Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Cze, 2020 pomoc w wyborze lornetki
Panowie, przeglądam internet, fora itd od kilku dni. Wydawało się że już znalazłem lornetkę uniwersalną ze wskazaniem na oględziny nieba ale okazało się że jest nie do kupienia. Mowa o Ecotone WP2 10x50 w cenie 650 zł. Niestety muszę szukać dalej. Już zaczyn mnie to denerwować bo tylko szukam i szukam. Moja lornetka powinna być: porro, 10x50 lub 12x50, cena do 800zł dostępna od zaraz. Waga nieistotna. Nie chciałbym również aby był to nikon 10x50 ex czy 12x50 ex który jest droższy i gorszy? od WP2. Pomocy.
ok. skoro nie ma odzewu to pewnie budżet za mały zwiększę go więc do 1200zł choć wolę pozostać przy 800zł ale jeśli naprawdę przeskok jakościowy będzie duży wyciągnę ze skarpety dodatkowe $.
Znalazłem jeszcze
- Delta Optical Extreme 10x50 - czy coś lepszego oprócz tej polsko - chińskiej lornetki dostanę ?
- Kowa 10x50 SV ?
- ewentualnie czy takim czymś po zakupie statywu da sie obserwować niebo? Delta Optical Titanium 65 ED II (mogę ją mieć za 1200zł)
Masz tam 10x50 i 12x50, które mieszczą się w budżecie 800 zł.
Jeśli jednak nie przeszkadza Ci waga i indywidualne ogniskowanie, to zdecydowanie warto dołożyć do DO Extreme. To sprzęt o klasę wyższy optycznie i mechanicznie.
dzięki, nie brałem pod uwagę lornetek Levenhuk muszę się im przyjrzeć bo słyszę o nich pierwszy raz ale wierzę Ci na słowo że to przyzwoity sprzęt DO Extreme jest brana pod uwagę ale boję się że trafię na jakiś wadliwy egzemplarz a potrzebuję lornetki na szybko. Jeśli jest ktoś z okolicy Katowic i ma do sprzedania lornetkę w bdb stanie używkę w podobnym przedziale cenowym poproszę ofertę na skrzynkę pocztową. 10x50 lub 12x50
Kupiłem w sklepie stacjonarnym i nie zauważyłem że zaczep na pasek od gumowej osłony okularów jest z jednej strony pęknięty (trudno jakoś przeżyję), osłonka nie trzyma się na okularach. Poza tymi "usterkami" wydaje mi się że wszystko jest OK. To moja pierwsza lornetka i trudno mi ją ocenić pod względem jakości obrazu. Dla mnie jest OK. Lornetka nie jest aż taka ciężka ale jest dość duża, śmierdzi plastikiem. Pasek od futerału tak jak i lornetki dość słabej jakości co przy cenie ok. 1200 zł jest lekką przesadą. Mechanika jest dość dobra obraz ostry, całość przedstawia się przyzwoicie. Czy kupił bym ją jeszcze raz ? to się okaże po powrocie z wakacji i obserwacji nieba oraz przyrody.
Gwarancja producenta 5 lat, czyli jak się coś posypie wysyłasz do Mińska Mazowieckiego ?
To "pęknięcie" z jednej strony jest zamierzone, tak ma być, inaczej osłona okularów przeszkadzałaby przy każdym uniesieniu lornetki do oczu. Można poczuć się ekskluzywnie, takie innowacyjne rozwiązanie spotkasz również w najdroższych lornetkach
Serwis DO działa podobno sprawnie, tak Mińsk M.
To "pęknięcie" z jednej strony jest zamierzone, tak ma być, inaczej osłona okularów przeszkadzałaby przy każdym uniesieniu lornetki do oczu. Można poczuć się ekskluzywnie, takie innowacyjne rozwiązanie spotkasz również w najdroższych lornetkach
Serwis DO działa podobno sprawnie, tak Mińsk M.
w tych budżetowych nie ma takiego "myku" ? jeśli nie to jestem skłonny za drobną opłata zrobić z zaczepu na osłonie okularów w tych "biedniejszych" lornetkach wersję luksusowa przy pomocy nożyka, majzla i młotka lub brzeszczotu
Pierwsze próby - księżyc a właściwie "rogalik". Wygląda bardzo dobrze. Mimo łuny którą widać wokół niego i niestabilnym podparciu rąk z lornetką. Jasny ostry obraz. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Pierwsza gwiazda- jeszcze gorzej z utrzymaniem nieruchomo lornetki. wszystko skacze. Trzeba się położyć na ziemi aby było OK. Czytając forum nie chciałem uwierzyć że nie utrzymam lornetki stabilnie. Jednak się myliłem. Trzeba podeprzeć ręce a nawet to nie pomaga. Mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu.
Cieszymy się. Statyw może być pomocny, koniecznie z dobrą złączką. Bo sprzęt ciężki. I spróbuj znaleźć punkt balansu, będzie łatwiej złapać stabilny obraz.
Raczej nie zszedłbym niżej jak 25x70 do astro. Przy wprawie można z łatwością używać bez statywu do oglądania w dzień. Do astro statyw bardzo przydatny a do astro foto to już się nie obejdzie bez. Polecam Celestrona, który kosztuje ok 500zl. Tylka nie urywa za to w tej cenie i jakości lepszej lornetki chyba nie ma jako alternatywa dla astro i lukania za dnia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10