Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
k200d vs. 450d
Autor Wiadomość
krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

dr_Fell puszki pentaxa kupuje się przede wszystkim dla starych dobrych manuali i tego się trzymaj, kupuj puszkę do obiektywów a nie obiektyw do puszki :cool:

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 20:53 ]
henk napisał/a:
Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny

w czym bardziej uniwersalny?

Reklama

henk 
Entuzjasta

Ja bym brał Canona. Najkrócej mówiąc jest nowocześniejszy i bardziej uniwersalny. Daje też większe możliwości rozbudowy systemu. Kupując pierwszą lustrzankę tak naprawdę nie wiesz co będziesz fotografował, to się okaże po fakcie. Pentax jest chyba solidniej zbudowany - lepsze materiały ale jeśli dbasz o sprzęt to nie ma znaczenia

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2008 21:13 ]
krewzszafy napisał/a:
w czym bardziej uniwersalny?

Uniwersalnośc to cecha trudna do sprecyzowania, ogólnie oznacza przydatnośc do wielu sytuacji. Sam napisałeś że Pentaxa kupuje się dla starych manuali tym samym wskazując że do obiektywów AF lepiej nada się Canon, nie sądzę żeby dr_Fell poprzestał na manualu, to wymusza statyczne ujęcia. Poza tym większośc parametrów technicznych przemawia za Canonem

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Niestety K10D którego można kupić w cenie K200D lub 450D bije je na głowe jakością wykonania i możliwościami.

henk 
Entuzjasta

Wujek_Pstrykacz,
Fakt
Zdaje się że K10 przebija wszystko w tej cenie

krewzszafy 
Rozmowny

henk napisał/a:
Uniwersalnośc to cecha trudna do sprecyzowania

po raz kolejny już w kolejnym wątku powtarzam że przydatność danego modelu aparatu jet uwarunkowana wymaganiami użytkownika. Niestety za nieduże pieniądze nie mozna mieć wszystkiego :roll:

dr_Fell 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008   

To ja jeszcze dołożę:
http://allegro.pl/show_it...Fa%3E%3C%2Fi%3E

opłaca się to za taką cenę (która pewnie będzie i tak wyższa :) ). To powód dla którego rozważam Pentaxa, ten obiektyw ma podobno b. dobre paramatry techniczne.

Jeśli zdecyduję się na Canona to jego atutem będzie 50 1.8 - wykonany kiepsko ale optykę ma podobno bardzo dobrą i na początek dość dobrze będzie pasował do tego co chcę robić :) . W Pentaxie trudno mi znaleźć odpowiednik - tani a dobry obiektyw do portretów.

EDIT: A ja przedstawia się kwestia współpracy Canona ze starymi manualnymi obiektywami ? Trochę tego też jest na allegro chociaż mniej niż pod Pentaxa, choćby to:

http://allegro.pl/item410...4_stan_bdb.html

I już znam odpowiedź. A brzmi ona "nie" :(

EDIT2: A jak takie rzeczy będą działały po zastosowaniu takiej przejściówki:
http://www.allegro.pl/ite...x_k_pk%5D_.html ? Będzie przynajmniej potwierdzał ostrość na całkowicie manualnych obiektywach ?

[ Dodano: Czw 28 Sie, 2008 19:57 ]
henk napisał/a:
Wujek_Pstrykacz,
Fakt
Zdaje się że K10 przebija wszystko w tej cenie

Przymierzałem się już całkiem poważnie do kupna używanego k10 (jak rozumiem różniącego się od k200 lepszą ergonomią (2 pokrętła, więcej ustawień na body), lepszym wizjerem umożliwiającym ręczne ostrzenie, czym jeszcze... eee cięższe i mocniejsze ?) kiedy odkryłem na forum pentaxa że aparat którym jestem zainteresowany głównie ze względu na możliwość używania manualnych obiektywów o przyzwoitej jakości i niewygórowanej cenie ma problemy z właśnie takimi obiektywani. (Ponoć powszechny problem z przepalaniem zdjęć). Szukam dalej, czytam dalej, na pewno nie pójdzie na marne.

[ Dodano: Pon 01 Wrz, 2008 21:51 ]
Nie poszło na marne. Dziękuję za sugestie, m.in. dzięki temu w końcu zwróciłem uwagę a następnie zdecydowałem się na k20d. :) . Z tego co czytam o tym aparacie przez nast. 10 lat a pewnie i więcej sprzęt nie będzie dla mnie żadnym ograniczeniem :)

Odpowiedz do tematu