Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki
Autor Wiadomość
kadel
[Usunięty]

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   Pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki

Witam !
Od dłuższego czasu noszę się z zakupem jakiegoś porządnego aparatu w przyzwoitej cenie. Ma być to moja pierwsza lustrzanka, i mam nadzieję, że będzie to jedyny aparat na długi, długi czas. Fotografia się nie zajmuję (a szkoda ;) , może zacznę ), ale jestem wiecznie niezadowolony z jakości zdjęć swojego aparatu. Kupiłem rok temu taką tam cyfrówkę Szajsunga, bo mi był pilnie potrzebny aparat (przy dobrych warunkach zdjęcia robi przyzwoite, ale nocą, to jest porażka, nie mówiąc o 3 krotnym zoomie). Wyjeżdżam teraz na wakacje, i chciałbym utrwalić pobyt robiąc zdjęcia na prawdę bardzo dobrej jakości. I nocą, i dniem, i z bliska (makro również), i z daleka, i ludzi, i przedmiotów. Cena - jak najniższa, powiedzmy 1500 - 2000 pln ;)

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Sro 06 Sie, 2008   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2334
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3867
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=4010
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3974
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3870
itd... itd...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

hoho, widzę nowe podejście do tematu, może i słusznie.
Nie będę odpowiadać dalej z premedytacją, coby OT nie robić. Myśle, że odpowiedź jest wystarczająca.
Ja bym kupował 450d + kit IS (IMHO)

Do 2000 takie rzeczy jak chcesz to tylko w Erze :mrgreen:
Megazooma odradzam na wstępie. Czyli przynajmniej dwa obiektywy wchodzą w grę - bliski zoom, daleki zoom. Jeden z nich powinien mieć makro. Ale w 2000 się nie zmieścisz.
Wspomniany 450d z kitem IS to ok 2000. Do tego Sigma 70-300 Makro i styknie. Chyba, że pozbierasz pieniądze i wtedy Canon 70-200L f4 (2000 zł) i Canon 100 2.8 Makro

W tej cenie to np Nikon d40 z kitem (bez IS) i do tego Sigma 70-300 APO DG Makro (razem 1800 zł) d60 z tym zestawem lekko (10%) przekracza 2000 zł.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sro 06 Sie, 2008, w całości zmieniany 3 razy  

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

No co, pomogłem :D
Przez ostatnie 3 miesiące nie wyszła żadna nowa lustrzanka w cenie do 2000, no może poza Canonem 1000d ;}

PS. Natchnął mnie do tego Komor dzisiaj.

kadel
[Usunięty]

Jesienny - masz całkowitą rację ;) Mój błąd, mogłem poszukać trochę.
MichalP czyli coś takiego http://www.ceneo.pl/1229106 ?
Nie mam zamiaru kupować oddzielnie obiektywów, dlatego chcę, żeby fabryczny był wystarczający do moich potrzeb [;

Monastor 
Optyczny

kadel napisał/a:
Cytat:
Nie mam zamiaru kupować oddzielnie obiektywów, dlatego chcę, żeby fabryczny był wystarczający do moich potrzeb [;

Nie istnieje taki zestaw. Żeby robic dobrej jakości fotki makro, zdjęcia z dużej odległości, a jednocześnie widoczki (w tym nocne), portrety itd. musiałbyś się zaopatrzyc w lustrzankę z kompletem przynajmniej trzech obiektywów.

W tym canonie nadal masz zoom rzędu 3x
Za taką cenę albo jakośc, albo uniwersalnośc. Inaczej nie da rady.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Sro 06 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MichalP 
Optyczny
foto&moto

kadel napisał/a:
Jesienny - masz całkowitą rację ;) Mój błąd, mogłem poszukać trochę.
MichalP czyli coś takiego http://www.ceneo.pl/1229106 ?

dokładnie coś takiego. Ten fabryczny nie wystarczy do wszystkiego. To standard. Zbliżeń ani makro tym nie zrobisz.
Najlepszy megazoom - ale znów bez makro - ma obecnie Nikon (18-200VR, cena ok 2000)
Teoretycznie d40 lub d60 + ten megazoom (tylko cena ok 3000 zł) i masz lustrzanko-kompakta ale bez makro za to z fajną stabilizacją i całkiem przyzwoitą optyką. Piszę teoretycznie, bo musiałbyś się do tego przymierzyć w sklepie jak to w ręce i przy oku leży. A miało nie być rozpisywania :mrgreen:

kadel
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Sie, 2008   

Nie mam zamiaru wygrać world press photo ;) Robię amatorskie zdjęcia, i mają być jakości zadowalającej mnie. Po co zwykłemu szarakowi (jakim jestem) nosić 3 obiektywy, czy nawet 2 ?! Nie mam zamiaru się w takie rzeczy bawić, chce idąc po ulicy i zwiedzając, wyciągnąć aparat, cyknąć fotę przyzwoitej jakości, i pójść dalej. Nie potrzebny mi megazoom, jakieś 10x powinno wystarczyć, makro będzie 1 na 100 albo i więcej zdjęć.

Istnieje jakaś giełda aparatów (internetowa ;) ) ?
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MichalP 
Optyczny
foto&moto

kadel napisał/a:
Nie mam zamiaru wygrać world press photo ;) Robię amatorskie zdjęcia, i mają być jakości zadowalającej mnie. Po cholerę zwykłemu szarakowi (jakim jestem) nosić 3 obiektywy, czy nawet 2 ?! Nie mam zamiaru się w takie rzeczy bawić, chce idąc po ulicy i zwiedzając, wyciągnąć aparat, cyknąć fotę przyzwoitej jakości, i pójść dalej. Nie potrzebny mi megazoom, jakieś 10x powinno wystarczyć, makro będzie 1 na 100 albo i więcej zdjęć.

Istnieje jakaś giełda aparatów (internetowa ;) ) ?

Hehe - Makro mniej niż 1% zdjęć - a więc nieuzasadniony finansowo zakup, na razie sobie daruj.
Powiadasz, że wystarczy 10x zoom - w lustrzankach to megazoom - większego raczej nie uświadczysz. 18-200 to akurat 11 z kawałeczkiem. Jeśli chcesz jeden obiektyw to ja bym się ku takiemu zestawowi d60 + 18-200VR skłaniał. Będziesz miał niezły zestaw bez konieczności zmieniania obiektywów (tylko cena przekracza budżet o tysiąc z haczykiem PLN) Ale nikt nie powiadział, że będzie tanio jeśli ma być dobrze. Ostatecznie możesz poszukać taniego używanego body Nikona i dokupić tego zooma.

Co do giełdy - wchodzisz na google i wpisujesz co Cię interesuje albo wchodzisz na allegro, ebay lub pochodne. Na ebayu napewno coś znajdziesz używanego. Obiektywu raczej nie bo jest zbyt świeży.

Zarówno do Nikona jak i Canona są świetne specjalizowane obiektywy makro - Canon 100 2.8, Nikkor 105 2.8VR, Tamron 90 2.8 itp itd. Sprawdzają się również jako świetne wąskie portretówki i bardzo krótkie tele. Wysoka cena (1500-2500 zł) sprawia, że zastanowisz się dwa albo i więcej razy przed zakupem, czy jest Ci naprawdę potrzebny. Wyjdzie to z Twojego doświadczenia. Jeśli często będziesz odczuwał brak obiektywu makro to kiedyś kupisz, jeśli nie - nie będziesz miał z tym problemów.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 2 razy  

Monastor 
Optyczny

kadel, skoro nie musi byc makro to starczy zwykły mega-zoom. Powtórzę za Michałem. Najlepszym takim obiektywem jest Nikkor 18-200 VR. Z jakości na pewno będziesz zadowolony. Problemem jest cena.

Jeśli chcesz się z podobnym zestawem zmieścic w 2000 zł to można się zastanowic nad Sony A200 + Sony 18-200mm f/3.5-6.3 DT
Z tym, że jakośc zdjęc będzie niestety gorsza niż z wymienionymi obiektywami i lustrzankami Nikona.

kadel
[Usunięty]

Może w takim razie lepszy będzie dla mnie porządny kompakt ? Sam już nie wiem.
Może to jest dobrym rozwiązaniem http://www.allegro.pl/ite...ony_poland.html

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Porządny kompakt i owszem, ale nie posądzam tego i innych Sony o to, że są porządnymi kompaktami. Sam miałem DSC-H5 i wiem co piszę. Poza ISO 80-100 nie ma co wychodzić. Katorga i Rzeźnia. Raczej skłaniałbym się do którychś z Fuji - 5600,9600 a może i f100fd, albo szeroko zachwalanego Panasa FZ18. Ale tu tez za bardzo poza ISO 200-400 nie wyjdziesz. W kompaktach mała fizyczna ogniskowa zapewnia dużą głębię ostrości, co z pewnością będzie pomocne przy robieniu zdjęć.
Ale jeśli chcesz mieć jakość zdjęć to tylko w lustrze i tak jak pisałem lustrzanko-kompakt Nikon d60 + "megazoom"
Ewentualnie używany Sony R1 - dostaniesz za około 2000 zł. Ale zakres ogniskowych 24-105 (4,4x) jest sporo mniejszy od megazoomów. Za to duża matryca CMOS zapewnia jakość zdjęć umieszczoną pomiędzy bardzo dobrymi kompaktami i lusterkami.

kadel
[Usunięty]

Cholera jasna, że tak powiem, jestem teraz w czarnej d... Lustrzanki, to chyba jest przyszłość, więc wypadałoby kupić już raz, coś porządnego i na długo. Dużo więcej, niż 2k nie dam, a cena Fuji jest bardzo przystępna (trochę ponad 1k z całym kompletem -kartą, pokrowcem, bateriami). Z kolei posiadając lustrzankę, za tą kwotę chcąc nie chcąc musiałbym chodzić z minimum 2 obiektywami.

Wiem, że nie ten dział (nie zdecydowałem się jeszcze, co kupić, więc nie będę zakładał kolejnego), ale jak to Fuji 9600 sprawuje się w nocy ? Wydaje mi się, że to jest chyba jednak najlepszy wybór.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Nocne zdjęcia - ISO 100/200 (raczej to pierwsze) statyw lub solidne ustawienie aparatu i jechane. Zresztą to samo się tyczy luster. Nic innego się nie wymyśli. Oczywiście w przypadku luster zawsze możesz dać wyższe ISO ale i tak nie strzelisz z ręki, chyba że masz D3/D700 i ustawisz sobie 6400 i więcej (albo masz superjasny obiektyw - od f1.4)

W kompaktach ta jasność zaczyna się od 2.8 albo i więcej co daje w stosunku do 1.4 różnicę przynajmniej 2EV (czyli przynajmniej 4 krotnie dłuższy czas naświetlnia, lub ISO wyższe o dwie pełne działki - 100 w lustrze/400 w kompakcie dadzą te same czasy)

tu masz pokazane jak fuji 9500 sprawuje się na różnych ISO http://www.dcresource.com...x_s9000-review/ i tu http://www.dpreview.com/r...9000/page10.asp
Podejrzewam, że 9600 podobnie.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Czw 07 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

kadel
[Usunięty]

Zdradzę Ci mały sekret ;) Jadę niedługo do Tunezji, i bardzo chciałbym przywieźć stamtąd dobrej jakości zdjęcia (z plaży, więc zdjęcia w słońcu - kupić tulipan i soczewkę UV ?, i nocą - będę chodził po mieście, i zdjęcia jakichś zabytków. Najfajniejsze jest to, że jadę na 2 dniowe Safari na Saharze. Tam aparat będę miał uruchomiony non stop ;) Zdjęcia makro będę cykał tylko różom pustyni, skorpionom i innym wynalazkom, reszta będzie raczej potrzebny duży zoom - zresztą zawsze się przydaje ;) Nie chcę się zawieść na aparacie, bo to trochę dużo kasy jednak. Nie wiem, może przesadzam i mój Szajsung jest do tego wystarczający, bo w sumie do jakości zdjęć w dzień przyczepić się nie mogę, za to zoom, i noc to porażka (lub słabe oświetlenie), a tak, jak powiedziałem - chcę przywieźć dobre zdjęcia, zresztą od dawna rajcowały mnie lustra :D I chciałem mieć aparat z wielkim, kręconym obiektywem :D

Odpowiedz do tematu