ustawienia ostrości. Z tego co poszukałem, to miałbym dwóch kandydatów: https://pl.levenhuk.com/wszystkie_produkty/lornetki_levenhuk-items/lornetka-levenhuk-sherman-base-10x42/#.XuylxqaxWUk oraz https://www.nikon.pl/pl_P...0x42#tech_specs Czy macie lepsze pomysły? Edit: Jeszcze jedna lornetka (z niewielkim przekroczeniem budżetu): https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-forest-ii-10x42
Jeśli zakładasz tak małe odległości, to x10 raczej nie jest potrzebne. Ja bym proponował coś takiego, tym bardziej, że tutaj masz w niezłej przecenie (wersja demo): https://www.lanius-books....30-yf-demo-1513
[Edit] No właśnie, tylko tutaj jest problem taki, że ta lornetka ostrzy dopiero od 5 metrów. No ale wspomniane przez Ciebie Levenhuk i Nikon mają podobny wynik, bo to również lornetki porro.
Do ptaków i na działkę z bliska będzie najlepsze powiększenie do 8x. Zyskujemy szerokie pole (zazwyczaj), stabilny obraz i jasność -nawet obiektywy 30-32 mm za dnia dadzą radę. Przy obiektywach 30 - 40 mm zyskujemy jeszcze na lepszej rozdzielczości i kontraście w tym budżecie. Chwalona jest Delta Optical Forest II8x42. Od czasu testu na Optyczne.pl donoszą jej posiadaczeo dobrym obrazie, co może świadczyć o jej udoskonaleniulrzez DO w zakresie powłok.
Dziękuję za powyższe propozycje, a co sądzicie o tej (https://www.euromega.pl/pl/products/sprzet-optyczny/lornetki/lornetki-levenhuk/levenhuk-karma-pro/lornetka-levenhuk-karma-pro-8x42-402.html) lornetce? Ma wieczystą gwarancję, jest tańsza od tej ww. Delty i chyba marka jest bardziej renomowana.
levenhuk mi kojarzy sie z tanim masowym sprzętem bazarowym, fakt popularna marka, na pewno ma przyzwoite modele, ale nie powiedziałbym że to marka renomowana. model karma pro powinien być ok, ale mało kto go zna. za to foresta tutaj zna wiele osób, a tutaj kupisz go w tej chwili w promo za 500zł, nadal zła cena za solidny sprawdzony model? https://www.sklepbazant.p...II_8X42_DO-1304
levenhuk mi kojarzy sie z tanim masowym sprzętem bazarowym, fakt popularna marka, na pewno ma przyzwoite modele, ale nie powiedziałbym że to marka renomowana. model karma pro powinien być ok, ale mało kto go zna. za to foresta tutaj zna wiele osób, a tutaj kupisz go w tej chwili w promo za 500zł, nadal zła cena za solidny sprawdzony model? https://www.sklepbazant.p...II_8X42_DO-1304
Serdecznie dziękuję za link, chyba pójdę w stronę Delty 8x42.
To takie ciut ulepszone (lepsze powłoki) Nikony Action EX. Mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
A jakby miał Pan do wyboru Deltę Optical Forest II 8x42 za 500 zł i Levenhuka Sherman Pro 10x42 za 599 zł, co by Pan wybrał? Czy ten Sherman Pro jest na tyle lepszy by zapłacić 100 zł więcej? EDIT: Sherman Pro ma minimalny focus 5m.
Kowa YF 8x30 posiada minimalną odległość ostrzenia ok. 2 m. W teście poniżej autor podaje 2,1 m.
https://www.bestbinocular...a8x30YF-100.htm
Arek obiecywał test tej lornetki na Optyczne, zobaczymy co jemu wyjdzie w pomiarach.
Ogólnie w wielu specyfikacjach minimalna odległość ostrzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o lornetki porro jest chyba podawana bez zmierzenia, bo jest to najczęściej 5 m. Widać, że nikomu nie zależy na dokładnym pomiarze, bo ten parametr jest w przypadku lornetki uważany chyba za nieistotny, w końcu lornetka ma "przybliżać" to co jest daleko a to co jest blisko przecież widać gołymi oczami. Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wspaniałe są widoki w lornetce choćby owadów krzątających się na kwiatach znajdujących się 1-2 m od nas.
Ja mam Deltę Optical One 8x32, która ostrzy od 1,1 m i widoki bliskich obiektów są naprawdę wspaniałe. Mimo kilku zalet tej lornetki, jak wielkość, waga, wspomniana minimalna odległość ostrzenia obrazy typowo lornetkowe to jednak jej słaba strona - obraz nie jest nawet tak klarowny jak w starej radzieckiej BPC5 8x30, nigdy nie mogę złapać idealnej ostrości, chyba jest problem z powłokami na pryzmatach (a raczej ich brakiem).
Sam noszę się z zamiarem kupna tej KOWY, czekam jeszcze na test na Optyczne, mam nadzieję że Arek znajdzie czas i uraczy nas dokładnym opisem tej lornetki.
To takie ciut ulepszone (lepsze powłoki) Nikony Action EX. Mają bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
A jakby miał Pan do wyboru Deltę Optical Forest II 8x42 za 500 zł i Levenhuka Sherman Pro 10x42 za 599 zł, co by Pan wybrał? Czy ten Sherman Pro jest na tyle lepszy by zapłacić 100 zł więcej? EDIT: Sherman Pro ma minimalny focus 5m.
Zauważyłem, że Levenhuk ma przecież model Sherman Pro 8x42 (https://skynet.pl/lornetka-levenhuk-sherman-pro-8x42.html) i w tym przypadku makro = 3m. Nadal jednak pozostaje pytanie: dachopryzmatyczna Delta Optical Forest II 8x42 czy porroprzymatyczna Levenhuk Sherman Pro 8x42?
Nie jestem super specem od lornetek, niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni forumowicze, ale często powtarzana jest opinia, że dachówka do 1000 zł nie jest konkurencją dla porro za 500 - 600 zł. Po prostu trudniej jest wykonać pryzmaty dachowe i powłoki przeciwodblaskowe muszą być lepszej jakości. Więc chociaż seria Forest a zwłaszcza Forest II 8x42 zbiera dobre opinie to ja bym brał porro.
Nie jestem super specem od lornetek, niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni forumowicze, ale często powtarzana jest opinia, że dachówka do 1000 zł nie jest konkurencją dla porro za 500 - 600 zł. Po prostu trudniej jest wykonać pryzmaty dachowe i powłoki przeciwodblaskowe muszą być lepszej jakości. Więc chociaż seria Forest a zwłaszcza Forest II 8x42 zbiera dobre opinie to ja bym brał porro.
Dzięki. Może Pan Arek się wypowie na rzecz którejś z tych dwóch lornetek? EDIT: Teraz zauważyłem, że jest Pan za porro. Szkoda, że nie ma praktycznie recenzji tego Shermana Pro 8x42. W każdym razie serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi, każda dalsza rada mile widziana.
Ostatnio zmieniony przez Dzialkowiec Sob 20 Cze, 2020, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9